Un estudi de Fisabio revela que a Espanya es realitza una prescripció excessiva d'antibiòtics en xiquets

Guardar

san_fisabio_antibiotico_ninos
san_fisabio_antibiotico_ninos

Investigadors de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, junt amb un consorci de científics d'Alemanya, Itàlia, Noruega, Corea del Sud i els EUA, han desenvolupat un estudi multinacional que ha comparat la prescripció d'antibiòtics en xiquets en aquests sis països.

Els científics han seguit més de 74 milions de xiquets, d'edats compreses entre els 0 i els 18 anys entre els anys 2008 i 2012. Es tracta, per tant, del primer i més llarg estudi comparatiu sobre l'ús d'antibiòtics entre països.

Els antibiòtics són la teràpia més comunament prescrita en població pediàtrica. La resistència dels bacteris als antibiòtics és un problema de salut pública i és causat, fonamentalment, per l'abús i la mala utilització d'aquests medicaments.

"Els resultats suggereixen que a Espanya es prescriu un nombre elevat d'antibiòtics en els xiquets i que, almenys, més 50 % d'aquestes prescripcions són innecessàries. Han aparegut ja bacteris resistents a tots els antibiòtics coneguts, la qual cosa està posant la població en una situació compromesa. Encara podem revertir aquesta evolució per mitjà d'un ús racional dels antibiòtics", assenyala Javier Díez-Domingo, director científic de Fisabio-Salud Pública.

El doctor Díez Domingo afig que "existeix encara una falsa creença de la bondat dels antibiòtics i s'està veient que l'ús inadequat d'aquests provoca més problemes que beneficis. Ha de fer-se una conscienciació social sobre l'ús d'antibiòtics i els pediatres d'atenció primària han de ser els primers que han d'actuar-hi, per mitjà de la disminució de la prescripció i l'educació sanitària".

L'única cohort espanyola ha sigut representada íntegrament per la població resident a la Comunitat Valenciana, gràcies a la informació extreta de les bases de dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

"Aquest estudi demostra, de nou, el poder de les bases de dades sanitàries de la Comunitat Valenciana, que permet fer una anàlisi de les característiques sanitàries de la població així com, entre altres, del maneig dels pacients per part del sistema sanitari. Aquesta anàlisi que acabem de publicar ha permés comparar la nostra prescripció d'antibiòtics en xiquets entre uns quants països i permet visualitzar potencials àrees de millora en el maneig de la població", ressalta Gabriel Sanfélix-Gimeno, cap de l'Àrea de Serveis en Salut de la Fundació Fisabio.

Així mateix, aquest estudi ha demostrat l'existència de grans diferències entre països en l'ús d'antibiòtics, que arriba a produir-se fins a 7,5 vegades més prescripcions per xiquet i any a Corea del Sud (el país que més sovint recepta antibiòtics) que a Noruega (el país amb menys consum d'aquests).

Les diferències s'observen inclús entre els països europeus. Després de Corea del Sud, on més prescripcions es realitzen és a Itàlia i a Espanya. Per contra, Noruega i Alemanya presenten els menors ràtios de prescripció en tots els grups d'edat.

Durant els dos primers anys de vida, els xiquets espanyols reben 1,5 antibiòtics per any de mitjana, semblant a Itàlia. Açò suposa 3,5 vegades més que la prescripció a Noruega i un 50 % més que a Alemanya i als Estats Units. Aquestes diferències s'observen en tots els grups d'edat establits.

El Dr. Sanfélix-Gimeno destaca que "Espanya és dels països de la Unió Europea amb més resistència als antibiòtics, junt amb Romania, Croàcia, Bulgària i Eslovènia, i és molt major que Noruega, on es prescriuen molts menys antibiòtics. És conegut que la resistència als antibiòtics és paral·lela al consum d'aquests, de manera que com més prescripció d'antibiòtics, més resistències globals".

Javier Díez, cap de l'Àrea d'Investigació en Vacunes de Fisabio apunta que "no sols es prescriu més quantitat d'antibiòtics, sinó antibiòtics més potents per a malalties que se solucionarien amb altres antibiòtics que generen menys resistències antibiòtiques. Es pot despendre de l'estudi que les associacions científiques, junt amb el sistema sanitari, han d'exercir una pressió docent important per a controlar la racionalització en la utilització d'antibiòtics en pediatria".

L'article, titulat "Antibiotic use in children - a cross-national analysis of 6 countries", arreplega els resultats d'aquesta investigació, que ha sigut publicada recentment en la prestigiosa revista 'The Journal of Pediatrics'.

El firmen, entre altres autors, Salvador Peiró, Subdirector General d'Investigació i Innovació en Salut de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i els investigadors de la Fundació Fisabio Javier Díez-Domingo i Gabriel Sanfélix-Gimeno.

Arxivat a:

Destacats