CaixaForum València fa crida per repensar la relació amb el medi ambient amb 'Art i naturalesa. Un segle de biomorfisme'

La segona exposició de la temporada compta amb 77 obres d'artistes del segle XX i XXI i interpel·len al públic perquè siga part del canvi

Guardar

Vistants en una de les sales de l'exposició en CaixaForum (Vicente A. Jiménez)
Vistants en una de les sales de l'exposició en CaixaForum (Vicente A. Jiménez)

CaixaForum València clama contra l'emergència climàtica a través d'‘Art i naturalesa. Un segle de biomorfisme’. Es tracta de la segona exposició d'esta temporada, amb la qual, aliat amb el Centre Pompidou, el centre reunix 77 peces d'artistes del segle XX i XXI per a passar d'un art contemplatiu a un actiu i analitzar la relació d'artistes i la naturalesa, però també la petjada que hem deixat en el planeta al llarg de l'últim segle.

‘Art i naturalesa. Un segle de biomorfisme’ ha obert hui les seues portes en CaixaForum València i es podrà gaudir fins al 30 de març de 2025 en un edifici que va molt lligat a la mostra. “Quan portem exposicions sempre busquem un correlat amb el propi centre i, en este cas, hi ha un paral·lelisme obvi. L'arquitecte, Enric Ruiz-Geli, compartix eixa missió de protegir el medi ambient a l'hora de fer una obra d'art com és este espai, i la preocupació mediambiental i la fusió entre ciència i cultura són clars en les propostes de CaixaForum”, assenyala el seu director, Álvaro Borrás.

En total 77 obres posen de manifest el diàleg entre l'art i la naturalesa en la creació artística. Els segles XX i XXI són el punt de partida per a repensar els nostres vincles actuals amb el món dels éssers vius, ara que el nostre món s'estremix baix múltiples crisi. Però hi ha un canvi de visió, tal com destaca Muntsa Ciurana, coordinadora de la mostra de la Fundació “la Caixa”, que assenyala que l'exposició, temàtica i cronològica, “permet descobrir esta relació des del surrealisme o la bellesa més realista, visions més híbrides, amb el focus posat en processos naturals o amb un canvi cap a materials que trobem en la naturalesa o de denúncia”.

Un canvi en la manera de veure la naturalesa i del treball dels artistes que compta amb una didàctica clau per a passar de l'art contemplatiu a l'actiu. “La pròpia comissària ha facilitat esta didàctica amb el diàleg que establix entre les peces, però també amb els tòtems informatius que hem introduït”, assenyala Ciurana.

Així, CaixaForum acosta al públic valencià una oportunitat única de la mà del Centre Pompidou, ja que, a causa de les obres que està pendent de començar, les peces es traslladaran de manera separada a altres espais i mostres.

D'un art contemplatiu a un art actiu

Una visitante observando dos obras de la exposición «Arte y naturaleza. Un siglo de biomorfismo» (Vicente A.Jiménez)
Una visitante observando dos obras de la exposición «Arte y naturaleza. Un siglo de biomorfismo» (Vicente A.Jiménez)

En els últims anys, les noves tecnologies científiques i la biotecnologia han irromput en la creació artística per a fer que emergisquen noves formes d'ecologia política i social. Els artistes creen obres amb biomaterials o matèria orgànica i treballen amb processos naturals per a crear obres d'art conceptuals que evolucionen com a organismes vius. En les seues obres ressonen la problemàtica mediambiental i la necessitat de preservar el nostre entorn.

La mostra presenta una selecció de primer nivell d'obres del segle passat de totes les disciplines, pintura, escultura, fotografia, arquitectura, cinema i disseny, en la qual s'inclouen noms com Salvador Dalí, Raoul Hausmann, Vasily Kandinsky, Le Corbusier, Alvar Aalto, Alberto Giacometti, Jean Arp, Alexander Calder, Geòrgia O’Keeffe i Max Ernst, entre molts altres, amb una presència important d'artistes de les últimes dècades que han aportat nous punts de vista compromesos com Neri Oxman.

La mostra s'articula en quatre àmbits temàtics teixits sobre una base cronològica i temàtica. Arranca amb els artistes surrealistes i arriba fins hui, quan els artistes es replantegen la relació amb l'entorn, amenaçat per múltiples crisis.

En cada espai s'establix un diàleg cronològic i temàtic que permet establir múltiples connexions. Es tracta d'una exposició pluridisciplinària, que pren com a model les mateixes col·leccions del Centre Pompidou. La pintura i l'escultura apareixen al costat de la fotografia, el cinema i el disseny. El diàleg entre diferents disciplines transforma la nostra percepció de les obres i crea nous significats.

Propostes de mediació amb mirada científica i activitats multidisciplinars

Visitantes observando dos obras de la exposición «Arte y naturaleza. Un siglo de biomorfismo» (Vicente A.Jiménez)
Visitantes observando dos obras de la exposición «Arte y naturaleza. Un siglo de biomorfismo» (Vicente A.Jiménez)

Les exposicions de la Fundació ”la Caixa” promouen la participació activa del públic. Per eixa raó van acompanyats sempre d'un projecte de mediació que permet desenrotllar els conceptes que es tracten en la mostra.

En el cas d'Art i naturalesa. Un segle de biomorfisme, el projecte de mediació vol estrényer els vincles entre cultura i ciència, i ha sigut desenrotllat en col·laboració amb l'equip científic de la Fundació “la Caixa”. Així, els conceptes que es presenten en cadascun dels àmbits en la seua forma artística es veuen reflectits en les pantalles interactives en la seua versió en la naturalesa: la metamorfosi que véiem en les escultures d'Arp o en les pintures de Picasso, la veiem ara en el pas d'una crisàlide a una papallona. O el mimetisme de Kandinsky amb els cucs marins troba el ressò en el camuflatge d'un insecte pal.

Per a ampliar la mirada de l'exposició, tindrà lloc a partir del 12 de febrer el cicle de pensament Art i (Post)Naturalesa. De l'impressionisme a l'Antropocè, un viatge a través de la història de les relacions entre art i naturalesa, des dels primers passos de l'Impressionisme fins a l'era de l'Antropocè. Comissariat per l'historiador de l'art i professor de la Universitat de Barcelona (UB) Daniel López del Racó, cada sessió representa una etapa diferent en este recorregut, explorant com els artistes han interpretat i reimaginat esta connexió al llarg del temps. També se succeiran tallers familiars, un cicle de Xicotets cinèfils, visites comentades i un menú temàtic.

Caixaforum+ estrena Entre Ruïnes, l'art davant la crisi planetària

La plataforma en línia gratuïta Caixaforum+ estrena hui 27 de novembre, coincidint amb l'obertura de l'exposició, la sèrie documental Entre ruïnes. Art per a un planeta ferit, en la qual artistes de diferents disciplines reflexionen sobre possibles estratègies per a canviar la nostra manera d'habitar el món, posant el focus en la pràctica artística. Al llarg de tres capítols de 30 minuts, la sèrie dona veu a un grup variat d'artistes i col·lectius artístics que ens descobrixen quines són les seues propostes davant esta crisi. Els artistes que intervenen són Paula Vicente, el Col·lectiu DU-DONA, Xesca Salvà i Marc Villanueva, Joana Moll, Alberto Valverde, María Castellanos, Gerard Ortín Castellví, Paula Bruna, Ce Quimera (Col·lectiu Quimera Rosa) i Vicky Benítez.

Destacats