Art urbà, disseny i joc atrauen al públic al Centre del Carme aquest estiu

El Centre del Carme Cultura Contemporània compta amb huit exposicions per a tots els públics

Guardar

Una imatge de l'exposició 'Emergency On Planet Earth'
Una imatge de l'exposició 'Emergency On Planet Earth'

Art urbà immersiu per a conscienciar sobre l'emergència climàtica, exposicions que reten homenatge a associacions o com el disseny és present en totes les esferes del nostre dia a dia formen part de la proposta del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) per a aquest estiu. Huit exposicions amb diversos llenguatges artístics contemporanis que conviden a tota mena de públics a reflexionar sobre assumptes globals i que s'uneixen a la resta d'activitats per al mes d'agost.

Totes elles són gratuïtes, igual que una de les seues principals activitats: el CCCCinema d'Estiu, el cicle de cinema europeu que enguany porta com a títol 'De què riem a Europa?'.

Emergència climàtica

Una de les obres de l'exposició ‘Emergency on Planet Earth’ en el Centre del Carme
Una de las obras de la exposición ‘Emergency on Planet Earth’ en el Centre del Carme

Una de les obres de l'exposició 'Emergency on Planet Earth' en el Centre del Carme
Sens dubte, un dels grans reclams per a aquestes vacances en el Centre del Carme serà l'exposició 'Emergency On Planet Earth', oberta al públic fins al 4 de setembre. L'emblemàtica Sala Ferreres fa un recorregut per l'emergència climàtica i els seus 12 problemes principals a través de la intervenció de 14 artistes urbans internacionals. L'atmosfera immersiva que aconsegueixen aquestes intervencions de grans dimensions completen la conscienciació gràcies a les solucions que planteja la Direcció General del Canvi Climàtic en Goerlich II.

Es tracta d'una de les principals apostes del CCCC per a aquest 2022 i en ella participen Barbiturikills; Biancoshock; Lidia Cao; Marina Capdevila; Deih; Doa Oa; Li-Hill; Nayra López; Onur; Reskate; Spencer Tunick; Vinz Feel Free; Will Cols i Xelon. Els seus comissaris són l'artista urbà Vinz Feel Free i el director del CCCC i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), José Luis Pérez Pont.

Disseny

Exposició 'Play with Design' del Centre del Carme
Exposición 'Play with Design' del Centre del Carme

El disseny és també protagonista del programa expositiu del CCCC, que s'uneix a la celebració de València Capital Mundial del Disseny 2022. Amb l'objectiu de visibilitzar el paper que desenvolupa el disseny en el present, però també el que ha tingut en el passat i tindrà en el futur, l'espai planteja tres exposicions.

La primera d'elles (i la més lúdica) és 'Play With Design', una producció del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) comissariada per Milimbo que proposa un acostament al disseny a través del joc. Es tracta d'una mostra ideal per a famílies, ja que alguns dels dissenyadors i dissenyadores que la conformen han creat expressament una sèrie de jocs que el visitant podrà interactuar i deixar de ser un mer espectador per a convertir-se en part activa de l'exposició. Una mostra tangible de la capacitat didàctica del disseny que pot gaudir-se fins al 23 de juny.

Una jove en l'exposició 'Fruites de disseny' del Centre del Carme
Una joven en la exposición 'Frutas de diseño' del Centre del Carme

A la sala contigua es troba 'Fruites de disseny', un projecte d'investigació i recuperació de la gràfica de les marques de fruites. Comissariada per El Vivero, posa el focus en els dissenys creats des de finals dels anys 50 fins a l'actualitat per a mostrar l'evolució de la tipografia, els colors, els noms, les formes... de les marques que ens han acompanyat en la taula. 'Fruites de disseny' inclou més de 250 papers de seda, 120 caixes i 360 etiquetes fins a l'11 de setembre.

I per a completar l'acostament del disseny, la Sala 1 connecta al públic amb el Saló NUDE a través de la mostra 'NUDE. 20 anys. 20 dissenyadors' fins al 16 d'octubre. L'objectiu d'aquesta exposició és destacar el rol de NUDE com la més important pedrera del talent emergent al nostre país i un pont cap a les empreses productores de disseny i els mitjans de comunicació. Es tracta d'una coproducció entre el CCCC i Feria Hábitat València.

Exposició 'Nude Generation. 20 Years' al Centre del Carme
Exposición 'Nude Generation. 20 Years' en el Centre del Carme

A les tres mostres emmarcades en la capitalitat s'unisca 'Un lloc per a quedar-se', amb projectes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València. S'exposen huit projectes presentats per l'alumnat de disseny de l'assignatura 'Iniciació al disseny paramètric' que aposten per la sostenibilitat, usabilitat i durabilitat.

Exposició 'Un lloc per a quedar-se' del Centre del Carme
Exposición 'Un lloc per a quedar se' del Centre del Carme

Art contemporani amb segell valencià

'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana V' ofereix a valencianes, valencians i visitants una destacada mostra d'art valencià. A la sala Dormitori, mantenint una presència equilibrada d'artistes de Castelló, Alacant i València, sense pautes generacionals ni restriccions temàtiques, trobem pintura, escultura, aquarel·la, dibuix, fotografia, vídeo i instal·lacions, evidenciant la varietat de registres amb la qual els artistes de la Comunitat Valenciana aborden la creació artística i la realitat del nostre temps. Un total de 19 obres que formen adquirides per la Conselleria de Cultura en 2021 per a la seua col·lecció d'art contemporani.

Una dona observa una de les obres d''Art Contemporani de la Generalitat Valenciana V' en el Centre del Carme
Una mujer observa una de las obras de 'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana V' en el Centre del Carme

Focus social

D'altra banda, el Centre del Carme proposa una instal·lació interactiva que desafia nostra comprensió històrica i cultural del gènere, trencant estereotips de manera innovadora. 'Monòlegs de Gènere', amb Diana Blok i sota el comissariat de Claudia Fazzolari, s'encarrega d'això a través de dotze retrats en vídeo de grandària real en sis pantalles on actors i actrius interpreten el seu personatge de somni del sexe oposat.

Exposición ‘Diana Blok. Monólogos de género’
Exposición ‘Diana Blok. Monólogos de género’

La mostra estarà oberta fins al 16 d'octubre, igual que 'Històries de Superació II', un homenatge a les persones i associacions que tracten de millorar la societat. Aquesta exposició recull el treball realitzat per joves il·lustradores i il·lustradors en el taller de Còmic Social en les seues edicions II i III, organitzat per la Fundació Horta Sud i l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València, en el qual es relaten les històries de superació de les persones anònimes que treballen pel bé comú. És un calidoscopi ple d'històries, de bona gent que s'organitza i es mobilitza. Una humil mostra de realitat, amb la finalitat de posar en valor aquest treball col·lectiu.

Visita a la exposició "Històries de superació II" al Centre del Carme Cultura Contemporània
Visita a la exposición "Històries de superació II" en el Centre del Carme Cultura Contemporània

 

Destacats