Joan Ribó: "Entràrem en l'Ajuntament de València amb un deute del 105% i ara estem per sota del 30%"

L'alcalde de València posa en valor el govern de coalició de Compromís i del PSPV i haver tret endavant els 8 pressupostos dins del termini i en la forma escaient

Guardar

https://youtu.be/shhVYS4HYyc

Ha completat els huitens pressupostos de la ciutat de València i ha arrancat aquest 2023 amb l'anunci més important de la ciutat, l'inici de les obres del soterrament de les vies del canal d'accés. Analitzem la situació econòmica de l'Ajuntament de València, nous serveis per als majors així com el transport públic de l'EMT amb l'alcalde de València Joan Ribó en la recta final del seu segon mandat en el consistori de la capital del Túria.

Què supossa el soterrament de les vies de València i com ho valores?

Ho valore de forma molt positiva perquè estava acordat en el 2003, fa vint anys i ací estava sense fer-se res. Aquestes obres suposen trencar amb una ciutat que estava tallada en la zona sud en dos, entre Malilla i la zona de Jesús. Per una banda, això serà un parc natural, una prolongació, el qual és molt important. Però, a més, és el primer pas per a què el Corredor Mediterrani passe per València i passe d'una forma seria. Darrere d'açò, li vaig reivindicar a la ministra que no se'ns adormen, ja el tema de l'estació està l'eixida cap al nord. Açò va suposar per a València moltíssimes coses. És fer de la ciutat de València una ciutat on les seues rodalies poden ser fonamentals, poden ser molt més ràpides, més modernitzades i on podem fins i tot tindre un cercle en el qual els trens puguen també utilitzar-se com a rodalia. Per tant, és una obra estratègica i és un pas fonamental.


Vam dir en la roda de premsa que era l'obra més important d'Espanya, pel calat que suposa. Han passat 20 anys, com s'aconsegueix que al final tres administracions es posen d'acord?

Hem estat treballant amb molts projectes sempre de forma positiva i jo li he d'agrair a la ministra dient que s'ha donat pressa s'ha de reconèixer, també l'actitud de la Generalitat i de l'Ajuntament de treballar. Nosaltres hem ficat molt milions en el pressupost per a enguany ja. En aquests moments hem pogut conjugar totes les coses i sobre tot prioritzar València perquè és que en el Govern anterior del Partit Popular el Corredor Mediterrani passava per Madrid no hem d'oblidar-ho. Aquesta obra és clau per a l'economia i per a la mobilitat en la ciutat.


Veurem el Corredor Mediterrani?

Sí no el veurem en 2 anys, ens costara més, però en aquests moments està fent-se l'estudi i avançant-se tot el tema de l'eixida Nord, estem un poquet més retardats en el tema de l'estació i hem d'apretar en eixe nivell, però estic optimista en aquests moments. Si fem el canal d'accés no tendria sentit no continuar. Encara que tinga un element positiu, hem de continuar i crec que el veurem i espere que el vegem molt ràpid.

"Amb dades del gener del 2023 en l'EMT tenim unes dades de què ha crescut un 40% respecte a l'any que més havia crescut que és el 2019"


Vau presentar el servei de l'EMT que és el servei 24 hores que mai s'havia fet. Ara ja que du temps, quin balanç em pots fer?

Jo soc un dels que l’utilitza. Jo a la nit no sabia quin autobús tenía que agarrar perquè el N1, N2, N3 no sabia ni per on venia ni per on anava. Ara, totes les persones que agarren l'EMT acostumen a tindre una, dues o tres línies i saben que estes línies a la nit van al mateix, per tant, és molt fàcil, però a més és un servei 24 h que possibilita que els treballadors de la restauració i molts altres poden utilitzar l'EMT. Les dades són molt positives. Açò ha tingut una gran acceptació. Amb dades del gener del 2023 tenim unes dades de què ha crescut un 40% respecte a l'any que més havia crescut que és el 2019 (abans de la COVID). Per tant, els resultats són molt bons i hem de tindre en compte que aquestes dades són de quan encara es tenia que anar en mascareta i quan encara no tothom s'ha assabentat de què aquesta EMT està funcionant d'aquesta manera. Jo crec que l'EMT, en aquests moments, té uns nivells de valoració molt elevats i crec que l'EMT està sent en aquests moments un servei bàsic per a la ciutat de València.


Com s'ha aconseguit que l'Ajuntament passe d'un servei d'EMT de fins a la 1 de la matinada a 24 hores?

Doncs home açò costa, costa contractar conductor i també de disposar d'autobusos molt més moderns. Jo diria que ho hem fet dues maneres molt senzilles. Comprant autobusos, cosa que l'anterior Govern no em comprava ni un, i d'alguna manera contractant conductors i tenim voluntat que l'EMT siga un servei públic útil per a totes les hores del dia. Crec que eixe element és fonamental. I que siga, en definitiva, sempre la mateixa línia.

"No està bé la Llei quant a que unes associacions que són centenàries que tenen milers d'aficionats no tinguen cap capacitat d'interacció o de gestió respecte a unes societats anònimes que qui té més diners siga de València o siga de Singapur els compre i faça el que vulga"


Fa uns dies vam parlar en Sandra Gómez i ens va avançar que ella temia o té una intuïció de què el Valencia Club de Futbol no vol signar el conveni i vol esperar-se a maig per si hi haguera algun canvi i fora més beneficiós per a ells. No sé si comparteixes aquesta opinió de la vicealcaldessa de València.


Jo no tinc dades per a afirmar açò, el que sí que comparteix és la preocupació de la immensa majoria dels aficionats del Valencia Club de Futbol quant a la seua situació. Estem a un pas de caure en Segona. Aleshores açò s'ha de cambiar ràpidament i crec que és un crit d'alarma que els aficionats manifestaran d'una manera molt clara, però a la vegada jo crec que nosaltres ens hem de plantejar una altra cosa. No està bé la llei quant a que unes associacions que són centenàries que tenen milers d'aficionats no tinguen cap capacitat d'interacció o de gestió respecte a unes societats anònimes que qui té més diners siga de València o siga de Singapur els compre i faça el que vulga. Açò ho hem plantejat en les Corts i és molt important canviar-ho. Pel que fa a l'últim, nosaltres en el conveni hi ha uns aspectes que volem deixar molt clars. Primer, els diners que dediquem concretament al poliesportiu han d'estar clars perfectament i segon, el camp de futbol s'han de fer en les condicions que es varen marcar i ràpid.


L'oposició sempre ha criticat la falta de seguretat a la ciutat i jo recorde que fa unes setmanes vau presentar la incorporació de policies. No sé si em pots dir la xifra i com ha canviat respecte al govern anterior.

El Partit Popular en els deu últims anys no havia entrat pràcticament ningú aquí. A més s'havia produït una llei que permetia la jubilació anticipada dels policies amb el qual hi ha hagut una merma significativa de policies. Ara la incorporació em sembla de 150 policies nous des de hui.. Aleshores, açò va canviar significativament en moltes maneres. En el número i en l'edat perquè açò suposarà rejovenir a la policia entre 5 i 6 anys per sota que és un element important. Fonamentalment, els volem dur als barris que xafen els barris, que estiguen amb els xiquets quan entren al col·legi, que parlen amb les associacions, que vegem els problemes que hi ha. L'oposició en el tema de la seguretat té una obsessió. Jo crec que té una visió d'una ciutat militaritzada i no. València és una ciutat segura i amable.


Un dels objectius que vas anunciar és que volies un servei per a persones majors en cada barri. Com s’arribarà a este objectiu?

A veure no ens agrada com està el tema de les persones majors perquè les residències han demostrat una sèrie de carències, una sèrie de programes. Segon element, la piràmide de població ens està dient que cada vegada hi ha més persones majors a la ciutat. Per tant, és un tema al qual hem de fer front ràpidament.  Aleshores com ens vam plantejar els veïns i em sembla molt correcte hem de pensar que cada barri ha de tenir el seu servei per a persones majors. És el de model de ciutat que volem on en cada barri tu tingues els grans serveis bàsics i no hages de desplaçar-te a l'altra banda, etc perquè això genera molts problemes en la ciutat. Ara, a continuació també hem de dir a veure... tenim recursos per a afrontar açò? Segurament no. Ens vam plantejar i a més estàvem d'acord en la necessitat d'una col·laboració publicoprivada, però no amb un model de residències de grans negocis sinó a residències de barri, per tant, més xicotetes, algunes pensades en forma cooperativa d'alguna manera i pensades sobretot com a centre de dia i alguns com a residència també.


Amb els fons europeus vau anunciar fa poc la rehabilitació de més de 700 habitatges que com sabeu en la ciutat de València ens preocupa molt el tema de l'habitatge, el preu del lloguer, els apartaments turístics. Quines previsions teniu de futur en matèria d'habitatge?

Nosaltres quan començarem aquesta legislatura una preocupació crucial era el tema de l'atur. En aquests moments, s'està arreglant (no dic que estiga arreglat) però el tema de la habitatge s'està convertint en un problema engoixant. Jo m’adone que cada vegada tenim més problemes. Motius? Molts. A veure l'ONU ens diu que la gent viurà en ciutats cada vegada més, els fons d'inversió saben que comprar vivendes és un negoci segur. En aquests moments, València és una ciutat molt atractiva per a viure. Ho diu la revista Forbes, ho diuen molts i per tant ens està venint molta gent. Hi han dades de que la compra de pisos de persones estrangeres elevats. Tenim el problema dels apartaments turístics. Tot açò què produeix? Un encariment de la habitatge-lloguer, un dèficit de habitatge-lloguer i ens obliga a plantejar-nos aquest tema com una manera fonamental, com un element fonamental.

Què hem fins ara? Hem estat fent coses, les ajudes al lloguer les hem estat multiplicant pràcticament per 3 des que vam arribar. Hem estat començant a comprar alguns pisos, etc. però no és suficient. Ací també hem de dir el mateix que diem abans. L'Ajuntament no té recursos suficients, tampoc és la seua competència directa, però sí que volem ajudar facilitant la col·laboració publicoprivada. Nosaltres tenim solars i d'alguna manera podem arribar a acords per a habitatges de lloguer assequible. La realitat en aquests moments és dura, o siga els joves abans es plantejaven llogar un pis i ara es plantegen llogar una habitació moltes vegades i açò és un indicador de què la situació està malament i que la hem de canviar amb tota velocitat.


Han passat 8 anys, 8 pressupostos del govern de la Nau, del govern del Rialto. M'agradaria conèixer quin balanç fas d'aquestes dues legislatures i sobretot com es troba la situació econòmica de l'Ajuntament al pas d'aquests 8 anys.

La primera cosa que he de dir és que nosaltres no som Alacant que no té el seu pressupost aprovat perquè no és capaç d'aprovar-lo el Partit Popular. Nosaltres els 8 anys hem aprovat els pressupostos. Una de les primeres ciutats importants d'Espanya per no dir la primera. Què vol dir açò? Vol dir que nosaltres ens posem d'acord. Que som una coalició que funciona en els temes econòmics, però a més vol dir que al llarg d'aquests 8 anys entràrem amb un deute del 105,7%. En aquests moments estem en un deute per sota del 30%. S'ha reduït. Per tant, jo crec que és un indicador molt clar de què nosaltres primer els diners no se'ls posem a la butxaca. Element fonamental. Però segona els diners els pensem i no ens dediquem a fer piràmides faraòniques com es va fer en el passat que després suposa uns endeutaments intolerables, etc. Jo crec que hem gestionat bé i estic content perquè més tard parlem d'inversions i nosaltres hem invertit molt més que han invertit els anteriors. Parlem en despeses en serveis socials, en jardins, en neteja, però d'alguna manera hem fet una gestió molt millor i jo estic molt content en aquest sentit del funcionament de la coalició o siga perquè ho hem estat fent d'una manera articulada, ho hem estat fent sense cap estridència i ha funcionat.


Fa una setmana, va estar ací la plana major del Partit Popular i jo em vaig quedar amb una frase que et repreguntaré. València està en decadència? Com està?

València està en decadència? València va ser capital de l'alimentació sostenible en el 2017, València ha estat capital mundial del disseny en el 2022, València serà capital verda europea en el 2024, València no se l'escolta com a ciutat de la corrupció com estava abans. València és una ciutat que la revista Forbes i altres revistes diuen que és un lloc privilegiat per a viure en ella, que és el lloc on millor es viu. Si açò el Partit Popular considera que està en decadència doncs que s'ho faça mirar el seu concepte de ciutat. Jo senzillament no vull la València d'abans. És diferent. La nostra València és una València sostenible, és una València amable, és una València totalment diferent. Si això és decadència ells tenen un concepte de ciutat que segurament ni es correspon amb els de l'ONU, ni la Unió Europea ni cap ciutat del món.


Per què creus que València està sent focus de reconeixement internacional i també d'inversions amb HP, Hitachi, ¿Per què està València al punt de mira internacional per a bé?

Per molt motius, aquest matí estava parlant amb la gent del running. València en aquests moments té una de les maratons millors del món sent una ciutat incomparable amb Tòquio o Nova York. Aleshores estem fent les coses bé i les estem fent d'una manera col·laborativa. València és una ciutat que ha baixat els seus nivells de contaminació de l'aire per una política d'introduir carrils bici... València és una ciutat que ha treballat molt els seus parcs, ser una capital verda, València és una ciutat que està peatonalizant moltes zones des del centre i des de molts barris. Clar, tot això fa que València siga una ciutat que la gent veja com una ciutat amable. Si a més et venen empreses multinacionals com els japonesos que en aquests moments estan aterrizant a València com Mitsubishi, Hitachi. Si a més veus que tens en poc de temps un centre de dades que contractarà a centenars de persones, si a més una mica més lluny, a Sagunt està tot el tema de Volkswagen , doncs clar València és una ciutat atractiva.


Fa unes setmanes, ja tenim a l'alcalde estrenant-se en una xarxa com és TikTok. Primer com va sorgir aquesta idea? I després com es troba l'alcalde en una xarxa com TikTok?

A veure, com va sorgir aquesta idea? Jo tinc una neta de deu anys que l'agrada molt el telèfon i la seua mare no li'l deixa i jo li deixe un ratiu. I em diu: "iaio estàs encara en Facebook?, això és de boomers d'abuelos. t'has d'apuntar a tiktok" i ho vakg preguntar i em va dir, bo doncs anem a fer-ho. Jo crec que el TikTok és un llenguatge peculiar diferent que el segueix molt la gent jove i que em sembla important. T'has de dirigir a tots, a mi em sembla important totes les xarxes d'alguna manera. A mi em graven i tal i s'ha acabat, me'l pren amb molta calma.


Queden 4 mesos ja d'eixa famosa cita a les urnes. Com es troba l'alcalde de València Joan Ribò amb aquesta cita?

Jo em trobe molt bé. Hem passat un període de 2019 a 2023 que no és un període que en realitat és mig període perquè l'altre mig s'ho ha menjat la covid. Aleshores com em trobe? A veure, d'alguna manera pensant que el 2023 l'objectiu per a mi és continuar amb un govern de progrés. Que vol dir un govern de progrés? Vol dir un govern de coalició, un govern de forces socialistes on està Compromís i està el Partit Socialista. Primer objectiu, vull ressaltar. A continuació, evidentment per a aconseguir això, que Compromís obtingué els millors resultats possibles. En veritat jo em trobe amb molta força, molta il·lusió i moltes ganes i també, no et vaig enganyar, jo quan entrava en el 15 era un poquet de "açò com es fa?", així que ara tinc un poquet més d'experiència.


Segons l'infobaròmetre de l'ajuntament va ser curiós perquè deia que podia canviar i que la primera força fora el PSOE i la segona fora Compromís. Què opines d'aquest infobaròmetre?

A veure, és un infobaròmetre que d'alguna manera no coordina amb la resta de dades, però bé, està ahí, té el seu pes, està ben fet. ¿Què opine de què Sandra Gómez...? Escolta, això està al primer objectiu? Sí, que siga un govern progressista, per tant, està clar. Qui tinga més vots serà alcalde o alcaldessa i ja està i no li donaré més voltes. Jo evidentment, vaig a treballar per a continuar tenint els millors resultats possibles, millorar-los... Però ella té l'obligació de treballar en la mateixa direcció. Jo l'únic que demane és que el primer objectiu siga treballar, no per el propi sinó treballar per a tindre un govern progressista.

"El bipartidisme al final s’ajuntem i ens passa i un poquet com el dret valencià que els uns pels altres i la casa sense barrer"


Quan vas anunciar això, precisament que el primer objectiu era un govern progressista, molta gent va a alabar-te va dir que primer era una posició molt humil i que moltes vegades quan s'anuncien candidatures és més "jo vull ser l'alcalde, l'alcaldessa.. Per què l'objectiu principal és el govern progressista?

A mi m'agrada, en primer lloc, treballar en coalició. Compromís és una coalició i a mi m'agrada molt el lloc de forces a l'interior que a vegades es complica, però després s'asserena i tal. Jo crec que ens compensem, Compromís és evident que som una mica més valents, arriscats... Però també va bé que a vegades ens diguen "eh para", però nosaltres tirem endavant i a vegades forcem alguna situació, així i tot la idea de la coalició la vull valorar molt. Crec que el temps del bipartidisme és un temps passat, no obstant això a més és un temps que no és bo. El bipartidisme al final s’ajuntem i ens passa i un poquet com el dret valencià que els uns pels altres i la casa sense barrer. Però home, jo sí que vull ressaltar que el meu interés, la meua força i la meua preocupació és la ciutat de València i la Comunitat Valenciana. Aleshores que hi haja una altra que estiga en eixa direcció em sembla bé, em sembla necessari. Jo no treballe per a tindre una majoria absoluta, jo treballe per a tindre un govern progressista de coalició.
 

Què pot perillar si hi ha un canvi de bloc, pel bloc de dreta liderat per María José Català?

Que tornaríem a estes coses fosques del passat. A veure, a mi no m'agrada pensar molt en el passat, però és que el passat per desgràcia són moltes coses, no és només la corrupció. Que de quatre presidents de la Comunitat, tres estiguen en un procés judicial no és moc de pavo. Que l'anterior alcaldessa, tot el seu entorn familiar i més pròxim estiga encausat no és moco de pavo. Però el pitjor no és això, el pitjor és que quan tu planteges una mesura, una mesura per exemple de peatonalizació, et diuen "no, no, que els cotxes són importants". Quan tu planteges una mesura..., en eixe sentit sempre tornem als plantejaments anteriors, no, per desgràcia estem en una situació crisi climàtica. Això el Partit Popular no ho entenc i "por sus hechos les conoceréis" com diu la bíblia. Els fets evidents és que sempre que planteges alguns canvis en aquesta direcció, ells a la contra. I si estiguérem a la contra per a avançar un poquet més, dius, venga d'acord d'acuerdo. Però no, per a frenar sempre. Sempre quedar-se com estàs. I la segona, a veure, la gestió econòmica és un desastre, va ser un desastre. No la d'ajuntament només, també la gestió d'algunes vendes que va fer la senyora Catalá, recorde eixa universitat virtual que la va vendre per la quinta o la sexta part del que valia i que està ací.

Ja per acabar, volem conéixer la motivació més personal de Joan de cara a aquest tercer mandat, que et transmeten els veïns i que et fa donar eixe impuls per a fer una tercera legislatura.

A mi els veïns em donen ànims. Jo veig una reacció molt positiva al carrer, ho dic, per exemple, quan em parlaves abans d'una sèrie de coses del baròmetre i tal. No, jo no veig igual les coses que el baròmetre. Jo vaig en bicicleta i em paren i vaig caminant i parle amb la gent i no veig exactament la mateixa situació. Els veïns són exigents, necessiten que faces això i han de ser així, jo vull que quede clar, València està com està gràcies al fet que els veïns han tingut una actitud seria i positiva. En aquests moments jo estic content, estic il·lusionat i anem a treballar en aquesta direcció.

Arxivat a:

Destacats