Joan Ribó: "Confie que la Plaça de la Reina estiga acabada al llarg del 2022"

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat que abans del Nadal inauguraran la primera fase de l'entorn del Mercat Central de la Plaça de Bruges.

Guardar

Entrevista en vídeo a l'alcalde de València, Joan Ribó.

Ja pràcticament fa dos anys des que la Covid-19 va entrar en les nostres vides, quin ha sigut el moment més dur que ha viscut des de l'Ajuntament de València en aquesta gestió de la crisi de la covid?


Per a mi el moment més dur va ser el començament perquè era quan menys coneixement teníem d'açò, i va ser molt dur. El tancament, la suspensió de les Falles, tot el primer procés en què estaven en casa tancats i jo continuava venint cada dia, però veia com la gent sí que estava tancada a casa... Sobretot que no sabíem com anava a evolucionar. Després vàrem veure que n'hi havia coses que es podien fer: aconseguirem acords amb tots els grups de l'Ajuntament per a reconvertir la ciutat i per a ajudar a l'eixida de la covid... El moment més alegre va ser quan vàrem dir que faríem Falles en setembre encara que sota de mi tenia una certa por. Vàrem entrar amb un 177% d'índex d'afectació i al cap d'un mes estàvem a 22%; el qual va demostrar que les Falles no varen produir cap contagi i va demostrar sobretot que el món faller es va comportar d'una manera excel·lent en el respecte de les normes. Per a mi va ser un moment d'alegria molt profund.

"Vàrem entrar amb un 177% d'índex d'afectació i al cap d'un mes estàvem a 22%; el qual va demostrar que les Falles no varen produir cap contagi i va demostrar sobretot que el món faller es va comportar d'una manera excel·lent en el respecte de les normes"

I un exemple per a tota la ciutadania i per a tot el món

Efectivament. Les Falles, que són un moviment molt plural a on participa molta gent, se saberen comportar d'una forma molt adequada i els números el mostren amb contundència.

I parlant de Falles, com seran les Falles de 2022?

Jo voldria que foren normals, com les de cada any, però ara per desgràcia t'apareix una nova variant com l'Òmicron i no sabem què pot passar. Jo espere que siguen unes Falles normals, espere i desitge. Nosaltres estem treballant en eixes coordenades i per això acabàrem el cicle i hem començat un altre, tenim noves falleres majors, estem iniciant tot el procés, estem ajudant prou al món faller perquè puga eixir del sot que ha suposat per a ell tot el tema de la covid... Ací mana la Conselleria de Sanitat, però nosaltres treballem per a tindre unes Falles normals encara que hi haurà una sèrie de mesures de precaució, però lo altre depén molt de la situació.

Però contempla unes masquetaes a la plaça de l'Ajuntament?

En principi sí. Jo he dit sempre que l'experiència de les mascletaes en els barris van funcionar molt bé i en principi la gent es descanta per tenir les mascletaes a la plaça de l'Ajuntament, però ja veurem. Això depèn de si és possible o no és possible segons de les mesures, però en principi nosaltres treballem en eixes coordenades.

"Espere que al final del 2022 puguen començar fins i tot les obres. És un pas crucial perquè suposarà el tancament d'aquesta ferida que hi ha entre el barri de Malilla i tota la zona de Jesús fent un corredor verd valuós allí, i serà un element fonamental"

Una de les notícies més esperades, que jo crec que tots tenim ganes, és del soterrament de les vies del parc central. Quina previsió té l'alcalde de València al respecte?

I que ho digues! La primera cosa que s'ha de dir és que se li ha pegat una venda important. Des de l'arribada del nou govern a Madrid jo crec que s'ha pegat una venda rellevant. Els governs del PP anteriors crearen el corredor mediterrani, després el van acceptar amb desgana... Ara s'està treballant en eixa idea i tindrem fons Next Generation per a avançar. En principi tenim el tema del canal d'accés, que tenim el projecte molt avançat, i espere que al final del 2022 puguen començar fins i tot les obres. És un pas crucial perquè suposarà el tancament d'aquesta ferida que hi ha entre el barri de Malilla i tota la zona de Jesús fent un corredor verd valuós allí, i serà un element fonamental. Ara, jo supose que açò suposarà 2 o 3 anys d'obres. Però, per desgràcia, si vols fer una truita s'han de trencar ous, no hi ha més remei. Totes les obres suposen problemes, però per a fer coses s'ha d'avançar en eixa direcció. L'altre element que està apareixent ara, que es tancarà el període d'exposició dintre de molt poc, és el tema del soterrament de les vies per a l'eixida nord. L'altre dia parlava amb la consellera de Medi Ambient, Mireia Mollà, i des de l'ajuntament nosaltres estem totalment a favor del corredor mediterrani i, per tant, és necessari el pas del soterrament de les vies en la zona des de l'actual estació fins a l'eixida, passant per les politècniques... Totalment d'acord. Açò possibilitarà una cosa molt important: l'anell ferroviari amb cinc estacions: València Termini, Aragó, la politècnica, Cabanyal i Fonteta Sant Lluís. És un anell ferroviari que pot ser determinant per a posar en marxa i llançar les rodalies d'aquesta ciutat que per desgràcia no estan en el seu millor moment, com tots sabem en veure que cada dia se suprimeixen trens. El problema és que tenim una horta al nord que té la màxima protecció, i que hem de protegir. Per tant, nosaltres treballarem perquè l'eixida del tren per l'horta nord siga la que més respecte a l'horta amb rotunditat. Però açò s'ha de fer perquè és fonamental per al corredor mediterrani i per a les rodalies de la ciutat.

Xisco Navarro Valencia Extra Joan Ribo 10
L'alcalde de València Joan Ribó durant l'entrevista amb el director de València Extra, Àlex Ladrón de Guevara. Foto Xisco Navarro

Al debat de l'estat de la ciutat va comentar un gran objectiu, que és que València siga en 2030 una ciutat amb zero emissions. No sé si serà possible... Però que suposa això per a la ciutadania?

Això suposa molt. Per a aconseguir això fa falta molta faena: que el transport es reduïsca i siga descarbonitzat, el corredor mediterrani i que el transport privat siga un transport elèctric perquè el tema de l'hidrogen verd està un poc verd encara. Ara, jo crec que és una aposta fonamental per a la ciutat. Si heu vist les fotos de Kentucky després del tornado, que és conseqüència del canvi climàtic, açò només és comparable amb els grans bombardejos de finals de la Segona Guerra Mundial en ciutats alemanyes o a Hiroshima i Nagasaki. És una situació terrible, i davant d'açò no podem quedar-nos parats, no podem quedar-nos aturats. Hem de fer una ciutat resilient i que no contamine en el tema del canvi climàtic. La primera idea és un transport el més sostenible possible, la segona és una alimentació al màxim de proximitat amb una climatització més natural, per açò defenem l'horta radicalment. I la tercera idea és que les cases no siguen consumidores de productes de combustió. Açò com es fa? Posant plaques fotovoltaiques. És una de les idees que estem llançant i que estem ajudant baixant l'IVI amb ajudes que vinguen d'Europa i de l'IDAE de Madrid. En definitiva, la idea és avançar en aquesta direcció... Ho aconseguirem? Jo sí que voldria aconseguir-ho, però és cert que és un objectiu molt dur, molt seriós i que no podrem aconseguir si no ho fem mà a mà amb les universitats, les empreses i amb totes les associacions. Estem parlant amb les associacions de veïns perquè es facen comunitats energètiques per a avançar en la idea de fer comunitats que puguen utilitzar els panels fotovoltaics per al seu propi consum perquè és una idea important.

"Mentre Madrid o Barcelona tenen un finançament extra perquè tenen una autoritat metropolitana o una sèrie de mecanismes, nosaltres no ho tenim perquè qui va governar en els passats anys es va encarregar de trencar tots aquests mecanismes i açò ens hi ha perjudicat moltíssim."

Precisament, el transport públic és un element necessari... Una de les demandes dels veïns i veïnes de València és que l'EMT tinga més freqüències... Jo no sé si amb el finançament que tenim actualment de l'EMT tot açò és possible...

No, fonamentalment es pot millorar una freqüència que estiga malament, però la millora de freqüències vol dir una cosa molt clara: més autobusos – que per cert n'hem comprat molts - i més conductors. Nosaltres hem augmentat molt el tema aquest, però les coses tenen un límit. L'altre dia vaig estar en una xarrada en el casino d'agricultura i un senyor em deia que les freqüències de l'EMT no eren molt diferents de les freqüències d'altres grans ciutats europees. Aleshores, nosaltres treballarem per millorar l'EMT, encara que no estiga tan mal valorada per la ciutat. Qui ho valora mal són determinades posicions de la dreta que no sé per quina intenció estranya valoren molt mal a l'EMT, però entre la gent no està tan mal valorada. I evidentment jo crec que és un tema que nosaltres estem treballant, però necessitem més recursos. Mentre Madrid o Barcelona tenen un finançament extra perquè tenen una autoritat metropolitana o una sèrie de mecanismes, nosaltres no ho tenim perquè qui va governar en els passats anys es va encarregar de trencar tots aquests mecanismes i açò ens hi ha perjudicat moltíssim. Els estem reconstruint, però açò no és una qüestió que s'arregle en dos dies.

En abril de l'any que ve anem a viure un fet històric: per fi, la ciutat de València inaugurarà una línia que estava completament abandonada durant més de 10 anys, la línia 10. Com valora l'alcalde aquest projecte que finalment veurà la llum?

A mi em sembla fonamental aquest projecte. D'alguna manera ens connecta i, a més, amb transport sostenible elèctric. Això es pot connectar a fons sostenibles, connecta una sèrie de barris que estan en creixement i ens connecta també amb Natzaret, un barri que ha estat molt desconnectat de la resta de València. Per tant, la valoració és estupenda. El Partit Popular ens ha deixat molts morts d'aquest tipus. Jo recorde el tema del parking de la Plaça Bruges, que encara estem pagant un milió d'euros a l'any perquè es va deixar abandonat, encara que ja ho hem arreglat i ja està funcionant. Ens va deixar 350 milions aproximadament de deutes en la Marina, i ja ho hem arreglat també. No sé quants deutes en varen deixar en la fira de València, ja se me'n van els números perquè són centenars de milions, però també està ja arreglat. Es que ens ha deixat unes herències... La notícia de la nova línia de metro-tramvia és estupenda per a la ciutat i estic segur que ens ajudarà a articular Natzaret amb la resta de la ciutat, a articular el levant que esperem que puga fer ràpidament tota la zona esportiva; i en definitiva, posteriorment, anunciem que demanarem la connexió de Natzaret amb la Zona de Canyamelar perquè d'alguna forma serà un pas important.

I el gran projecte que es basa en el fet que València siga una ciutat de places... Com valora aquestes obres?

Jo crec que la Plaça Bruges, la primera fase que va en l'entorn del Mercat Central, la podrem inaugurar abans de Nadal. Per tant, això està avançant d'una manera ràpida. El tema de la plaça de la Reina s'està treballant perquè el tema de l'aparcament ens ha donat molts problemes. N'hi havia més problemes dels que inicialment s'havien calculat i s'hi ha hagut de fer un recalcul de la situació, però també confie que en l'any 2022 també estiga acabada. I amb el tema de la plaça de l'Ajuntament, ara s'han presentat 28 propostes de projectes i està en fase d'estudi. En la plaça de l'Ajuntament, la Plaça Pintor Segrelles, la Plaça Sant Agustí... s’ha fet una cosa que a mi em sembla molt important: l'urbanisme tàctic. S'han posat una sèrie de limitacions i, certs espais que abans eren per als cotxes, ara són per a les persones. Jo he vist la Plaça Pintor Segrelles i és un lloc perfecte per als xiquets i perquè la gent puga estar, i la farem definitiva quan tinguem els projectes i els recursos. Però mentrestant la gent ja pot gaudir d'aquesta situació. I a més, si n'hi ha algun problema amb el tema analitzarem com fer-ho. Per posar un exemple: han de passar els autobusos o no per la plaça de l'Ajuntament? Quan vam entrar semblava imprescindible que passaren perquè passaven moltes línies i ara n'hi ha gent que diu que no. Jo no tinc una opinió formada, que ho diguen els tècnics de mobilitat i la gent. L'urbanisme tàctic ens permet fer aquestes coses també, i volem que València siga cada vegada més de les persones que viuen en València, no dels cotxes que es mouen per València. Abans, a la plaça de l'Ajuntament passaven infinitat de cotxes, ara passen infinitat de persones. La diferència és tan evident que indica dues formes d'entendre la vida. Abans era fonamental arribar des de qualsevol lloc de València a l'ajuntament en pocs minuts en cotxe i ara l'important és que la gent puga gaudir de la ciutat.

"Ací no hem apujat els impostos. València, amb dades oficials, està en la mitjana de les capitals de província espanyoles; i és la tercera capital d'Espanya. Per tant, no hi ha un afany fiscal, no existeix."

 L'any que ve València tindrà els pressupostos més grans de la història d'aquest municipi... Què suposa açò per als veïns i veïnes de València?

Nosaltres pensàvem que no serien tan grans... Ens hem trobat amb unes aportacions de la Generalitat i de l'Estat que no esperàvem que foren tan generoses. Jo li he exigit a la ministra d'Hisenda determinades coses que ha complit, com per exemple "pagar allò que el senyor Montoro no va pagar a l'Ajuntament de València en l'IVA". Ho havíem demanat moltes vegades i aquesta ministra ens ha dit que enguany es complirà. Són 8,5 milions més que en un principi no teníem avaluats i ens ha plantejat unes aportacions extres que ens han ajudat. La segona cosa que s'ha de dir és que tots els impostos de la ciutat es mantenen constants, no canvia res per molt que diga la dreta. Ací no hem apujat els impostos. València, amb dades oficials, està en la mitjana de les capitals de província espanyoles; i és la tercera capital d'Espanya. Per tant, no hi ha un afany fiscal, no existeix. En què repercutirà? Aprovarem el contracte de parcs i jardins, el contracte de fems... i açò tindrà una sèrie d'efectes. Quan arribàrem, València era la ciutat que dedicava menys diners per càpita al fem de tota Espanya i, ara ja estem a la meitat. En el contracte anterior, que es va signar uns dies abans que entrarem nosaltres, no estava previst podar els arbres i clar, hem hagut de desviar recursos de jardins a aquestes coses. Tots aquests temes els tenim ara estudiats i són conseqüència del fet que tenim uns pressupostos més elevats. Tindrem 234 policies més, i això no és qualsevol cosa, sinó que suposa una nòmina important. La tercera cosa: el tema dels servicis socials. L'anem consolidant amb l'ajuda de la Generalitat conjuntament, però s'ha de dir que la pandèmia hi ha produït també una escletxa social. Hi ha molta gent en una mala situació, i estem treballant per a ajudar-la mitjançant els recursos necessaris. També hem ajudat molt als comerços, als autònoms... d'una forma molt més rellevant que es feia abans i em sembla fonamental ajudar. Per tant, més pressupostos amb més recursos, uns pressupostos expansius, ens permeten fer una ciutat més verda, a on totes les persones sàpiguen que poden tindre una ajuda, per fer una ciutat més neta...

Quin és el futur de Joan Ribó? L'alcalde de València es tornarà a presentar en 2023?

La política és molt incerta... Jo també tinc la meua edat i en principi havia estat treballant només per a estar 8 anys i es compleixen ja... És cert que hem estat 2 anys atenent el tema de la covid i queden moltes coses per fer. M'ho estic pensant i, evidentment, quan entrarem en fase preelectoral hauré de dir què passa. Es que no ho tinc decidit, sincerament. N'hi ha molts paràmetres que estan en l'aire.

Destacats