Albert Toldrà, Pasqual Alapont, Álvaro Bermejo, Josep Maria Balbastre i David Hernández guanyen els premis València del Magnànim 2017

Javier Cigüela, Daniel Fopiani, Mari Carmen Rafecas i Dmytro Prychyslyy obtenen guardó en la categoria València Nova

Guardar

els-jurats-dels-premis-valencia-i-valencia-nova-del-magnanim
els-jurats-dels-premis-valencia-i-valencia-nova-del-magnanim

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha fet públic en roda de premsa el nom dels guanyadors dels premis València i València Nova 2017 de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.  Els diferents jurats, reunits hui, han acordat concedir, entre les prop de 400 obres presentades els premis València a Albert Toldrà (assaig), Pasqual Alapont (narrativa en valencià), Alvaro Bermejo (narrativa en castellà), Josep Maria Balbastre (poesia en valencià) i David Hernández (poesia en castellà).

Pel que fa als premis València Nova (per a joves), les distincions són per a Javier Cigüela (assaig), Daniel Fopiani (narrativa en castellà), Mari Carmen Rafecas (poesia en valencià) i Dmytro Prychyslyy (poesia en castellà). A la lectura pública del veredicte, la vicepresidenta Maria Josep Amigó, que ha participat com a jurat però sense vot, ha felicitat els guanyadors i ha destacat «l’increment d’un 40% de la participació respecte a l’edició anterior i la consolidació dels premis d’assaig com un referent de prestigi de la Institució Alfons el Magnànim».

 

Un assaig sobre el sexe a l’edat mitjana

Albert Toldrà Vilardell obté el València d’assaig amb l’obra Plaer de la carn. Sexe i temperament a la cultura medieval, un assaig seriós ben documentat a partir del domini d’una sèrie d’autors clàssics i fonts de l’època. Toldrà (Barcelona, 1964) és llicenciat en història per la Universitat de València on es va doctorar especialitzant-se en el camp de la religiositat i la sexualitat en la cultura medieval. Els seus assajos van aconseguir el Premi Octubre (2000) i el Premi Micalet (2011).

Pel que fa al València Nova, l’obra vencedora és Excluidos y transparentados: del panóptico a la pantalla digital, de Javier Cigüela Sola (Zaragoza, 1987), doctor en dret penal per la Pompeu Fabra, ha publicat La culpabilidad colectiva en el derecho penal (2015) i ha participat en el llibre The Wire University, pensar la sociedad y el crimen desde las esquinas.

Integraven el jurat Ferran Archilés, historiador de la Universitat de València;  Fernando J. Ballesteros, doctor en Física de l’Observatori Astronòmic de la UV; Tobies Grimaltos, catedràtic de Filosofia de la UV, i Miguel A. García Calavia, director del Departament de Sociologia i Antropologia de la UV.

 

Thriller psicològic

La novel·la El mal que m’habita, de Pasqual Alapont, ha estat premiada en la modalitat de narrativa en valència per un jurat format per Francesc Calafat, Maria Dasca, Maria Àngels Francés i Gonçal López-Pampló, que ha destacat la seua qualitat com a thriller psicològic ben construït. Alapont (Catarroja, 1963), escriptor, actor i director d’escena, és autor d’una extensa producció teatral i narrativa, especialment adreçada al públic infantil i juvenil.

 

Personatges femenins potents

El jurat format per Alícia Giménez Bartlett, Santiago Posteguillo, Care Santos i Eva Olaya ha concedit el premi de narrativa en castellà a la novel·la Las maléficas de Etxalar, de Álvaro Bermejo Marco. El jurat ha valorat la seua profunda reflexió sobre la condició humana a través d’uns personatges femenins potents i ben definits, amb estil i ritme adictius. Bermejo (Donosti, 1959), llicenciat en Història i Antropologia, és col·laborador habitual en premsa i revistes culturals. Autor d’una extensa obra narrativa i novel·lística amb la qual ha aconseguit diversos premis (l’últim el World CookBook Award).

Pel que fa a la categoria per a menors de 31 anys, l’obra premiada és La carcoma, escrita per Daniel Fopiani Roman (Cadis, 1990). Fopiani, militar professional i director de la revista literària RSC, escriu sobretot poesia i relats i ha publicat Relatos sin contrato i Lee o disparo.

 

Balbastre i Rafecas en poesia en valencià

Pel que fa a la poesia, el tribunal integrat per Maria Josep Escrivà, Miquel Bezares, Isabel Robles i Pau Sanchis  ha atorgat a Josep Maria Balbastre Vila (Ròtova, 1964), amb l’obra Iconòstasi el premi de poesia en Valencià. El jurat n’ha valorat la cohesió i l’originalitat de l’estructura, la riquesa de les referències cultes i el to compromés. Balbastre, llicenciat en Filologia catalana, reuneix en el seu currículum diversos premis de poesia i narrativa al llarg de tot el país (Xàtiva, 2011; Llibreria La Costera, 2014).

En categoria jove, la guanyadora és Mari Carmen Rafecas Rafecas amb l’obra Blanc breu. L’autora (Llorençs del Penedès, 1987), diplomada en Educació Social i Antropologia i amb estudis superior en llengua i literatura, es dedica a l’educació social. Amb el seus poemes ha aconseguit el premi Martí i Pol de Comissions Obreres (2015) i ha participat en certàmens de narrativa breu.

 

Poesia amorosa i dels sentiments

Susana Benet, Ángeles Mora, Vicente Gallego i Jesús Munárriz jurats del premi de poesia en castellà han premiat Lo que tu nombre tiene de aventura, de David Hernández Sevillano, llibre de poesia amorosa que fuig dels tòpics i utilitza la ironia i un llenguatge precís i transparent per parlar dels sentiments. Hernández, segovià de 40 anys que treballa en turisme rural i anteriorment ha obtingut diversos guardons per la seua obra.

El premi València Nova de poesia en castellà recau en Dymitro Perychyslyy amb el poemari Molly House. Nascut a Ucraïna el 1992, però resident en Tenerife, és graduat en filologia hispànica i ha publicat  Mudocinètica, i ha participat en les antologies Despropósitos i La devoción inflamada.

 

La gala d’entrega serà en octubre

La concessió dels guardons comporta la publicació de l’obra i un premi en metàl·lic de 15.000 euros en les modalitats de narrativa i assaig i de 7.500 euros en les de poesia. Pel que fa a la categoria jove, València Nova, els premis són de 5.000 euros en narrativa i assaig i 2.500 euros en poesia. El premi d’assaig serà publicat directament pel Magnànim dins del seu catàleg i Bromera editarà els llibres en valencià (poesia i narrativa), mentre que Versàtil ho farà amb els premis de narrativa en castellà i Hiperión s’ocuparà dels premis de poesia en castellà. A la gala d’entrega, que se celebrarà el 20 d’octubre, cada autor o autora premiada rebrà a més un quadre original de l’artista Manuel Boix.
Destacats