CaixaForum València arriba al milió de visitants quan s’acosta el seu primer aniversari

En paraules de la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán: «Celebrem que CaixaForum València s’hagi convertit, en temps rècord, en un centre neuràlgic de l’oferta cultural i científica a la capital valenciana"

Guardar

CaixaForum Valencia aconsegueix el milió de visitants
CaixaForum Valencia aconsegueix el milió de visitants

 

CaixaForum València ha arribat al milió de  visitants quan s’acosta la celebració del primer aniversari de l’obertura del centre cultural de la Fundació ”la Caixa” a la capital del Túria. Situat a la Ciutat de les  Arts i les Ciències, aquest centre dedicat a la divulgació cultural i científica ha  rebut un gran suport tant ciutadà com institucional en el seu primer any d’activitat, i s’ha convertit en un referent cultural, cívic i social.  

El 21 de juny de 2022, CaixaForum València va obrir les portes amb l’aspiració de ser un espai viu, al servei dels valencians, on la cultura es manifesta com una  eina per fomentar la cohesió i la integració social. Un any després, aquell anhel és avui una realitat gràcies als milers de persones que han visitat CaixaForum València per gaudir d’un enclavament únic, així com de la seva  excepcional programació, amb exposicions i activitats per a tots els públics.  

CaixaForum València: un espai artístic per ell mateix 

CaixaForum València és el més singular de la xarxa de centres culturals de la  Fundació ”la Caixa” a Espanya. Obra de l’arquitecte Enric Ruiz-Geli, líder de l’estudi Cloud 9 a Barcelona i professor de Virginia Tech, disposa de prop de  10.000 metres quadrats dedicats a la divulgació del coneixement, dues sales  d’exposicions, un auditori amb capacitat per a unes 300 persones, una llibreria,  un restaurant i un espai familiar i educatiu. 

Lluny de limitar-se a ser un centre de divulgació cultural i científica,  CaixaForum València és per ell mateix un espai artístic: un paisatge, format  per diferents càpsules i protegit per la colossal coberta de l’estructura de l’edifici, en què la sostenibilitat té un paper fonamental. L’arquitectura de l’edifici original conviu harmoniosament amb la intervenció arquitectònica per  permetre’n l’ús cultural, ja que el projecte respecta, potencia i conviu amb  l’edifici, de manera que en manté l’essència com a espai de reflexió i gran  superfície cultural oberta, pública i d’una intensa activitat. 

En paraules de la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán: «Celebrem que CaixaForum València s’hagi convertit, en temps rècord,  en un centre neuràlgic de l’oferta cultural i científica a la capital valenciana.  Volem agrair a tots els visitants la gran acollida que han brindat a aquest espai tan innovador i sostenible, i a la programació del centre, quan s’acosta el seu  primer aniversari». 

Exposicions i activitats per a tots els públics 

Des que es va inaugurar, CaixaForum València ha acollit multitud d’activitats i un  total de quatre exposicions, amb les quals els visitants han viatjat a l’antic Egipte,  han contemplat paisatges únics, han recreat la mítica missió a bord de l’Apollo 11 i han descobert l’art del tatuatge. Quatre exposicions que, sumades a  l’experiència interactiva #ElNúvol{IA}, han aplegat més de 422.000 persones,  mentre que la resta dels visitants han acudit atrets per la singularitat del nou edifici i per les seves activitats paral·leles: concerts, recitals poètics, debats,  jornades socials i científiques, i tallers educatius i familiars. 

Així, CaixaForum València va obrir les portes amb dues mostres excepcionals. D’una banda, la sala gran va acollir Faraó. Rei d’Egipte, una exposició, en  col·laboració amb el British Museum, que va permetre als valencians viatjar a la vall del Nil per descobrir el simbolisme i l’ideari de l’imperi egipci. Entre el 22 de  juny de 2022 i el 26 de febrer de 2023, l’exposició va rebre més de 205.000  persones que van poder conèixer les històries que envolten les prop de 140  peces incloses en el recorregut.  

D’altra banda, la mostra Horitzó i límit. Visions del paisatge va atreure més de  136.000 visitants interessats a conèixer de quina manera la creació del paisatge ha modelat la nostra percepció de la naturalesa en els últims segles. Una  exposició amb paisatges naturals, fruit de la Col·lecció d’Art Contemporani de la  Fundació ”la Caixa”, que es relacionen amb pintures del passat històric i amb  creacions contemporànies procedents de col·leccions de diferents institucions. 

La mostra Horitzó i límit. Visions del paisatge, oberta al públic del 22 de juny de  2022 al 8 de gener de 2023 a CaixaForum València, s’emmarca en la voluntat històrica de l’entitat de generar coneixement i sensibilitat per l’art que s’estén des dels últims segles fins a l’actualitat. Donar a conèixer la creació contemporània  trencant les barreres que sovint la separen del públic és un dels objectius de la  fundació en l’àmbit cultural. Per fer-ho possible, disposa de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa” com a principal eina.

El 3 de febrer, CaixaForum València acollia amb un gran èxit l’exposició Apollo 11. L’arribada de l’home a la Lluna. La mostra, que es pot visitar fins a l’11 de  juny, permet als visitants remuntar-se al 20 de juliol de 1969, moment en què es va arribar per primera vegada a la Lluna a bord de la nau Apollo 11. Les més  de 55.000 persones que ja han visitat aquesta exposició han pogut contemplar  diversos mòduls com el simulador del llançament d’un coet, o una taula tàctil per recórrer tota la superfície lunar, a més de documents sonors i gràfics sobre  el projecte Apollo 11 abans, durant i després de l’arribada a la Lluna, i el que va  significar per al progrés de la societat i de les ciències de l’espai. 

Tattoo. Art sota la pell és l’última exposició presentada a CaixaForum  València, disponible fins al 27 d’agost. La mostra, per la qual ja han passat més  de 18.000 persones, permet conèixer aquesta pràctica mil·lenària a través d’un  recorregut històric, cultural i social que culmina en la creació artística actual.  L’exposició aplega més de 240 obres històriques i contemporànies, entre les  quals s’inclou el treball d’artistes del tatuatge procedents de països com ara el  Japó, els Estats Units, França, Suïssa i la Polinèsia. 

El Núvol, l’element més distintiu 

A totes aquestes exposicions cal afegir-hi l’experiència interactiva #ElNúvol{IA}  Educant en l’era de la intel·ligència artificial. Organitzada i produïda per  EduCaixa, el programa educatiu de la Fundació ”la Caixa”, l’experiència #ElNúvol{IA} ha atret més de 8.500 persones, les quals han pogut explorar les  oportunitats i els riscos de la intel·ligència artificial en l’educació a través d’un  recorregut interactiu ubicat a El Núvol.  

L’experiència interactiva #ElNúvol{IA} es podrà visitar fins al 23 de juliol a  l’espai homònim El Núvol, l’element més distintiu de CaixaForum València. Aquest espai familiar i educatiu està construït amb materials molt lleugers, entre els quals destaca el terra de fibra de vidre pura, amb un lleu moviment per aconseguir una sensació subtil de flotació i de falta de gravetat. El  revestiment és fet amb polímers molt lleugers i gairebé transparents, i l’interior és diàfan i multifuncional.

Noves exposicions, activitats i tallers 

La programació de CaixaForum València no només inclou exposicions d’art  antic, modern i contemporani, així com de ciència i de temàtica social, sinó que  el centre també organitza concerts i recitals poètics, debats sobre grans qüestions d’actualitat, jornades socials i de caràcter científic i mediambiental, tallers educatius i familiars, i activitats adreçades a grups de gent gran. En conjunt, el centre cultural de la Fundació ”la Caixa” a la capital del Túria ha atret més d’un milió de visitants.  

Un any després d’haver estat inaugurat, l’activitat a CaixaForum València  continua amb nombroses propostes, entre les quals destaca la segona edició de les Nits d’Estiu, una de les més consolidades a tots els centres  CaixaForum, on se citaran música, poesia, cinema i arts escèniques. Així  mateix, l’exposició Còmic. Somnis i història arribarà al centre el pròxim 14 de  juliol. La mostra oferirà un recorregut per alguns dels millors còmics de la  història, i aprofundirà en el procés de producció del còmic, des de la  conceptualització i el dibuix fins a la impressió final de l’obra. 

CaixaForum: un concepte cultural únic al nostre país 

El 2022, CaixaForum València es va integrar a la xarxa de centres que la  Fundació ”la Caixa” té distribuïts en ciutats com ara Madrid, Barcelona, Sevilla,  Saragossa i Palma. Un concepte cultural únic a Espanya al qual s’afegirà CaixaForum Màlaga a finals del 2026. Tots ells configuren una xarxa que fomenta la difusió del coneixement, amb la convicció d’enfortir el  desenvolupament personal i constituir un revulsiu per a la transformació social.  

La finalitat que persegueix la Fundació ”la Caixa” és superar les barreres que  encara avui en dia separen algunes persones de l’art, la ciència, la música i les  humanitats, tot acostant la cultura a tots els públics. Es tracta d’un model únic  al nostre país, caracteritzat també per les col·laboracions i les sinergies amb  tota mena d’institucions. De fet, gràcies a la política d’aliances impulsada per la  Fundació ”la Caixa”, CaixaForum València continuarà sent ambaixador de les principals institucions de l’àmbit internacional, com ara el Centre Pompidou, La Cinémathèque française i el Museu del Prado, entre d’altres.

CaixaForum València celebra així el seu primer aniversari com a aglutinador de  propostes i dinamitzador de la vida cultural de la Comunitat Valenciana a través  de tota mena de manifestacions culturals, amb l’objectiu de promoure el debat social actual i aprofundir en l’origen de les nostres arrels culturals.

 

 

Destacats