Així serà el Centre Raimon i Annalisa d'Activitats Culturals de Xàtiva

Es presenta el projecte bàsic del futur centre cultural que comptarà amb una inversió de 8,86 milions d'euros

Guardar

Claustre del Centre Raimon i Annalisa d'Activitats Culturals de Xàtiva
Claustre del Centre Raimon i Annalisa d'Activitats Culturals de Xàtiva

Xàtiva tindrà un nou centre cultural en ple centre històric de la ciutat. El Reial Monestir de Santa Clara es transformarà per a albergar el llegat de Raimon, cantautor xativí, amb la finalitat de convertir-se en un focus cultural de referència, no sols a escala comarcal, sinó també a escala provincial i autonòmica.

El Centre Raimon i Annalisa d'Activitats Culturals (CRAC) es convertirà en un espai que transformarà la capital de la Costera. I és que el claustre s'adaptarà evocant les característiques històriques de l'espai, amb respecte a la vegetació existent d'interés botànic i instal·lant estanys, zones enjardinades i fonts, vinculant, així, aquest enclavament amb els espais verds de Xàtiva, com a peça d'articulació del sistema verd de l'Albereda, Selgas, Glorieta i jardí de la Pau amb el centre històric.

L'Ajuntament de Xàtiva es troba ara estudiant el projecte bàsic d'intervenció després de ser entregat per part de l'equip d'arquitectes liderat per Ramón Esteve i Carlos Campos. Aquest projecte estima un pressupost d'execució total de 8.860.923,07 euros, que comptarà amb el finançament compartit per part de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i el consistori local, a raó de tres milions d'euros cada institució, aproximadament.

Una vegada s'aprove el projecte per part de l'Ajuntament es buscarà obtenir la conformitat per part de la Direcció General de Patrimoni, en tractar-se d'un Bé d'Interés Cultural (BIC) protegit. Els següents passos fins a la licitació de les obres són la redacció del projecte d'execució i els subsegüents tràmits d'aprovació i conformitat de Patrimoni.

Futur Centre Raimon d'Activitats Culturals a Xàtiva
Futur Centre Raimon d'Activitats Culturals a Xàtiva

Així serà el CRAC

Encara que l'edifici ocupa una superfície aproximada de 6.000 m², el projecte planteja la conservació dels volums existents en els cossos sud i est com a base de la intervenció, que hauran de ser adequats per a l'ús funcional com a centre cultural. La proposta obeeix a criteris d'estudi i valoració dels elements existents, recuperant les característiques històriques de les seues arquitectures, tant des d'un punt de vista espacial, com a constructiu i artístic.

En aquest sentit, són d'especial rellevància les dimensions i proporcions dels seus espais; la seua il·luminació i ventilació; els seus sistemes estructurals i materialitat constructiva; els seus revestiments i elements ornamentals de diferents èpoques.

L'accés es preveu pel carrer Montcada. Per a això es proposa conservar la façana, restaurant els elements que actualment la singularitzen, com a portes, finestres i gelosies, i incorporant aquells elements que puguen existir sota els revestiments actuals, com a contraforts dels arcs de l'església.

La zona d'accés al complex cultural disposa de vestíbul i zona d'atenció al públic, al costat de la botiga, en un àmbit comú i espai d'administració. Pel que fa a l'auditori, projectat en l'antiga església, es recomana la neutralització cromàtica dels seus revestiments, deixant com a argument arquitectònic principal el volum i configuració barroca d'aquest espai. Aquest tractament s'estén també al cor alt, conservant les restes d'alguns dels elements de la seua anterior decoració, principalment paviments ceràmics, nínxols i cadirat. L'espai intern de les capelles s'emplafonarà per a assegurar una bona acústica de la sala. El nivell superior del cor es planteja com a sala d'assajos.

Raimon en l'exposició conjunta amb Annalisa al Museu de Belles Arts de València
Raimon en la exposición conjunta con Annalisa en el Museo de Bellas Artes de València

L'antic refetor i cuina es plantegen com a sala d'exposició permanent, ja que, per la seua configuració en diferents àmbits, s'adapta bé al material expositiu. Són espais diàfans, a excepció de la cuina, on es proposa eliminar els compartiments no històrics. Amb això es guanyarà a més la visualització d'elements tan singulars com l'escala hexagonal d'estil renaixentista, situada en el vèrtex de l'espai de la cuina, així com un arc ogival de grans dimensions.

D'altra banda, en l'antic dormitori i claustre alt es troba una sala de gran dimensió i altura que es proposa com a espai d'exposició temporal, donada la seua diafanitat que permet diferents configuracions. Aquest espai connecta amb el cos de nova construcció del complex, sobre el deambulatori sud. Aquest espai es destina a arxiu i sala de consulta.

La restauració de la lluna del claustre permet incorporar aquelles restes dels elements que originalment va tindre aquest espai lliure, com a part de l'exposició del propi edifici. Una cafeteria completarà la dotació d'aquest enclavament.

Destacats