El centre cultural Bombes Gens Centre d'Arts Digitals fa un pas avant en la seua programació amb La Ruta: modernitat, cultura i descontrol, la seua primera exposició de producció pròpia. Concebuda com una experiència immersiva única, esta proposta ret homenatge a la Ruta del Bakalao des d’una mirada artística i tecnològica, i n’explora l’impacte en la cultura urbana de València a través de projeccions envolupants, art digital i narrativa documental.
La mostra trasllada per primera vegada el relat del conegut popularment com a “Ruta del Bakalao” o “Ruta Destroy” al llenguatge de les arts digitals, combinant tecnologies d’avantguarda —com continguts generats en 3D, realitat virtual, projeccions 360º o làser mapping— amb recursos museístics clàssics com instal·lacions, audiovisuals, fotografia, documentació i peces originals de l’època. El resultat és una experiència immersiva que convida a submergir-se en l’imaginari col·lectiu d’aquells anys.
La presentació d’esta nova exposició ha comptat amb la presència del director de Bombas Gens Centre d’Arts Digitals i comissari de la mostra, Artur Duart, el director artístic del centre, Jordi Sellas, així com part de l’equip de disseny i continguts d’esta nova proposta, en què han participat noms com Democràcia Estudio, Vitamin-arte i Radiantelab, Ricardo Ruíz i Marta Moreira.
Una mirada polièdrica i contextual
’La Ruta: modernitat, cultura i descontrol’ oferix una lectura àmplia i rigorosa del fenomen, que es va iniciar fa aproximadament 45 anys als voltants de la CV-500, una via que discorre per la platja de Les Palmeres i poblacions com El Saler o Pinedo, on es trobaven alguns dels clubs i discoteques on va començar tot.
Explora el seu context històric, polític i econòmic, el seu paper com a moviment contracultural i la seua influència en disciplines com la música electrònica, el disseny gràfic o la moda. Al mateix temps, planteja una reflexió sobre les causes del seu auge i posterior declivi, convidant el visitant a reviure —amb tots els sentits— un temps i un lloc que van transformar l’oci i la vida nocturna.
El projecte busca reivindicar La Ruta com un moviment cultural que va situar València —i Espanya— en l’avantguarda europea. Més enllà dels tòpics associats a l’hedonisme, la festa i el descontrol, la mostra posa el focus en la seua dimensió creativa, el seu caràcter disruptiu i la seua independència institucional, que van convertir València en un inesperat pol d’innovació. El moviment es va convertir en l’expressió més mediàtica de la movida valenciana, amb més singularitat i intensitat, a l’altura del que estava passant en altres grans ciutats com Manchester, Madrid, Berlín o Amsterdam.
“Hem volgut desenvolupar una narrativa expositiva lúdica i coherent des del punt de vista històric i documental, comprensible i enriquidora tant per a un públic sense coneixements previs com per a qui va formar part de La Ruta. Al mateix temps, hem volgut comptar amb la mirada de diferents creatius i professionals per oferir una revisió d’este moviment en clau immersiva i contemporània. A Bombas Gens Centre d’Arts Digitals estimulem el descobriment. Cada visitant trobarà la seua pròpia ruta: des de qui va viure aquella època fins a qui hui descobreix els seus ecos culturals per primera vegada”, assegura Artur Duart, comissari de l’exposició i director de Bombas Gens Centre d’Arts Digitals.
València, el lloc on tot va passar
L’exposició també vol mostrar la història de com una ciutat tradicionalment al marge dels grans centres culturals —Madrid i Barcelona— es va alçar com a referent artístic per mèrits propis.
En els últims anys, nombrosos llibres, documentals, exposicions, podcasts i fins i tot sèries de ficció han revisitat este fenomen, destacant-ne la dimensió creativa, transformadora i d’avantguarda cultural. Bombas Gens Centre d’Arts Digitals se suma a esta reivindicació des del vessant sensorial, oferint una experiència immersiva i documental que vol ser reflex de l’esforç col·lectiu que fa temps que s’està gestant a València per recuperar este llegat i actuar com a agent aglutinador d’una transformació cultural en marxa, en diàleg amb altres espais, col·lectius i discursos que han contribuït a resignificar La Ruta.
Un equip amb bagatge cultural i connexió directa amb La Ruta
’La Ruta: modernitat, cultura i descontrol’ ha comptat amb un equip multidisciplinari amb una forta arrel valenciana, encapçalat pel comissari de la mostra, Artur Duart, i l’equip creatiu de Layers of Reality.
Marta Moreira – Coordinació de continguts
Periodista cultural amb quasi vint anys d’experiència en mitjans valencians i estatals, Marta Moreira ha centrat bona part de la seua trajectòria en l’anàlisi de moviments contraculturals i escenes musicals underground. En esta exposició s’encarrega dels continguts, incloent-hi la recopilació de material documental i entrevistes, amb l’objectiu de construir un relat sòlid, respectuós i coherent sobre este fenomen cultural.
Democràcia Estudio – Disseny gràfic
Estudi de disseny estratègic amb més de deu anys de trajectòria a València, especialitzat en connectar branding i storytelling a través d’un llenguatge visual amb identitat pròpia. Amb un enfocament conceptual i dissident, el seu treball dialoga amb l’esperit contracultural de La Ruta, aportant una narrativa gràfica potent i contemporània.
Radiante + Vitamin – Creació audiovisual immersiva
La peça immersiva central de l’exposició ha sigut desenvolupada per dos col·lectius artístics valencians amb una sòlida trajectòria internacional: Vitamin i Radiante Light Art Studio. L’estudi creatiu Vitamin, amb seu a València, és especialista en instal·lacions interactives i espectacles audiovisuals i immersius de gran envergadura; mentre que Radiante Light Art Studio ha creat obres lumíniques premiades arreu del món, incloent-hi instal·lacions per al festival Burning Man. Junts, han concebut una proposta audiovisual sensorial que reinterpreta l’imaginari de La Ruta a través de la llum, el so i la immersió.
Ricardo Ruíz – Disseny escenogràfic
Arquitecte i director de l’estudi ALTRE, Ricardo Ruíz dissenya tres dels espais clau de l’exposició, com un laberint de passions que convidarà el visitant a perdre’s entre les influències del moviment en els camps de la moda i el disseny, entre les emocions i la creativitat del moment, o una galeria d’art i play area sota el nom o lema “no tot va ser un joc”. La seua trajectòria està estretament vinculada a l’estudi i promoció de la cultura popular com a forma de resistència col·lectiva. Ha col·laborat amb centres culturals i associacions en projectes d’art sonor i activisme urbà, ha escrit sobre La Ruta en diversos mitjans i és cofundador de la revista Valencia Techno Culture. La seua aportació a l’exposició naix d’una implicació vital i emocional amb este fenomen cultural, que considera una de les expressions més fascinants de la història recent de València.
Llista d’espera oberta per aconseguir les entrades
Bombas Gens Centre d’Arts Digitals ja ha activat la llista d’espera per adquirir entrades per a La Ruta: modernitat, cultura i descontrol, que s’estrena en exclusiva en el centre cultural valencià el 2 de octubre de 2025. Es pot accedir a ella a través de la página web oficial www.bombasgens.com