Una dosi de les vacunes de Pfizer i AstraZeneca redueix un 65% les infeccions

Guardar

vacuna astrazeneca
vacuna astrazeneca

La Universitat d'Oxford, l'Oficina d'Estadístiques Nacional i el Departament de Salut i Atenció Social del Regne Unit han publicat els 'pre-prints' de dos estudis amb noves dades centrades en la protecció enfront de la infecció de les vacunes contra la COVID-19 d'AstraZeneca i Pfizer-BioNTech.

Les dades del primer estudi conclouen que, 21 dies després de rebre una dosi única de les vacunes, la taxa de totes les noves infeccions per COVID-19 s'havia reduït en un 65 per cent. Concretament, la taxa d'infeccions simptomàtiques es va reduir en un 72 per cent i les infeccions sense símptomes en un 57 per cent.

A més, les reduccions, tant en infeccions com en infeccions simptomàtiques, són encara majors després d'una segona dosi (70 per cent i 90 per cent respectivament), semblances als efectes en aquells que prèviament havien sigut infectats amb COVID-19 de manera natural. Aquests beneficis són similars en grups d'edat tant majors de 75 anys com a menors d'eixa edat. D'altra banda, les vacunes han demostrat ser eficaces enfront de variants compatibles amb la variant britànica.

Aquestes dades formen part de l'Enquesta d'Infecció COVID-19, la primera a mostrar l'impacte de la vacunació en la resposta d'anticossos i noves infeccions en un gran grup d'adults de la població general de 16 anys o més. Per a l'obtenció d'aquests resultats s'han analitzat 1.610.562 mostres entre 373.402 participants en un període de temps comprés entre l'1 de desembre de 2020 i el 3 d'abril de 2021.

Les dades procedents del segon estudi comparen com van canviar els nivells d'anticossos després d'una sola dosi de les vacunes d'AstraZeneca i de Pfizer- BioNTech, en comparació amb dues dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech (generalment administrades amb 21-42 dies de diferència).

La principal conclusió és que no va haver-hi evidència que les vacunes AstraZeneca i Pfizer diferisquen en la seua capacitat per a reduir les taxes d'infecció, a pesar que comporten una resposta immune lleugerament diferent. A més, encara que hi ha diferències en la resposta immunitària, tots els grups de persones avaluades van generar una resposta a totes dues vacunes.

En les persones que no han tingut una infecció de COVID-19 prèviament, les respostes d'anticossos a una sola dosi de qualsevol de les vacunes van ser menors en les persones més majors, especialment aquelles que superaven els 60 anys.

L'estudi també conclou que, encara que els nivells d'anticossos van augmentar més lentament i a un nivell més baix amb una sola dosi de la vacuna d'AstraZeneca enfront de la de Pfizer- BioNTech, aquests van disminuir més ràpidament, fins a aconseguir nivells molt similars als d'una sola dosi de la vacuna d'AstraZeneca, particularment en persones majors.

Arxivat a:

Destacats