«Anònimes» pinta el MuVIM per lluitar contra la violència de gènere

L'exposició estarà a l'entrada del museu fins a l'1 de març de 2020

Guardar

anònimes
anònimes

Cada tardor el 25 de novembre es commemora el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) se suma a aquesta lluita a través de les exposicions artístiques. Aquest matí, la diputada del MuVim, Gloria Tello, el responsable d'exposicions del museu, Amador Griñó, la comissària de la mostra, Iolanda Ibarra i l'artista Paula Santiago han presentat l'obra amb la qual es pretén recordar aquesta batalla. Des de hui, el museu ofereix el seu vestíbul per a exposar Anònimes des de la qual Santiago visibilitza a aquelles dones que són víctimes de violència de gènere i la pateixen en silenci.

Fins a l'1 de març de 2020, deu dibuixos de Paula Santiago pintaran l'entrada del MuVIM amb un fons morat i siluetes que mostren a dones que són víctimes de la violència masclista. «Siluetes de dones que ens miren, dones sense entorn, dones que van apagant-se, dones amb boques cosides, dones soles, dones que somien ser altres dones, dones amb corones de pinchos, dones amb cabells d'espines», ha descrit Ibarra. Totes aquestes figures es representen a través de traços de pinzell senzills, però que aconsegueixen narrar històries vitals que pateixen dia a dia moltes dones.

 

Anònimes, tal com ha explicat Tello, assenyala a eixes dones que no comptabilitzen les xifres perquè no estan mortes. No coneixem la quantitat de noms d'aquelles que són maltractades psicològicament o físicament cada dia i que intenten ocultar-ho. «Aquelles que tenen por o vergonya de contar el que està passant en els seus entorns», ha afegit Santiago. A través d'aquesta exposició, segons ha explicat la comissària de la mostra, Paula Santiago ha volgut donar visibilitat a eixe món submergit en el qual viuen aquelles que pateixen la violència de gènere en silenci, ja que hem de mirar més enllà de la punta perceptible de l’iceberg de la violència masclista.

«El vitrall del vestíbul és l'espai preferent i més delicat on la gent es pot il·lustrar només amb una mirada», ha declarat Griñó. I és que, tal com han explicat el responsable d'exposicions i la diputada del MuVim, col·locar Anònimes en l'entrada facilita l'accés de la gent a l'obra, ja que només entrar al museu es pot observar aquesta aportació a la lluita contra la violència de gènere. Es tracta d'un espai des del qual els visitants, i fins i tot aquells i aquelles que passen per davant del MuVIM poden observar els dibuixos de Santiago i reflexionar sobre una situació que afecta moltes dones hui dia. «Dones que necessiten d'un 'nosaltres comú', que necessiten que millorem la resposta que com a societat els oferim», ha manifestat Iolanda Ibarra.

Arxivat a:

Destacats