Big Bands o orquestres simfòniques: la nova aposta del Palau de la Música per a atraure més públic

El director del Palau de la Música de València, Vicente Llimerá, destaca que guanyaran més presència al llarg de la temporada per a seduir a públic que és menys assidu

Guardar

Orquesta de València en el Festival Ensems. Foto: Live Music Valencia
Orquesta de València en el Festival Ensems. Foto: Live Music Valencia

El Palau de la Música inicia la fase final de la seua temporada amb dos reptes: tornar a ser amfitrió d'una de les seues cites més emblemàtiques, el Festival de Jazz de València; i atraure a nous públics en la seua Temporada 24-25. Per a aconseguir les dos coses, l'emblemàtic temple musical de la capital del Túria apostarà per donar més presència a les Big bands o a formacions simfòniques que pretenen seduir així a un públic que no és tan habitual a les seues sales.

Així ho han assenyalat el propi director del Palau, Vicente Llimerá, i la subdirectora musical, Nieves Pascual, durant la presentació del Festival de Jazz de València 2024, que enguany celebra 27 edicions tornant a la seua ubicació original, després de quatre anys realitzant-se en altres espais de la ciutat per les obres.

Esta és sens dubte una de les propostes més mítiques de l'entitat i torna amb novetats a més de la seua ubicació. Tal com han assenyalat Llimerá i Pascual, les Big bands, que ja havien estat presents en la programació, prenen més protagonisme amb un cicle propi dins de la XXVII edició, on també destaca la presència d'orquestres simfòniques. "Establirem ponts que permetran enriquir la nostra proposta", ha destacat Pascual.

Més pes per a les formacions

Presentació del Festival de Jazz de València 2024
Presentació del Festival de Jazz de València 2024

Encara que la pròxima temporada del Palau de la Música no s'ha presentat, el seu director ja ha avançat que la voluntat del nou equip de gestió és donar protagonisme a les formacions per a aconseguir atraure a nous públics. En el cas del jazz, un estil molt arrelat entre el públic valencià, "ja hem celebrat diversos concerts a la sala Iturbi i hem aconseguit un gran públic, per la qual cosa la idea és potenciar-lo".

Així, ha detallat que "les Big band ens havien demanat estar més presents en el festival i creiem que triomfaran": "A poc a poc els hem anat donant més presència en altres moments de la temporada i creiem que això és important, cal donar-li eixa continuïtat perquè senten que les administracions estan al seu costat". Enrique Monfort, coordinador del Festival de Jazz de València, ha apuntat que "qualsevol cosa que siga impulsar-les és important per al Palau, ja que són una part important de la cultura valenciana".

Així, del 4 al 7 de juliol serà el cicle 'Big bands Valencianes' amb el concert de Ki Big band & James Morrison dirigits per Ramón Cardo el 4 de juliol; Lírica Big band i Eva Romero amb Kako Rubio al capdavant, el dissabte 6 de juliol; i l'Orquestra de Jazz del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, sota la batuta de Jesús Santandreu, el diumenge 7 de juliol. Tots ells seran a la Sala Rodrigo. També el 26 de juny als Jardins del Palau, fora del cicle, actua Perico Sambeat Flamenco Big band, amb Gerardo Núñez, Montse Cortés i Carmen Cortés.

D'altra banda, la subdirectora de música, Nieves Pascual, ha posat èmfasi en el fet que el Festival de Jazz té un "caràcter únic" per diversos motius. Entre ells, la presència de les dos grans formacions residents del Palau, com són la Banda Municipal i l'Orquestra de València, i com ha establit ponts amb altres formacions.

Foto del Festival de Jazz 2022. Foto: Live Music Valencia
Foto del Festival de Jazz 2022. Foto: Live Music Valencia

I és que el 20 de juny actuarà la Banda Simfònica Municipal de València com a tret d'eixida a la programació, als Jardins del Palau; l'Orquestra de València ho farà l'11 de juliol a la Sala Iturbi, amb Paquito D'Rivera, Juan Manuel Cañizares, Antonio Serrano i Pepe Rivero; i el 12 de juliol serà el torn de l'Orquestra i Cor de Radiotelevisió Espanyola (RTVE), que dirigida per Raúl Benavent interpretarà a la sala Iturbi un concert homenatge a Nino Bravo.

Pascual ha valorat la importància de "establir ponts amb l'Orquestra i Cor d'RTVE i amb el Conservatori, la qual cosa ens enriquix perquè el públic no està tan habituat a associar a l'orquestra amb el jazz i ens permet atraure a diferents públics".

Amb la volta al Palau després de quatre anys en què s'ha diversificat el programa en espais com el Teatre Principal, Llimerá assegura que hi ha bones sensacions davant el ple que han aconseguit concerts de jazz previs a la sala Iturbi i Rodrigo, així com per l'interés creixent pel jazz de l'alumnat del conservatori, "encara que per descomptat farem balanç i analitzarem com és esta volta".

De moment, el director ha avançat que la voluntat en la pròxima temporada és "apostar per les formacions simfòniques, ampliar a tota classe de públics que s'interessen pel jazz, aconseguir sinergies amb altres entitats com l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i amb orquestres, formacions i solistes, perquè els nostres públics no es queden només a un concert, sinó que vinguen a varis per a gaudir del Palau".

Destacats