Un expert de l'EMA assegura que hi ha un "vincle clar" entre la vacuna d'AstraZeneca i els casos de trombosi

Així ho ha confirmat Marco Cavalieri, cap d'estratègia de vacunes de l'Agència Europea del Medicament, tot i que afirma que encara es desconeix la causa de la reacció

Guardar

vacuna astrazeneca
vacuna astrazeneca

Fa setmanes van començar les preocupacions sobre una possible relació de casos de trombosis entre persones sanes recentment vacunades amb la dosi de la farmacèutica AstraZeneca. Les alertes sanitàries es van encendre en la comunitat científica, la qual cosa va fer que alguns països europeus paralitzaren a mitjans març la inoculació d'aquesta fórmula. El Comité per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC) de l'Agència Europea del Medicament (EMA) va confirmar que no hi havia cap classe d'indici contundent que relacionara les embòlies amb l'administració de les vacunes, a pesar que no va descartar totalment la vinculació.

Aquest dimarts 6 d'abril la posició de l'EMA ha canviat. Marc Cavalieri, cap estratègia de vacunes de l'EMA, ha manifestat: "Ara podem dir-ho. Està clar que hi ha un vincle amb la vacuna". No obstant això, ha afegit: "Què provoca aquesta reacció, encara no ho sabem". Així ho ha afirmat en una entrevista publicada pel diari italià Il Messagero.

El gir és substancial. Després que l'EMA negara qualsevol tipus de relació, molts països, entre ells Espanya, van reprendre la vacunació amb AstraZeneca que havien suspés d'urgència. S'assegurava que els beneficis de la vacuna superaven els riscs. Poc més d'una setmana després i rere més casos de trombosis registrats, tot apunta a possibles noves decisions respecte a la vacuna de la Universitat d'Oxford.

A dia de hui, si bé països com Alemanya o Països Baixos té paralitzada la vacunació amb AstraZeneca en persones menors de 60 anys, a Espanya es continua administrant la vacuna. És més, està aprovada la seua administració des dels 16 fins als 65 anys. De fet, la setmana passada, a més de la població menor de 65 anys, el Ministeri de Sanitat va aprovar la inoculació de la dosi a majors de 65 anys considerats treballadors essencials.

Els experts de la EMA es reuniran durant els pròxims dies -des d'aquest dimarts fins divendres que ve- per a abordar l'avaluació de casos de coagulació sanguínia i la seua possible relació amb la vacuna d'AstraZeneca.

Arxivat a:

Destacats