Un disseny obert als professionals per a la nova imatge de la Generalitat

Guardar

PRESI_20160827_LlamadasAProyecto_CAS
PRESI_20160827_LlamadasAProyecto_CAS

"Del procés especulatiu a la decisió de professionals entre professionals". Este és el gir de 180 graus que ha donat Presidència en la selecció d'agències i estudis per a la realització de treballs d'identitat corporativa i disseny d'imatges institucionals de la Generalitat. "Abans es deia a una empresa i s'escollia entre treballs que s'havien de fer prèviament". Amb el canvi de model, "cap polític té vot", expliquen des del departament de Promoció Institucional.

Aquesta idea sorgeix de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i s'ha aplicat des del primer moment amb el suport de l'Associació d'empreses de Comunicació Publicitària de la Comunitat Valenciana (ComunitAD) i l'Associació Professional d'Il·lustradors de València (APIV). El propòsit és clar: aconseguir que el sector (que inclou a publicistes, dissenyadors i il·lustradors, entre d'altres) no haja d'invertir recursos per a presentar-se a treballar amb l'administració.

Abans que començara a posar-se en pràctica aquest sistema, les empreses havien de presentar projectes, deixant-se diners a canvi de gens en el pitjor dels casos. Ara és un procés no especulatiu en el qual aquestes ensenyen el que han fet fins avui (un 'dossier') i es tria a la qual s'estima que realitzarà millor el treball que se sol·licita.

Un model exportable i obert

L'Agència Valenciana de la Innovació, el 9 d'Octubre, les Fogueres d'Alacant, el 'naming' i identitat gràfica de la marca paraigua per a festivals de la Comunitat, la nova imatge corporativa del circuit Ricardo Tormo, l'essència de marca i el Banc de la Generalitat... Una desena de casos han passat ja per aquest procediment i són una mostra del que vindrà, ja que la següent fase és exportar el model a les conselleries. La primera a adoptar-ho ha sigut la de Sanitat, amb una convocatòria sobre infraestructures sanitàries.

A més de la millora en el procés de selecció, està previst que, de forma progressiva, l'elecció del projecte encarregat de realitzar el cartell del 9 d'Octubre vaja adquirint una rellevància especial, un recorregut en qualitat per a acabar convertint la convocatòria en un premi al millor estudi de disseny de la Comunitat Valenciana.

Per això, a més del jurat professional i independent que escull entre les candidatures acceptades (totes, excepte defecte de forma, ja que solament es demana que complisquen amb tres requeriments: currículum, dossier i carta de motivació), en l'elecció de l'autor del cartell del 9 d'Octubre també participen els guanyadors de totes les trucades a projecte ja realitzades. En total, 11 professionals amb dret a vot.

El jurat d'11 experts, que ha escollit al 'premiat' del 2016, ha estat compost per associacions i guanyadors de les sis trucades a projecte anteriors: Agència Valenciana de la Innovació, 9 d'Octubre (2015), Fogueres d'Alacant, 'naming' i identitat gràfica per a la marca Musix, i l'essència de marca ('brand essence') de la Generalitat. El mateix dia que es va donar a conéixer l'estudi que realitzarà el cartell d'enguany també es van anunciar els guanyadors per al circuit Ricardo Tormo i per al Banc de la Generalitat.

Els triats

Són més de 100 empreses les que han presentat ja un total de 217 candidatures. Entre totes elles, novelles i veteranes, sobreïx un nom propi, un clàssic en el món del disseny, especialment reconegut pel seu treball dins de la Comunitat Valenciana. Aqueix és Pepe Gimeno, que es va fer amb l'Agència Valenciana de la Innovació i que acaba de rebre l'encàrrec de desenvolupar la nova imatge corporativa del circuit Ricardo Tormo.

També hi ha agències més joves, com Trumbo, que, amb sol deu anys d'experiència, es va fer amb el projecte de 'brand essence' de la Generalitat; una altra com Ladies & Gentlemen, els experimentats membres del qual es van fer amb el cartell del 9 d'Octubre d'enguany, un premi que en 2015 va recaure en l'estudi Gallén + Ibáñez, que també va aconseguir fer seu la identitat corporativa del Banc de la Generalitat; i l'estudi de disseny gràfic Juárez Casanova, responsable del cartell de les Fogueres d'Alacant.

A més, hi ha casos curiosos, com el de l'agència Èxit i l'estudi Nadadora, dues empreses diferents que van col·laborar entre si per a donar a llum el 'naming' i la identitat corporativa (marca i sistema gràfic) de Musix, la marca de festivals de la Generalitat.

Garantia de qualitat i transparència

Les associacions que fan de jurat no són sempre les mateixes. Varien en funció del tipus de projecte i les necessitats específiques del treball a realitzar. Açò garanteix que no hi haja 'amiguisme' de cap tipus i que en l'elecció solament influïsquen criteris de professionalitat. En alguna ocasió també han format part del jurat la Universitat d'Alacant i la Universitat Jaume I pel caràcter especial de l'encàrrec.

La transparència és absoluta: associacions i Generalitat fan les comunicacions a través de xarxes socials i pàgines web. Tot és públic. Açò motiva a professionals, agències i estudis de publicitat a l'hora de repetir i aspirar a guanyar noves trucades a projecte, encara que no hagen resultat guanyadors en ocasions anteriors. Així, es compleix un altre dels objectius: dinamitzar un sector oblidat obrint a la màxima participació cada projecte perquè concórrega el nombre més gran d'empreses possible.

En els últims casos, les candidatures acceptades han ascendit a 33 per al Banc de la Generalitat, 37 per al circuit Ricardo Tormo i 27 per al cartell del 9 d'Octubre. Totes les empreses de disseny reben resposta, tant si li les accepta com si no, perquè tinguen temps per a corregir defectes de forma i poder entrar. Després de la selecció, s'envia un e-mail a totes les acceptades i es crida per telèfon a la guanyadora.

D'aquesta forma s'ajuda a dinamitzar el sector perquè no solament es trauen concursos grans que al final es porta una agència que s'encarrega de fer diferents treballs, sinó que es reparteix el nombre més gran de projectes entre el nombre més gran d'agències i estudis.

Arxivat a:

Destacats