EU-PV i Unides Podem: “Volem ser subjectes actius en una reedició del Botànic”

Rosa Pérez Garijo i Antonio Estañ busquen un missatge que il·lusione per a reeditar un pacte del Botànic on estiguen les seues veus

Guardar

EU-PV i Unides Podem: “Volem ser subjectes actius en una reedició del Botànic”

Les pròximes eleccions eleccions autonòmiques s'apropen i Esquerra Unida del País Valencià (EU-PV) i Unides Podem van anunciar, el passat febrer, que caminarien junts en un pacte per a aconseguir formar govern. Les seues cares principals, Rosa Pérez Garijo en el primer cas i Antonio Estañ en el segon, se senten en la redacció de València Extra per a abordar propostes i línies d'actuació de cara al 28 d'Abril en una nova edició de Converses.

Enguany, Esquerra Unida i Unides Podem aneu junts a les Eleccions Generals i Autonòmiques després del vostre pacte. Què ha aportat Esquerra Unida a aquesta coalició?

Rosa: Jo sempre dic que nosaltres aportem la nostra motxilla, carregada de dècades de tasca. També tot el treball que hem fet en Les Corts Valencianes, sempre m'agrada recordar el gran treball de tots els companys i companyes que han passat per allí i que foren fonamentals, per exemple, en la lluita contra la corrupció. També la legislatura 2011-2015 i tota la tasca que fem a nivell de base amb els nostres col·lectius tant en el carrer com en els ajuntaments, on tenim més de 200 regidors i regidores que jo sempre dic que són garantia de polítiques de ruptura democràtica. Som els que estem defensant la re-municipalització dels serveis públics, la memòria democràtica, el feminisme, la participació ciutadana... i duguem molts anys al carrer intentant transformar-lo, així com amb els ajuntaments.

Antonio: Primer cal destacar que la coalició ha sigut de les més primerenques de tot l’Estat. Però pense que estem treballant bé i no amb la idea de la suma de partits, sinó també de la societat valenciana, i creguem que és molt important aquest pacte. Som organitzacions diferents i moltes vegades presentem qüestions diferents, però sí que hi ha una militància comú en aquesta visió de transformar la societat. Pense que Podem aporta una major novetat quant a la nostra irrupció en la política i en la forma d’entendre-la. En el programàtic pense que hi ha qüestions on hi ha molta sintonia, sobretot per apel·lar a certa transversalitat en les formes i pense que amb l’anterior experiència d’Unidos Podemos s’ha vist com cadascú, des del seu àmbit i identitat, fa un treball conjunt que al final obté resultats com aquest, com per exemple amb l’augment del salari mínim interprofessional.

Podeu avançar si vos presentareu junts també als comicis municipals?

Rosa: Per a les eleccions municipals queda un mes més que per a les autonòmiques. És cert que els pactes s’han tancat en alguns municipis i en altres s’està treballant. Nosaltres, des de la direcció a nivell autonòmic, el que fem és ajudar, acompanyar, col·laborar, però hi ha una autonomia negociativa i sabem que s’està negociant. Queda molt i esperem que finalment s’arribe a un acord que, en tot cas, serà decisió de la ciutat de València, d’Esquerra Unida que nosaltres respectarem i ajudarem perquè l’acord siga possible.

Pérez Garijo: «Ha faltat la veu d’Esquerra Unida en Les Corts valencianes»

Antonio: Nosaltres el que volem és que cadascú faça el que pense que és millor per al seu municipi i no hi ha ningú que conega això millor que les persones que estan treballant en eixe municipi. El que volem és acompanyar, mediar si és necessari, i esperem que a València també s’arribe a un acord, per aixó correspon als companys i companyes de València i encara tenim temps per a treballar-ho.

En les eleccions autonòmiques d’Andalusia, Podem i EU van empitjorar resultats. Penseu que ací pot ocórrer també?

Antonio: Cal posar l’accent en el que va ocórrer en les eleccions andaluses. Pense que el resultat es deu a l’abstenció, on vam vore fonamentalment que gran part de l’electorat progressista no es va mobilitzar. També pense que té a veure amb un error de com va plantejar la campanya Susana Díaz pensant que ho tenien tot fet, però nosaltres també hem de fer autocrítica de com aconseguir mobilitzar el nostre electorat. Pense que el context d’ací és distint i era necessari que ambdós caminàrem conjuntament, tant per a mostrar eixe horitzó de cap a on ha d’anar el Botànic i superar els límits que ha tingut aquesta legislatura, com per a sumar per un d’eixos límits que no hem pogut superar com és la barrera del 5% que distorsiona moltíssim la realitat democràtica de les diferent majories que existeixen. Hem de treballar en com plantegem eixe horitzó de model alternatiu que volem per al País Valencià i si ho fem bé no hi haurà desmobilització.

Rosa: Jo crec que la situació d'Andalusia no és comparable a la del País Valencià i que això afecta moltíssim. Pense que els resultats que es tragueren en la recol·lecció són dignes, però que cal tindre en compte també l'extensió, però no és comparable. Allí estem parlant de molts anys de govern del PSOE, molt cremat, en una situació que no té res a veure en la d’ací, que venim de 20 anys de PP, un govern de Botànic que encara no ha arribat en tot el que ens agradaria, però sí que s'ha treballat en eixa línia. En Andalusia hi havia molta decepció amb les polítiques que ha fet el PSOE allí durant molts anys i afecta el vot. Per tant, jo crec que no és comparable.

L’avançament electoral és positiu o negatiu?

Rosa: Jo crec que ha sigut lògic, en el moment en què s'avancen les eleccions generals, era lògic. Sabem que es volia tindre un calendari propi per a les eleccions autonòmiques, i que una vegada hi ha un avançament electoral, podria ser lògic. Per exemple, nosaltres no haguérem entés un avançament quan no estava el dels generals. Durant mesos pareixia que s'anaven a avançar, però a la legislatura encara quedava molt, lleis per aprovar... convocar eleccions no tenia massa sentit, però en el moment en què es convoquen les generals, crec que és una qüestió lògica.

Antonio: Nosaltres el que comentem és que el que no volíem és que servira d’excusa per a no finalitzar algunes qüestions pendents molt importants, com la reversió de l’Hospital de Dénia o la gestió de residus, que és un tema que ha anat pegant patades durant la legislatura i s’està treballant ara, en aquests dos mesos que queden de govern efectiu. El que preocupava era saber quina ruta es va a tindre per a complir-lo. Per la resta, estem preparats tant en abril com en maig per a eixir a per totes. Era una decisió del President i en el que vam posar èmfasi era en que no es donara una patada al baló amb temes pendents. I ja si és positiu o negatiu depén de com treballem en la campanya i com siguem capaços de plantejar aquest futur que tenim endavant.

La campanya serà en plena Setmana Santa i el dia de la votació coincideix amb pont. Penseu que l’esquerra eixirà a votar?

Rosa: Jo espere que la gent d'esquerres isca a votar i això serà important, pot haver-hi una mobilització. Crec que el fet que s'ajunten les generals farà que eixa mobilització siga major i nosaltres el que hem d'intentar també és que el nostre missatge aplegue i il·lusione, que és important i també una responsabilitat que tenim i que jo crec que anem a aconseguir.

Antonio: Crec que ens juguem molt en aquestes eleccions perquè ens juguem la consolidació i ampliació del que s’ha aconseguit en aquests quatre anys. Partíem de 20 anys del PP i, si bé no s’ha aconseguit tot el que volíem, també ens preocupa que no s’hagen posat les bases del model al que volem anar. Però sí que s’ha aconseguit molt i sabem que el que estan oferint Ciudadanos i PP és tornar al passat, però a més acompanyant-se de l’extrema dreta. Jo crec que motius hi ha per a votar i també depén del treball que fem per a il·lusionar i estar a l’altura de les expectatives.

Què ha de fer EU-PV per a il·lusionar a la seua gent i que vaja a votar?

Rosa: La nostra gent, per a començar, està molt il·lusionada, i jo crec que hi havia molta eufòria en les eleccions anteriors, on vam aconseguir un 4’3 o 4’4% dels vots. Teníem un sabor molt agredolç perquè EU havia treballat molt per eixe canvi polític i era un canvi en el qual no anàvem a ser un subjecte actiu. Sempre hem dit que ha faltat la veu d'Esquerra Unida en les Corts Valencianes i ha faltat la veu d'Esquerra Unida també en el govern del Botànic. Jo crec que eixa il·lusió la tenim, i que insistim molt en l'acord que signàrem perquè hi haguera una visibilitat de les dues organitzacions, també per a sumar i crec que això s'ha aconseguit. Pense que farà que es tinga més il·lusió en votar a la coalició.

I en el cas d'Unides Podem?

Antonio: Jo crec que passa per com definim eixe horitzó on cal anar. Aleshores, jo crec que tenim qüestions centrals que hem abordat en aquesta legislatura que tenen a veure amb el medi ambient, els efectes del canvi climàtic al nostre territori, el model productiu després d’estar centrats en urbanisme i turisme de baixa qualitat, amb el disseny territorial… Crec que hi ha prou temes als que no s’ha arribat des del govern i hem de posar per davant que som la garantia d’arribar a ells. Són raons suficients perquè la gent vaja a votar, s’han aconseguit moltes qüestions des de fora del govern i ara el que hem de fer és aconseguir-les des de dins. Sempre parle de que moltes banderes han arribat al Botànic, com haver eliminat el copagament farmacèutic gràcies a Podem. Crec que és simptomàtic del paper que hem tingut i del que hem de tindre a partir d’ara, sumant més amb els companys d’Esquerra Unida-País Valencià.

Amb la dissolució de Les Corts, quant s’ha quedat per complir del pacte del Botànic i com esteu intentant aconseguir-lo?

Estañ: “Hem aconseguit moltes coses des de fora i ara hem de fer-ho des de dins”

Antonio: Crec que cal fer una avaluació honesta perquè moltes vegades quan es parla de valoració dels propis partits cal ser honests. Jo definiria aquesta legislatura com exitosa perquè gran part dels reptes que hi havia pendents, i el primer era tancar la corrupció definitivament de les nostres institucions, s’ha aconseguit, però també s’han vist les limitacions a l’hora de prendre algunes decisions més o menys valentes. Algunes inèrcies del passat s’han mantingut i cal seguir insistint en la desprivatització dels serveis públics en com governem per a una majoria i no per a eixa minoria que durant els 20 anys del PP va estar vivint molt bé. Crec que és el camí a seguir i que ens toca des del Botànic, si de veres decidim fer un acord a tres i no a quatre, fer una valoració honesta del que s’ha aconseguit, del que no, explicar perquè no… i a partir d’ara això enforteix també a la pròpia societat valenciana, tindre una madures a l’hora de fer autocrítica i plantejar el treball fet i el que queda per fer. Eixa és la idea amb què nosaltres abordarem aquesta regressió del Botànic, també per a veure els futurs objectius d’un futur Botànic, que pensem que és la idea que tots els integrants volem repetir, amb un nivell de confecció major del que vam tindre.

estañ_corts I.CABALLER/CORTS VALENCIANES

La dreta està, en les últimes entrevistes, parlant molt de...

Antonio: Catalunya.

Sí, de Catalunya, d'adoctrinament en les aules, d'À Punt... Com veieu aquests discursos i què plantegeu vosaltres?

Rosa: Evidentment, nosaltres no estem per la privatització d’À Punt, estem precisament per la reversió de tota la privatització que s’ha fet. En eixa línia hem aplaudit molt quan es va invertir en gestió pública de l’Hospital de la Ribera, ha estat molt bé i ha sigut un símbol, però pensem que s’hem quedat molt curts, no ens podem quedar ahí. Hem de ser crítics, queda moltíssim per fer, queda l’Hospital de Dénia, el de Manises, però no només en el sector de sanitat, que tal vegada és més prioritari perquè estem parlant de la salut i que s’estiguen fent privades és una cosa terrible, perquè al final el tens en mans d’empreses que volen augmentar els seus beneficis. Cal començar a revertir tots els serveis que estan privatitzats.

Què penseu de les fake news que la dreta està llançant?

Antonio: Crec que sobretot té un efecte d’empobrir democràticament, perquè al final és el que oculten. El que es busca és que molta gent que ja puga compartir determinades idees ho duga fins a l’extrem amb una polarització major. En vegada de buscar solucions el que plantegen és augmentar el conflicte amb problemes que moltes vegades no són reals, sobretot que sí oculten problemàtiques que tenim. És trist que la campanya no es plantege en termes de l’economia submergida que encara tenim, la temporalitat del treball, el canvi climàtic, la vida dels nostres agricultors… i que totes aquestes qüestions passen més a un segon pla perquè malauradament la dreta sempre està insistint en discursos que trauen de Catalunya a ací. Me fa gràcia que siguen això de “volen catalanitzar la Comunitat Valenciana” quan els qui ho estan fent són ells, que no paren de traure debats i problemes que no existeixen ací. Respecte a À Punt pense que és un servei públic fonamental, millorable com la resta. I amb l’acusació de que el professorat fa pràctiques irreals van en contra de la nostra educació pública.

Rosa: Cortines de fum. El que fan és una cortina de fum, com bé ha dit Antonio, per a amagar els problemes que tenim. Que parlen d'adoctrinament quan ells són els grans defensors precisament de les escoles concertades, de l'església, que veritablement sí que fan un adoctrinament, la veritat és que és un discurs totalment amagat i pervertit.

Com es trobeu de cara a aquestes eleccions autonòmiques?

Rosa: la veritat és que molt contents i molt il·lusionats. Nosaltres treballem per la confluència, sempre ho hem dit, estem per la construcció del bloc històric de canvi. No estem ahí per a sumar i contents. Intentem reeditar altra vegada el pacte del Botànic i anar avançant en totes les polítiques, que pensem que s'ha treballat molt bé en aquests quatre anys, però que queda molt per avançar. Cal eixa reedició del pacte del Botànic per anar a eixes polítiques que vagen a més.

Antonio: Per a bé o per a mal, hem fet moltes campanyes, molt de treball i a més en un moment de la història amb temps molt ràpids i moltes eleccions. Aleshores, nosaltres estem a gust amb les campanyes, són moments on pots explicar el treball que es fa i quines són les propostes, el projecte… alguns trien un projecte de confrontació i nosaltres volem saber què volen els valencians i les valencianes. La nostra gent està molt contenta i expectant.

Pérez Garijo: «Cal una reedició del Botànic que avance en totes les polítiques»

Quins resultats espereu tindre el 28 d’Abril?

Rosa: crec que és important que es traguen uns resultats que permeten reeditar el Botànic, on esperem que nosaltres tinguem com més força millor, però l'important és que es reedite eixe pacte per a poder continuar avançant amb les polítiques d'esquerres i, per favor, mai més tornar als 20 anys que hem viscut del PP que ja n'hi havia prou, no es pot tornar. Crec que són els resultats que esperem, desitgem i que seran, sense cap dubte.

Antonio: Sí, l’objectiu és eixir a per totes i no posar-nos sostre, però pensem que el que es correspon amb el moment que estem vivint és seguir avançant, que la societat valenciana avance contra la violència masclista, on hi ha hagut un pacte que ha sigut punter en l’àmbit estatal i no tornar enrere en tots els avanços. Cal redoblar-los.

Si es pot reeditar un pacte del Botànic, formaríeu part del Consell o us quedaríeu com en aquesta legislatura, vigilants?

Rosa: Nosaltres en Esquerra Unida apostem per ser subjectes actius d'eixe canvi, formar part. Ho hem dit moltes vegades, que ha faltat la veu d'EU en eixe pacte, i evidentment gestionant i poder estar en primera línia.

Antonio: Ens presentem per a guanyar i governar. La decisió de quedar-nos fora del govern jo crec que era per a ser més útils i crec que s’ha demostrat que ha sigut així, amb avanços que el Consell no haria aconseguit per si mateix. Però sí és cert que hem vist algunes limitacions en no estar dins, sobretot per a executar algunes polítiques que, encara que les planteges sobre la taula, no es desenvolupen igual sense tu, com en el cas de la vivenda. L’objectiu és augmentar el que ha significat el Botànic en la mesura de polítiques i dic que ojalà altres partits també estigueren dins perquè assumiren eixes polítiques, però ahí ja depèn del que cada partit pose sobre la taula. Malauradament, no podem contar amb PP, Ciudadanos i evidentment, amb Vox.

Heu anunciat una Conselleria de Feminismes i drets LGTBI. Com seria?

Rosa: Per a nosaltres és una tasca fonamental. És de veres que en aquests moments està dins de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, però això fa que en molts casos quede minoritzada, perquè polítiques inclusives té moltíssima tasca, des de menors, diversitat funcional, serveis socials... i moltes vegades queda molt residual. Encara que hi havia agents en totes les conselleries, veritablement no té personal propi ni recursos propis. Per tant, volem posar-lo en el centre i que siga fonamental. La qüestió és que tinga recursos propis i que també incidisca en matèries d'altres conselleries, com en l'educació, que és fonamental per tal d'arribar a una societat igualitària. Caldrà que eixa conselleria treballe amb altres per a anar avançant.

Antonio: Com diu, el fonamental és que eixa transversalitat que ha de tindre el feminisme no estiga renyida amb la visibilitat i centralitat de les seues polítiques. L’agenda política que planteja el feminisme ha d’estar en l’educació, l’economia o els serveis públics i per a aconseguir-lo cal una voluntat política ferma. L’Ajuntament de Barcelona té una regidoria i han aconseguit que totes les decisions tinguen visió de gènere, des de la mobilitat fins al desenvolupament de la ciutat.

Rosa Pérez (EU-PV) i Pilar Lima (Podem) durant la presentació de la proposta de la conselleria

Com veieu als altres dos partits del Botànic de cara a les eleccions per a reeditar el pacte?

Rosa: Jo crec que ells mateixos ho han dit. La reedició del Botànic per part d'aquests no s'ha posat en dubte, crec que varen dir clarament que l’avançament electoral no llevava per a res la reedició del Botànic, ho va dir Mònica, que «l'endemà eixiria el Sol».

Antonio: Crec que no queda altra, que l’escenari polític és el que és, el compromís polític que hem adquirit totes les forces té a veure amb com fer que la societat valenciana visca millor i que els temps del PP no tornen. Crec que l’únic escenari possible és el de reeditar el Botànic i que hem d’augmentar la nostra presència perquè hem vist algunes inèrcies que no ens han agradat, que es podrien haver desenvolupat millor, però per a així també està la campanya, les eleccions, per a pegar-li la volta. La fórmula ha sigut positiva, ha de ser millorada i, sobretot, redoblada.

Quines accions teniu pensades fer?

Antonio: El que anem a demanar com sempre és que els candidats i les candidates xafen molt de carrer, que es deixen veure en els problemes reals, a banda de fer mítings.

Rosa: Sí, perquè és una forma molt masculina de fer campanya, com molt unidireccional, elevada, no? Estem per altres fórmules més properes.

Antonio: Sí, d’escolta activa, de veure què ocorre i plantejar-lo en un programa participatiu que estem fent ara, confeccionant. Tenim la base, però sempre està bé donar opcions, que no siga sols un discurs, sinó un diàleg.

Rosa: I xafar molt de carrer, crec que és molt important.

Rosa, tu estaràs més acostumada perquè en Diputació ho has viscut, no?

Rosa: s'ha fet molt de carrer, sí. Ha sigut una experiència. Jo vaig a acomiadar-me de la Diputació de moment, no sé si tornaré alguna vegada. Sempre dic que han sigut huit anys, quatre d'oposició, jo crec que amb una fiscalització potent que tots sabem com va finalitzar, i quatre anys de govern amb quatre forces polítiques, on s'han fet moltes coses. Sempre dic que ha sigut un privilegi poder governar, perquè dus molts anys plantejant qüestions des de l'oposició o des de fora de les institucions i ara has tingut la capacitat de dur-les endavant. I hem de xafar molt de carrer, molt d'ajuntament... el municipalisme és molt important, perquè és la institució més propera a la ciutadania. Quan un veí o una veïna té un problema no va al Ministeri, no va a la Conselleria, va al seu Ajuntament. Això, des del municipalisme ho treballes molt i a mi m'ha paregut molt satisfactori.

Estañ: “Aquesta legislatura ha sigut exitosa perquè hem fet fora la corrupció de les nostres institucions”

El municipalisme és una de les ferramentes més potents de cara a unes eleccions autonòmiques. Com penseu posar el caràcter valencià en unes eleccions que van a estar molt polaritzades per la situació de les generals d'Espanya?

Rosa: Veritablement, parlant dels temes que ens afecten als valencians, dels problemes que tenim ací, què s'ha fet i per on s'ha d'avançar, i jo crec que en eixa clau. Després estarà la campanya de les eleccions generals, però en clau autonòmica cal parlar del nostre territori.

Tenim por d’una arribada de l’extrema dreta o d’un tripartit «a l’aldalusa»?

Antonio: Crec que el problema que hem vist és sobretot que la conseqüència de Vox ha sigut una radicalització de partits que deien estar en “centre-dreta”, com deia el PP, o “centre-centre esquerra”, com s’ha volgut denominar Ciudadanos. És el que a mi em preocupa, com una força minoritària aconseguisca que altres dos partits que s’autodenominen constitucionalistes adopten postures que crec que són molt perilloses per a la democràcia. Cal plantejar eixe futur del benestar, dur-lo a terme i que la conseqüència siga acabar amb aquestes amenaces per la convicció de tot el que queda per aconseguir i atendre els problemes que els valencians i valencianes i tota Espanya tenen. No em preocupa tant com el fet, sinó que siguem capaços de tocar les tecles adequades.

Rosa, a l'oposició de Diputació està el PP i Ciutadans. Veus que s'està escorant a la dreta?

Rosa: Crec que són dos partits, com Ciudadanos que es podria dir que estava més centrat, crec que està molt escorat a la dreta. En Ciutadans, a més, s'ha vist molt el canvi que moltes vegades estan a la dreta del PP, per tant, fa por, com quan comencen a plantejar qüestions que estan fora de l'època, que són un retrocés de drets que han costat molts anys de conquerir, com drets de la dona. Abans parlàvem de la importància d'una conselleria de feminismes, quan tens tres partits que el que estan plantejant és completament el contrari... clar que fa por. Però front això crec que guanya la il·lusió de renovar, de veure un pacte d'esquerres on es puga anar més enllà i no retrocedir, sinó anar avançant en drets per a tota la ciutadania.

Un desig dels dos per a abril i maig?

Rosa: evidentment, que hi haja un govern que puga seguir avançant en polítiques de drets, que faça molt més del que s'ha pogut fer i tinguem un País Valencià més solidari que avance cap als drets dels ciutadans i ciutadanes.

Antonio: Que la gent vaja a votar, que hi haja una participació com més alta millor i que continuem avançant en el que hem fet. Si bé pense que ha sigut molt positiu, crec que encara queda molt per fer. Que el País Valencià passe de ser la imatge del que no volíem ser, marcat per la corrupció i la precarietat, a un model per a la resta.

acuerdo_eupv_podem

Destacats