Totes les autovies i autopistes del país seran de pagament a partir de 2024

Guardar

autovia
autovia

El Govern ja ha fixat 2024 com l'any en què es podria implantar el mecanisme de pagament en totes les autopistes i autovies del país. Des de l'Executiu entenen que eixe termini és necessari per a desenvolupar els instruments normatius i crear l'estructura necessària per a implantar aquest sistema de pagament a les carreteres d'Espanya.

Encara que des del Govern asseguren que "són conscients del rebuig inicial" de la mesura, consideren que unes tarifes assumibles per la població a nivell global garantirien el finançament necessari per a la bona conservació de les carreteres. D'aquesta manera, l'Executiu prepara una campanya de conscienciació per a informar de la necessitat d'executar aquesta mesura.

Des de l'Associació d'Empreses de Conservació i Explotació d'Infraestructures (Acex) defensen que un peatge d'entre 3 i 5 cèntims de mitjana seria suficient per a acabar amb el dèficit de 8.000 milions d'euros que acumula la conservació de carreteres. No obstant això, de moment, no s'han donat a conéixer les tarifes.

Així i tot, el Govern insisteix que buscarà l'acord social i polític per a implementar aquesta mesura, consultant amb els transportistes professionals, així com amb les comunitats autònomes i altres administracions per a determinar la voluntat de tots d'incorporar peatges en les carreteres sota la seua titularitat.

Respecte als camions i resta de vehicles pesants autoritzats per al transport de mercaderies per carretera, el text aclareix que s'impulsaran des de l'Administració les condicions normatives necessàries perquè el cost del peatge siga assumit pels carregadors, incentivant així la cerca de la sostenibilitat i eficiència del transport.

En aquest sentit, el Govern s'escuda en diversos elements per a justificar aquesta mesura, sent la minorització de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, l'impacte de la carretera sobre el medi ambient i l'eficiència del transport alguns d'ells.

Destacats