Vallada, Moixent, Montesa, Font de la Figuera, Alcudia i Canals aposten per la conversió en zones de viandants dels seus centres històrics

Guardar

Nofuentes con alcaldes de La Costera
Nofuentes con alcaldes de La Costera

El diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, s'ha reunit aquesta setmana a Vallada amb la seua alcaldessa, Mª José Tortosa, i amb els primers edils d'Alcúdia, Roberto Graner; Canals, Joan Carles Pérez; La Font de la Figuera, Vicente Muñoz; Moixent, Teófilo Fito, i Montesa, José Barberá, per a continuar avançant en el disseny del projecte per a la creació d'un ruta no motoritzada que connecte els sis termes municipals i que els ajuntaments implicats aspiren a finançar amb fons europeus.

En aquests moments, els consistoris estan treballant en el disseny de les actuacions singulars que duran a terme en cadascun dels seus municipis, dins d'aquest projecte que aposta per la sostenibilitat i l'ecologia.

Per això, quasi tots els municipis estan dissenyant propostes que passen per la peatonalització d'alguns dels seus carrers, unint-se així a l'esperit de “no motorització” de la ruta que discorrerà per la Serra Grossa, per la limitació de la velocitat a 30 quilòmetres per hora dins del nucli urbà i per la recuperació de terrenys forestals i la plantació d'arbres en determinats punts del terme municipal.

Amb tot açò, es vol aconseguir una reducció de les emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera, la qual cosa, tal com ha destacat l'alcaldessa de Vallada, “redundarà en el major benestar dels veïns i veïnes”. “Anem cap a la consecució de pobles més ecològics, amb una producció agrícola i ramadera ecològiques i una senda no motoritzada que contamine menys”, ha afegit Mª José Tortosa.

L'alcalde de Montesa, el municipi del qual compta amb una part del centre històric protegit, veu en la peatonalització d'alguns dels seus carrers una forma de complementar aqueixa protecció i de convertir-ho en un cert atractiu turístic. “No obstant açò, encara estem en la fase d'afinar els conceptes municipals i per tant no podem concretar exactament quines accions anem a desenvolupar”, ha matisat Barberá.

En línia amb això, Roberto Graner, alcalde de l'Alcúdia de Crespins i president de la Mancomunitat La Costera-La Canal, va explicar que a proposta de Bartolomé Nofuentes, estan valorant la possibilitat d'aprofitar el programa Gestió del Talent per a contractar des de la mancomunitat un postgraduat expert en fons europeus per a realitzar el projecte.

“Així mateix, intentarem que siga també una persona experta en temes de participació ciutadana, de manera que una vegada tinguem millor perfilades les propostes municipals, les puguem sotmetre a l'opinió dels veïns i veïnes perquè aporten les seues idees”, ha declarat Graner, qui està convençut que açò suposarà un fet diferencial enfront d'altres projectes a l'hora d'aconseguir finançament.

A més d'aquest postgraduat, per al disseny del projecte en aquesta fase final, els municipis estan comptant amb l'assessorament de l'Àrea de Projectes Europeus de la Diputació de València, que dirigeix Bartolomé Nofuentes. El diputat ha recordat que és molt important que els municipis aposten per desenvolupar iniciatives que combinen la sostenibilitat i l'aprofitament dels recursos naturals com a vies per a fomentar el seu desenvolupament, sobretot en aquells casos en els quals no existeix un teixit industrial fort que puga aportar altres opcions d'ocupació.

Així mateix ha insistit que “la falta de finançament no ha de ser vista mai com un fre per al desenvolupament de noves idees, doncs Europa ofereix moltes oportunitats per a l'obtenció de fons sempre que es tracte d'idees innovadores, sostenibles i participatives, requisits que conflueixen en el projecte d'aquestes sis localitats de La Costera”.

Destacats