Una de cada sis denuncies per violència infantil a Espanya tenen lloc a la Comunitat Valenciana

Des de principi d’any han mort a Espanya vint xiquets i xiquetes a causa de la violència, dels quals quatre van ser a la Comunitat Valenciana

Guardar

Dia - Infancia- 2017
Dia - Infancia- 2017

En 2017, la Comunitat Valenciana va registrar 6.097 de les 38.433 denúncies per delictes violents contra xiquets, xiquetes i adolescents en tota Espanya. Açò suposa prop d'un 16% del total, quasi un de cada sis casos, segons les dades del Ministeri de l'Interior. A més, de les 4.211 denúncies per abusos sexuals a menors que es van interposar l'any passat, 681 van ser en aquesta autonomia. Aquestes són algunes de les dades facilitades per Save the Children amb motiu del Dia Universal de la Infància, que es celebra aquest dimarts.

En un comunicat, l'ONG ha assenyalat que "vol posar el focus en un dels col·lectius més vulnerables, el dels xiquets i xiquetes que pateixen violència". Així, incideix que des de principis d'aquest any 20 xiquets i xiquetes han mort a Espanya a causa de la violència, mentre que a la Comunitat Valenciana han sigut 4 els menors que han perdut la vida per aquest motiu.

Els últims casos van ser els del xiquet d'Elx de dos anys que va morir a causa d'una pallissa que suposadament li va propinar el seu padrastre o les dues xiquetes de Castelló, de tres i sis anys, que van ser assassinades pel seu pare.

D'aquesta forma, l'organització ha volgut reivindicar la necessitat de mesures perquè els menors siguen protegits enfront de la violència, i ha instat al Govern i a tots els grups polítics a comprometre's amb l'aprovació de manera urgent d'una llei que complisca aquesta funció. El director de Save the Children a la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández, ha assegurat que "la violència contra la infància és una realitat en molts casos invisibilitzada, i no podrem acabar amb ella fins que no comptem amb les eines necessàries".

Un altre dels exemples que Hernández ha apuntat és l'abús sexual infantil, sobre el qual ha destacat que dels 4.211 casos denunciats a Espanya, 681 van tenir lloc en territori valencià. En aquests casos el 80% dels judicis acaben sense sentència, sobreseguts per falta de proves.

Una llei per a millorar els drets dels menors

Hernández també ha recalcat la importància de la figura dels xiquets i xiquetes davant les lleis, doncs "tenen uns drets que els són propis". "No són un apèndix de la família i no són un element més de l'escola", explica, "per la qual cosa mereixen una llei integral específica que els protegisca en la seua condició de xiquets, que els defense de les agressions, de ser abusats sexualment i, en definitiva, de tota classe de violència que s'exercisca contra ells".

Però aquesta possibilitat ja s'està barrejant. Així ho va afirmar la diputada del Grup Socialista en Les Corts Concha Andrés en un acte celebrat diumenge passat en la Plaça del Patriarca, on va valorar la possible aprovació en la Comissió de Política Social de la Llei de la Infància i Adolescència.

Andrés va destacar que es tractava d'"un pas endavant" en la millora dels drets dels xiquets i del reforç de les actuacions en situacions de risc "garantint un acompanyament en els seus anys de creixement i els suports que necessiten", i que suposarà "situar a la Comunitat Valenciana com a referent en el reconeixement de drets dels menors i els adolescents".

Segons la diputada, aquesta llei donarà una protecció continuada als menors "fent que aquells que hagen patit situacions complicades tinguen prioritat en les mesures de reinserció sociolaboral que s'impulsen des de la Generalitat".

Destacats