Participativa, diversa i per a totes les edats: així és la cultura a València des dels ulls dels qui la dirigeixen

Els directors i representants de cinc dels centres culturals més destacats revelaren al Fòrum de Proximitat organitzat per València Extra i À Punt la seua pròpia definició de cultura

Guardar

Un grup de visitants descobrint el CaixaForum de València. Imatge: CaixaForum Valencia
Un grup de visitants descobrint el CaixaForum de València. Imatge: CaixaForum Valencia

València s'ha convertit en l'última dècada en un epicentre cultural que han fet de la capital valenciana una potència en aquest àmbit que ja es troba a l'altura d'altres grans ciutats espanyoles. Un dels motius principals pels quals València és ja una urbs en plena efervescència cultural ha sigut la inauguració de grans recintes com el Caixaforum i el Centre d'Art Hortensia Herrero (CAHH). També l'esperada reobertura del Palau de la Música després d'un lustre tancat i la consolidació d'espais de creació artística com el festival Dansa València han aconseguit posar a València en el mapa cultural.

En el Fòrum de Proximitat "València, una gran potència cultural", organitzat per València Extra i À Punt, els principals representants i directors d'entitats culturals de la ciutat van tindre l'oportunitat d'exposar, no solament el seu projecte cultural, sinó també la seua pròpia percepció sobre què significa la cultura. Entre els ponents que van participar en aquesta trobada es troben Alejandra Silvestre (directora general del CAHH), Ximo Pérez (productor executiu de 'L'Alqueria Blanca'), Isabel Puig (responsable de Planificació i Gestió de Continguts de CaixaForum València), María José Mora (directora artística del festival Dansa València) i Vicente Llimerá (director del Palau de la Música).

Ximo Pérez, productor executiu de la sèrie 'L'Alqueria Blanca' s'ajuda de la intel·ligència artificial per a conéixer mitjançant Xat GPT què és la cultura. Una eina digital en la qual apareix aquesta definida com "el conjunt de coneixements i formes de vida; un concepte molt ampli que identifica a una societat i li dóna una entitat pròpia". Precisament, la societat és un element que ha d'estar inherent en la definicion de la cultura, ja que una característica en la qual coincideixen tots els gestors culturals és que la cultura "està relacionada amb l'ésser humà i és la que diferència als humans de la resta d'éssers vius", explica Vicente Llimerá.

Participants en el Fòrum de Proximitat "València, gran potència cultural" organitzat per València Extra i À Punt. Imatge: Xisco Navarro
Participants en el Fòrum de Proximitat "València, gran potència cultural" organitzat per València Extra i À Punt. Imatge: Xisco Navarro

Isabel Puig defensa que la cultura "ha de ser per a tots" i és per això que des del CaixaForum s'ofereix a la societat una programació "variada i eclèctica" que a més estiga dirigida per a totes les edats, des dels més xicotets fins als més majors. De fet, María José Mora, directora artística de Dansa València, explica que la cultura com a "expressió artística i humana és molt diversa". Diversitat és l'adjectiu amb el qual Ximo Pérez descriu la cultura, ja que aquesta pot ser moltes coses al mateix temps: "la cultura és cinema, és música però també és gastronomia i folklore. Nosaltres, per exemple, hem fet del cinema i la televisió la nostra forma de vida i això ens permet crear somnis i compartir-los amb el públic", assegura el productor de televisió.

Els representants de les entitats també detallen que la cultura pot transmetre a les societat per mitjà de diferents continguts i formats. En el cas del Centre d'Art Hortensia Herrero (CAHH), aquesta es manifesta a través del "art contemporani i la preservació d'est", explica Alejandra Silvestre. Mentrestant, Llimerá, director del Palau de la Música explica que el projecte cultural que lidera es basa en la música com a "manifestació cultural que ha buscat l'ésser humà per a tindre l'ànima i el cap més tranquil·les".

Destacats