54 nominats per a 18 categories en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes d’enguany

El jurat ha seleccionat els finalistes d’entre més de 111 espectacles que hi aspiraven, 30 més que en l’edició de 2020

Guardar

Façana del Teatre Principal de València
Façana del Teatre Principal de València

Cultura de la Generalitat organitza els Premis de les Arts Escèniques Valencianes, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura. Aquests guardons tenen l’objectiu de reconéixer els professionals escènics valencians i donar-los visibilitat, així com incentivar i promocionar la producció escènica valenciana.

Un primer jurat independent de 7 persones, consensuades entre les associacions professionals de les arts escèniques, membres de la Mesa de la Cultura Valenciana i l’IVC, ha escollit els nominats després d’un procés d’anàlisi de tots els espectacles i professionals inscrits en els Premis de les Arts Escèniques. Aquest jurat ha estat format per Pepe Ayelo, Marta Borcha, Maria Colomer, Rocío Pérez, Carmen Valera, Rafa Contreras i Jose Vicente Peiró.

Els membres del jurat han visionat 111 espectacles de teatre, dansa, circ, arts de carrer i espectacles per a xiquetes i xiquets. Es tracta d’espectacles estrenats en qualsevol de les sales, els carrers o els espais valencians entre l’1 de gener de 2020 i el 30 de juny de 2021. Tot tenint en compte que els espectacles produïts per l’Institut Valencià de Cultura no poden optar als premis a millor espectacle en les categories de teatre, dansa, infantil, de carrer o de circ. 

Un segon jurat configurat per personalitats rellevants del món cultural valencià s’encarregarà d’escollir, de cada terna, els guanyadors. El veredicte final es donarà a conéixer en l’acte de lliurament d’aquests Premis de les Arts Escèniques Valencianes el 8 de novembre de 2021 al Teatre Principal de València.

Els nominats en la categoria de millor espectacle de teatre són: ‘Presoners’ d’Albena Teatre, ‘La invasión de los bárbaros’ d’Arden Producciones i ‘Saguntiliada’ de Companyia Hongaresa de Teatre. Pel que fa al millor espectacle de dansa, els nominats són: ‘Antes de que todos lo sepan’ de la Companyia Paula Serrano, ‘Soledad’ de Titoyaya i ‘Tout finira bien’ de Ring de Teatro.
 
Els nominats a millor espectacle per a xiquetes i xiquets són: ‘Rebel·lió’ de Centre Teatral Escalante i Marea Dansa, ‘Hi ha una sirena al meu saló’ de La Teta Calva i ‘La llave mágica’ d’Off Teatre. Com a millor espectacle d’arts de carrer han sigut nominats: ‘Senia’ de la Companyia Fil d’arena, ‘Mr Blue Sky’ de La Fam Teatre i ‘Roda’ de Marea Dansa. 

Els nominats a millor espectacle de circ són: ‘Paüra’ de la Companyia Lucas Escobedo, ‘Tranvia nº12’ de La Finestra Nou Circ i ‘10852’ de la Compañía Arritmados. 

A la millor direcció escènica han sigut nominats: Magüi Mira per ‘Adiós, dueño mío’, Carles Alberona per ‘Presoners’ i Paco Zarzoso per ‘Saguntiliada’. Les nominacions a millor direcció coreogràfica han sigut per a Asun Noales per ‘La mort i la donzella’, Chritine Cloux per ‘Tout finira bien’ i Paco Berbel i Olga Pericet per ‘Rebel·lió’.

Les nominades a millor actriu són: Victòria Salvador per ‘Proyecto Meitner’, Lara Salvador Peydró per ‘Qué sabe nadie o les cançons de Penélope’ i Silvia Valero per ‘Adiós, dueño mío’. Els nominats a millor actor són: Roberto Hoyo per ‘Lázaro’, Leo de Bari per ‘Espaldas de plata’ i Bruno Tamarit per ‘Presoners’.

Christine Cloux per ‘Tout finira bien’, Carmela García per ‘La mort i la donzella’ i Paula Romero per ‘El conte de Persépolis’ han sigut nominades a millor ballarina, mentre que els nominats a millor ballarí són Eduardo Zúñiga per ‘La mort i la donzella’, Itxasai Mediavilla per ‘Antes de que todos lo sepan’ i Carlos Peñalver per ‘Per a la llibertat’.

Els nominats a millor artista de circ són Héctor Rodríguez per ‘10852’, Ángela Sáez per ‘Tranvía nº 12’ i Alba Blanco per ‘Karpaty’.

Les nominacions a millor text corresponen a: Paco Zarzoso per ‘Saguntiliada’, Chema Cardeña per ‘La invasión de los bárbaros’ i Pasqual Alapont, Sonia Alejo, Chema Cardeña, Patrícia Pardo, Rodolf Sirera i Begoña Tena per ‘Presoners’.

Competeixen com a millor versió, traducció o adaptació: Anna Marí per ‘La ciudad de la escarcha’, Roberto Hoyo per ‘Lázaro’ i Daniel Machancoses per ‘El Malfet d’Inishmaan’.

Els nominats a la millor composició musical són: Telemann Rec per ‘La mort i la donzella’, Raquel Molano per ‘Paüra’ i Luna y Panorama de los insectos per ‘Perenne’. Pel que fa a la millor il·luminació els nominats són: Juanjo Llorens per ‘La mort i la donzella’, Marc Gonzalo i Miquel Llop per ‘Rebel·lió’ i Manuel Conde per ‘Luna’.

Els nominats a millor escenografia són: Luis Crespo per ‘La mort i la donzella’, Blanca Añón per ‘Godot’ i Josep Simón i Eduardo Díaz per ‘El Malfet d’Inishmaan’. 

Finalment, aspiren al premi a millor vestuari: Isabel Requena per ‘El Malfet d’Inishmaan’, Marisa Ibáñez i Elena Bookahm per ‘Karpaty’ i Josan Carbonell per ‘Saguntiliada’.

Destacats