Lorena Silvent: "apostarem per una ciutat esportiva a Catarroja per a poder redimensionar els espais esportius"

Parlem amb la nova alcaldessa de Catarroja, Lorena Silvent i dels resultats del PSPV a la localitat que han fet que siga la llista més votada.

Guardar

Converses amb Lorena Silvent

Lorena Silvent és assessora fiscal de professió i des de 2015, va entrar en el govern del canvi a l'ajuntament de Catarroja. En els anteriors dos mandats, va ser vicealcaldessa de l'ajuntament. Després de dues legislatures, el PSPV ha passat a ser la llista més votada a la localitat de Catarroja. Així ha augmentat un regidor. De nou, han fet un pacte de les forces progressistes on Lorena es va convertir el passat dissabte en la nova alcadessa de la localitat. Coneixem de primera mà les seus valoracions sobre els resultats del 28-M i també els primers reptes d'aquesta nova legislatura. 

Com valores el resultat electoral del 28M?

Doncs estem molt satisfets i satisfetes del que hem fet i també de poder reeditar un pacte progressista a Catarroja i donar estabilitat perquè des del 29 de maig el que importa és Catarroja i el que la ciutadania ha volgut és que la majoria d'esquerres continue els projectes que teniem iniciats i donem un espentó als que estaven pendents.

Com vas viure este dissabte amb la constitució del nou ajuntament?

Si et dic la veritat, el vaig viure en una emoció continguda. Tenia molta alegria, sentir molt l'estima del veïnat, dels amics i dels familiars però en línies generals amb tranquil·litat. Em vaig sentir molt volguda. 

Quines van a ser les primeres mesures que vorem en esta nova legislatura?

Estem ara amb els socis de govern (Compromís) tancant un acord programàtic perquè el que volem és prioritzar els problemes més antics per a posar damunt de la taula solucions. Volem arribar a les reclamacions històriques de la ciutadania: manteniment de la via pública, un reforç en el servei de neteja i en els parcs en les zones infantils i que tenim pendents unes inversions. 

D'aquestes dues legislatures passades quina experiència et portes?

Et puc dir que ha sigut apassionant perquè quan governes en coalició, t'obligues a escoltar altres veus que a lo millor d'una altra manera no podrien arribar-te, a conéixer noves formes de funcionar perquè cada grup tenim la nostra forma de funcionar. Aleshores podria dir-te que ha sigut apassionant i una oportunitat de diàleg.

Continua el govern progressista des de 2015. Quina sensació has tingut a peu de carrer des del passat dilluns?

La veritat és que molta estima i molt de carinyo. És un canvi que la gent ho veu en normalitat i la gent ho veu bé. Considera que cadascú aporte el seu bon fer. A més, la gent també sap valorar la visió d'una dona i volen eixe canvi sense conflicte i posant en valor tots els punts que tenim en comú.

En campanya, has posat en valor els grans projectes que queden pendents. En quina mesura es podran dur amb el canvi de govern autonòmic?

Sempre afecta però nosaltres farem els deures que ens pertoquen com a administració local. Tenim un gran projecte que hem de començar que és el Pla Rector d'instal·lacions esportives. La nostra proposta és a l'altra banda de la Cv-400 en una zona que no està protegida dins del Pla de l'horta, és fer una ciutat esportiva per a poder redimensionar els espais esportius als usos que tenen i poder donar joc a que tot els esports tinguen espais en condicions. Aquest projecte va de la mà en habilitar els centres educatius perquè per les vesprades els patis puguen ser pavellons de barris. Així esports minoritaris es puguen fer en estes instal·lacions. Al mateix temps, als parcs i jardins volem augmentar eixes zones de convivència creant també espais esportius sobretot per a la gent jove o els que volen practicar esports individuals. 

Després tenim també el pla especial del Port que és una assignatura pendent per a poder impulsar el creixement sostenible de la nostra joia dels catarrogins i catarrogines. Poder també recuperar activitats que hui per hui amb les restriccions no podem tindre una escola taller de calafat, una llotja legalitzada i això és una assignatura pendent.

Per últim, tot el que fa referència a projectes europeus que volem impulsar des de l'ajuntament perquè aquests dos eixos que vos he comentat hi ha una part important amb finançament municipal però necessitem l'ajuda d'Europa.

L'Ajuntament va a captar fons europeus?

En aquesta legislatura hem tirat endavant moltes eines de planificació. Per exemple, tenim el pla estratègic de ciutat: Catarroja 2030. Tenim també una part de consultoria en la que estan ajudant per a ser promotors dels projectes. Com vos comente, també a nivell de medi ambient, recollida de residus, instal·lacions esportives, a nivell de joventut, etc. Ha sigut una legislatura de planificació.

M'has comentat alguns projectes que depenen de la Generalitat Valenciana.  Quins són en concret?

Hui per hui tenim la reforma i ampliació del Centre de Salud que no perilla perquè ja està en execució. Tenim pendent de dotació pressupostària que seria el nou centre de formació professional que és una ampliació de l'existent i un nou institut. A través del projecte Edificant ja tenim els primers compromisos. Ara falta la part de compromís de la Generalitat en la dotació dels centres i és el que no sabem si continuarà però nosaltres estarem per a reivindicar-ho. Això no va de colors, va de necessitats. 

Com serà la nova estructura de l'Ajuntament?

Sobretot és aprendre del que hem viscut, canviar alguns comportaments, millorar equips i estructures. Aquesta setmana volem tancar el que serà l'organització definitiva i la delegació de les competències. Dins de l'estructura, el que hem de fer és potenciar l'àrea de territori que és una àrea estratègica i depenen tots els manteniments, instal·lacions, projectes i hem d'intentar que eixe coll de botella, no ho siga. Després, tenim també assumptes interns de la casa que volem donar estabilitat a tot el personal i ara tenim avançada una negociació amb relació a la RPT, volem dotar-la en 2024 per a donar-li estabilitat a la gent i tornar a centrar el focus en la ciutadania. Volem millorar en espais i adquirir immobles per a poder ampliar els espais d'atenció a la ciutadania i els treballadors i treballadores guanyen en qualitat.

Heu estrenat espais nous com és l'Espai Jove.

Ja hem aconseguit que eixe espai de la joventut estiga allí. Però falten més espais perquè al final anem creixent i incorporant a gent de programes i necessitem espais per a estos treballadors i treballadores.  

Heu fet els premis Catarroja Emprende, la Setmana de la economia. M'agradaria conéixer un balanç d'estes iniciatives i quines van a ser les línies per a esta legislatura.

El que volem és centralitzar els esforços i fixar les línies de la mà del Pla Estratègic. Com no, el recolzament a les persones autònomes, al comerç i a la indústria serà una d'eixes línies estratègiques i sempre des de criteris ambientals ajudant-los perquè puguen innovant. Continuarem en estes línies d'ajudes i el programa de subvencions que ha implantat la regidoria de comerç té vàries línies: una per a negocis nous, una per a millores dins del propi negoci, una altra per a l'estabilització de personal,  i una línia especial del nostre mercat municipal que hem aconseguit que siga un punt de trobada, un punt d'ocupació i la major part de parades està ocupada per dones perquè moltes vegades ser autònoma és una forma de conciliar i no renunciar a la maternitat.

Què opina Lorena Silvent com a alcaldessa de Catarroja de l'acord de govern autonòmic entre PP i Vox del punt de la violència intrafamiliar?

Ens preocupa moltíssim perquè el que fa és dividir a la ciutadania. En un problema que està clar que existeix i en la negació no afavorix a ningú. Hem d'estar ferms i fermes, hem de continuar la lluita des dels ajuntaments i també de la ciutadania per a no retrocedir en drets. No m'agradaria que este tipus de declaracions que estan buides foren una constant d'aquest govern i espere que partits com el PP siguen valents i frenen este tipus de declaracions.

Li preocupa a Lorena un creixement de violència de gènere?

Soc una persona positiva i no crec que este tipus de declaracions van a fer que augmente la violència però és de veres que hem notat que s'ha baixat l'umbral del respecte i no m'agradaria que fora la tònica. Estarem atentes però espere que se quede amb això. 

T'hem vist en campanya amb Carlos Fernandez Bielsa que ha renovat amb majoria, sent l'alcalde més votat d'Espanya.Què has pogut aprendre de Carlos?

Amb Carlos i amb molts companyes i companys socialistes, és treball, esforç i és constància. Cal sempre escoltar a totes i tots sense sectarismes i empatitzar molt amb la ciutadania perquè per a poder utilitzar les institucions, cal conéixer les necessitats de la ciutadania. 

Com va a viure Lorena les festes de Catarroja com a alcaldessa?

Espere que amb molta alegria i sempre intentant estar en tots els llocs com sempre. Espere que Catarroja les nostres festes patronals, és eixir al carrer, riure, jugar amb els xiquets i xiquetes. Ho farà amb humiltat com soc, una persona senzilla però estaré al costat de totes i totes. En Catarroja tenim molta gent que es bolca.

El Port ha sigut una part estratègica d'aquestes dues legislatures. Penseu que el Port pot ser un reclam turístic per a Catarroja?

Quan vam arribar en 2015, Catarroja no mirava al seu port. Estava en una sèrie de limitacions urbanístiques pel culpa del macroprojecte del nou mileni i el Port no podia admetre millores. Aleshores el Port estava catalogat com a zona verda. Vam crear en 2015 la regidoria de Turisme i vam posar en valor el port i totes les seues tradicions. Ara en aquest moments estem dissenyant un club de producte i van a intervindre molts agents privats i posar en valor el nostre Port. Després de la pandèmia, ha quedat clar que el turisme és molt d'ací, de les comarques, de la gent del voltant. Molta gent no sabia que Catarroja té port o no coneixien el Mercat municipal. És important posar en valor aquesta joia però també tenint en compte que el turisme sostenible seria una realitat amb un pla. Ens preocupa la zona d'aparcament perquè no és massifique. Volen treballar amb el Tancat de la Pipa per a poder tindre una aula de natura, volem treballar amb la denominació d'origen Arrós de València perquè puga tindre ací la seua delegació i posar en valor tota la nostra marjal i la nostra gastronomia.

Volem a Catarroja en Fitur 2024?

Jo crec que si. Hem estat ja però volíem ser prudents i aleshores crec que en el 2024 si. Està previst que al setembre o octubre esté preparat el club de producte i s'estan reunint de forma mensual i ja estan molt avançats constituint eixa junta directiva. Crec que a gener anirem a Fitur 2024 amb el grup de producte finalitzat. 

Quines línies mestres té Lorena de cara al pressupost?

Volem prioritzar projectes que s'han quedat damunt de la taula i són problemes antics per a la ciutadania abans de posar-nos amb projectes nous. Volem que siga un any per a posar en marxa tot el que fa falta a nivell d'estructura i espais perquè a partir de 2024 comencem a projectar i dins d'eixes necessitats, ens hem marcat diferents terminis. 

Quina empremta vol deixar Lorena Silvent com a alcaldessa en Catarroja?

Al final, el que intentaré ser és una dona pròxima i intente atendre totes les necessitats dels veïns i veïnes. Em preocupa molt la part social i de les famílies més necessitades, la gent gran que viu a soles i de les persones amb diversitat funcional que a vegades fan que se senten a soles. M'agradaria que el centre de dia i per a les persones amb diversitat siga una realitat. 

 

Destacats