Pilar Moncho: "La gastronomia és el nostre punt diferencial turístic perquè està a tot el nostre territori"

Fem balanç amb la diputada de Turisme dels quatre anys de gestió al Patronat

Guardar

Pilar Moncho: "La gastronomia és el nostre punt diferencial turístic perquè està a tot el nostre territori"

A punt d'acabar la legislatura fem balanç del canvi de 180 graus que s'ha fet a turisme dins del Patronat de Turisme, i ho fem amb la protagonista, la delegada de Turisme, Pilar Moncho.

Quan vàreu entrar en 2015, quina línia tenia el Patronat i per què la vàreu canviar?,

Quan entràrem en 2015 n'hi havien coses que sabíem que havíem de canviar per la nostra manera de ser.  Una era la marca, una marca que la gent l'associava molt més a l'esport que al turisme. El primer que férem va ser canviar eixe disseny. No vàrem ser els primers que ho havíem decidit, als calaixos hi havia moltes propostes de marca, però ningú s'havia atrevit a canviar-la i nosaltres sabíem que això havia de passar.

Evarist Caselles y Pilar MOnchoDesprés, ens trobàrem en la situació que els alcaldes venien tots a firmar uns convenis que no responien a criteris objectius turístics. Per tant, començàrem a ordenar eixes ajudes, per tal que seguiren uns criteris objectius i creàrem les línies de subvenció, que eren obertes a tots, públiques i que tot el món es poguera adherir en la categoria que interessara a cada ajuntament. Nosaltres pensàrem que era més net perquè no responia a cap criteri polític sinó un criteri objectiu, de tècnic a tècnic.

Començàrem a anar pels pobles, perquè la realitat dels pobles és diferent en un paper, en un conveni singular. Doncs canviàrem eixa manera de veure el turisme al nostre territori. Crec que amb bon criteri, començàrem amb eixe pas que jo crec que els alcaldes agraeixen. Sempre dic que no entre en la valoració dels projectes i de les subvencions, sinó que són els mateixos tècnics els que valoren i donen, i fins on arriben els diners.

Jo crec que en aquest canvi, i el canvi en general que ha pegat la Diputació, als ajuntaments arriben més diners que arribaven abans, i a més arriben d'una manera equitativa.

Una de les marques més potents del Patronat de turisme ha sigut «del tros al plat». Quina valoració fas de quatre anys?

Nosaltres sempre diem que «Del Tros al Plat» naix del Patronat de Turisme, però no volem que siga una cosa nostra, volem que quede en mans d'eixe corrent en el qual s'ha convertit «del tros al plat», un corrent turístic gastronòmic.

Volem que estiga en mans dels productors, a l'intermediari o als mercats on es ven eixe producte, i al final del consumidor o del transformador i consumidor, el restaurador i la persona que al final menja eixe plat que és un producte turístic.

Seria egoista que només estiguera soles a l'administració, perquè l'administració té canvis polítics i volem que tinga eixa continuïtat. Crec que és la filosofia de la promoció turística basada en un territori que és productor, molt fèrtil. La nostra gastronomia autèntica és el millor producte turístic.

turismo Valencia

En aquests moments la Comunitat Valenciana ja està ampliant les seues mires i ja no és turisme només de sol i platja, és en estos moments també en turisme gastronòmic?

Pense que sí, de fet ens agrada dir que ens copien. La Generalitat ha tret ara l'exquisit mediterrani que va també un poc en eixa línia. A nosaltres ens agrada treballar en consonància amb la Generalitat.

És veritat que som bons en el turisme gastronòmic, que tenim molta potència i que l'hem de treballar, consolidar i mantenir. No ens podem permetre el luxe de fallar i pensar que no, al revés, hem d'estar molt orgullosos de la nostra gastronomia, de vendre-la com una cosa que has de vindre ací a menjar-te-la.

Crec que sí que hem encertat en aquesta pota principal de turisme i hem enfocat tots bé el tema de la gastronomia. A més, no només promociona la zona costanera, és el punt diferencial de la gastronomia, sinó que està al llarg de tot el territori i en la biodiversitat que té, és tan diferent. Anem des de la costa, on podem menjar peix del Mediterrani, a l'interior on pots menjar plats de cullera autèntics de la nostra cuina més antiga.

En aquesta línia heu llançat el web on podem veure tota la riquesa que tenim al nostre territori. Per què vàreu decidir llançar un web on poder trobar-ho tot?

Perquè pensem que les plataformes digitals són el complement a allò terrenal, la plataforma digital és una cosa que qualsevol persona en tot el món pot accedir i veure'ns. Per tant, és una manera de promocionar-te contínuament i en qualsevol smartphone i objecte que pugues accedir a un web, veure què és «Del Tros al Plat», qui som, qui estem, quins productors, mercats segueixen eixa filosofia de treball i aquests elements tan nostres.

' Nosaltres podem oferir turisme tot l'any, i un turisme experiencial de molta categoria'

Ho hem fet també en les altres potes de turisme a València. Film València també té la seua plataforma web, la té «Del Tros al Plat» i ara la tindrà les nostres empreses. Perquè nosaltres com a administració les hem de recolzar, no entenem, igual que col·laborem amb altres administracions. Per a nosaltres l'empresa privada és molt important, és la base de l'economia, elles són les que generen realment l'economia. Nosaltres no hem inventat el turisme a València però sí que hem intentat ordenar-lo per a donar-li sentit.

Nosaltres tenim moltíssimes empreses que es dediquen al turisme, tant en costa com en interior, podem oferir turisme tot l'any, i turisme experiencial, de molta categoria. Per tant, aquesta plataforma, que es dedicarà a la venda d'això, estarà a la disposició de totes eixes empreses que es dediquen a fer turisme, a crear producte turístic, i nosaltres ser el seu suport.

Al Patronat, som un equip menudet, pareix que siguem un batalló, però crec que no som ni 14 persones treballant ací, però aquestes 14 persones  treballen per a tots els valencians i es dediquen en cor i fetge a treballar per al turisme valencià, per a tots. Aprofite que estem fent balanç de la legislatura per donar-los les gràcies a tots ells perquè de veritat han fet una tasca dura. Jo estic molt contenta perquè un canvi de 180 graus és difícil de girar. Hem fet molta pedagogia amb les nostres alcaldes per fer-los entendre que nosaltres no podíem fer el mateix que es feia abans.

La Fira de les Comarques concentra els tresors de cada localitat en una fira. Quin balanç fas de l'evolució de la Fira de les Comarques?

La Fira de les Comarques també existia i nosaltres li pegàrem la volta, canviàrem el nom. Pensàvem que era injust que només es dedicara a les comarques d'interior, perquè hi ha moltes comarques que tenen interior i costa.

Per això, hem canviat el format de la fira, fora estan les destinacions, on estan els tècnics, alcaldes... però dins està l'empresa, dins del recinte, la Plaça de Bous, que és el lloc on està la Fira.

Les empreses se n'anaren en 2018 molt contentes perquè havien fet quasi la venda fins a Nadal. El 50% del nostre turisme són els mateixos valencians, sobretot de la capital perquè en la capital es viu molt bé, però quan vols evadir-te, o fer altra cosa diferent, te'n vas pel territori.

Per tant, allí és com un aparador on tenen tot al seu abast. Aleshores les empreses, que han estat molt especialitzades, a banda de fer un intercanvi, es complementen entre elles, «jo tinc gastronomia, jo observació d'aus, podem fer coses junts...». En conviure eixos dies, es crea una complicitat, la gent quan entra ho té tot a punt.

Això és el que es fa en les Fires de les Comarques, eixa compravenda de productes i de gent que li interessa comprar-les. Per tant, esperem que la d'enguany siga també un èxit, perquè així ho hem preparat.

Parlem de Fitur. Han passat quatre anys, Quin balanç fas de l'evolució a Fitur?

Fitur també era un expositor dels polítics, que això no ho pots llevar de colp, perquè la gent no ho entén.

' El programa Redes són 6 milions d'euros invertits en el territori per a tindre ciutats intel·ligents turísticament'

En les fires de turisme hauria de ser el mateix, nosaltres sí que hem canviat eixa manera de gestionar Fitur i són cada vegada més empreses les que vénen a gestionar aquesta compravenda, agències de viatges, restauradors que fan showcookings, empreses que venen els seus productes junt amb les destinacions... vull dir, eixe canvi sí que l'hem produït, hem atenuat un poc el pas de la figura del polític que no té cap de sentit.

Al final nosaltres com a polítics no venem, però eixa volta sí que l'hem pegada. Estem contents perquè a poc a poc i fent pedagogia això va entenent-se, i els empresaris molt contents, que realment ells són el motor de l'economia en el sector turístic.

En xifres ens pots dir com ha evolucionat el turisme ací a la ciutat de València?

Per a nosaltres en positiu, jo no et puc donar xifres, però sí dir que el turisme ha canviat. Nosaltres hem detectat que les arribades en estiu baixen perquè crec que el clima ja no és atractiu, estar a 40 graus, si no vas a la platja, no és atractiu. En juliol i agost baixen, però en la resta de l'any, si sumes tot l'any, han pujat. Per tant, el turista ha deixat de vindre en estiu per a vindre a partir d'ara durant tot l'any.

El turista s'ha expandit durant tot l'any, va buscant èpoques en què pot passejar pel carrer, per a ell és una temperatura extraordinària. Potser nosaltres anem amb la bufanda, però ells veuen que això és com la seua primavera, la gent del nord. Per tant, estem molt contents i allò que hem de fer és donar resposta al que el turista ve buscant.

PILAR MONCHO_1

De tot el que has viscut al Patronat amb quina cosa positiva et quedaries?

Hem impregnat molt el treball del Patronat de la nostra manera de ser. Les persones que estan són les mateixes, però nosaltres li hem donat eixa manera de veure la realitat.  No volem cometre els errors que es feien abans.

Estic molt contenta de tot el que hem fet i de tot el que aconseguirem encara que no estem. S'han posat projectes en marxa que encara no s'han vist els fruits, com el conveni amb el programa Redes, que són 6 milions d'euros invertits en el territori per a tindre ciutats intel·ligents turísticament parlant.

Això arribarà, en dos anys s'executarà tot el projecte i quedarà per a la següent legislatura. Al final estàs treballant per als ciutadans, medalles per a ningú, per als tècnics, i la gent que s'ha treballat tot el projecte, presentar-lo... i ser el projecte que més diners té de tota la Comunitat Valenciana, per a nosaltres ja és un èxit. A poc a poc aniran veient-se eixos fruits de coses que s'han iniciat en aquesta legislatura però que s'acabaran en la següent.

Com a mitjans, podem dir que hem vist a Pilar Moncho en totes les Fires, totes les comarques de punta a punta del territori. Quina ha sigut la teua experiència vital en aquests quatre anys dins del Patronat?

T'he de dir que he descobert un territori increïble que no haguera tingut la possibilitat de descobrir-lo en una altra delegació. A més en el vessant més simpàtic, crec jo, el turisme és sempre alegre, festiu. Estic molt agraïda a tota la gent del Patronat, però també als alcaldes, a les mancomunitats, que han treballat de veritat, quan els has proposat alguna cosa s'han posat les piles.

Jo crec que hem treballat tots a una, com s'ha de treballar. Si l'objectiu és únic, no té cap de sentit competir, al final estem tots treballant per als ciutadans, volem que açò es convertisca en un motor econòmic, que ja ho és, però podem millorar-lo i donar-li més empenta. Empenta es dóna entre tots, si tots espentem un cotxe, segur que arriba més lluny que si s'espenta un sol.

Si per circumstàncies es donara l'oportunitat de què Pilar Moncho tornara a ser la diputada de turisme, repetiria?

Clar que sí. Jo estic súper pagada, i a més ara que controle un poquet. Jo sempre dic que les legislatures, que duren en teoria 4 anys, en els primers 6 mesos vas boja perquè no saps per on va la cosa, i en els últims 6 mesos no pots fer res, perquè ja estàs trontollant si alguna cosa no s'acaba, si no dóna temps, en període electoral no es pot fer... per tant, tens tres anys per a aprendre, sobretot i posar en marxa moltes coses que tens al cap.

Si es produïra una segona legislatura, jo crec que remataríem moltes coses i a més veuríem nàixer molts projectes com el de Ciutats Intel·ligents, i podríem veure de veritat quina repercussió, com seguir treballant per millorar el nostre turisme, seria una gran oportunitat la qual, de veritat, gaudiria moltíssim, perquè ja controles la situació, la institució... és molt semblant a la municipal, es regeix per les mateixes lleis.

' El municipalisme és la base de la política, on realment tu coneixes als veïns i els seus problemes '

Com es veu Pilar en el món de la política en els pròxims mesos?

Jo sempre dic que a disposició del partit, i de fet en mans d'ells està, dels militants i dels que no són militants, posant-me més cap a dalt o cap a baix, i on estiga, estaré molt agraïda.

També em presente a la llista de Sueca, que és el meu poble i que a mi m'agrada molt, el municipalisme. Crec que és la base de la política, on realment tu coneixes als veïns i es transmeten les problemàtiques que tenen, que són moltes, variades i canviants. Per això pense que el polític mai ha de perdre eixe contacte en el carrer. Els problemes que tenen hui els nostres veïns són diferents, perquè socialment evoluciona. La societat canvia i tu mai has de deixar de sentir i escoltar què li preocupa a la gent, perquè realment tu has de donar resposta, estàs per a donar resposta a això.

Arxivat a:

Destacats