Set detinguts per presumptes irregularitats en la gestió de l'aigua de Sagunt amb fins a 24 milions malversats

Guardar

cnp_policia
cnp_policia

Agents de la Policia Nacional, adscrits a la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), han detingut set persones, tres d'elles a la ciutat de València i la resta a les localitats valencianes de Sagunt i Bétera, Torrefarrera (Lleida) i Archena (Múrcia), per suposades irregularitats en la gestió de l'aigua a Sagunt i on s'hauria malversat una quantitat que podria ascendir a 24 milions d'euros derivats de la constitució de la societat mixta Aigües de Sagunt S.A.

Segons ha informat la Policia en un comunicat, als detinguts, vinculats amb els fets investigats quan van ostentar càrrecs de responsabilitat a l'Ajuntament de Sagunt i en Aguas de Valencia, se'ls atribueix una presumpta participació en delictes de prevaricació administrativa, falsedat documental i malversació, en el marc de l'operació Flotador, uns fets pels quals se segueixen ja unes diligències prèvies al Jutjat d'Instrucció número 4 de Sagunt.

La investigació deriva d'unes presumptes irregularitats en el concurs convocat pel consistori valencià per a la selecció d'un soci privat en la constitució d'una societat d'economia mixta, juntament amb l'Ajuntament, per a la gestió del cicle integral de l'aigua a Sagunt.

Com a conseqüència del desenvolupament i execució del concurs de selecció del soci privat, es va constituir l'any 2009 la societat mixta Aigües de Sagunt SA, els socis participatius de la qual són l'Ajuntament (51 per cent) i l'aleshores entitat Aguas de Valencia SA (49%), que va resultar adjudicatària de la licitació.

Segons la Policia, la quantitat presumptament malversada podria ascendir a 24 milions d'euros, xifra que es correspon amb la valoració econòmica de la concessió de l'aigua que figura en l'expedient del concurs de selecció de l'Ajuntament de Sagunt i que, en definitiva, "hauria de ser l'import rebut en les arques municipals".

No obstant açò, la situació econòmica de l'Ajuntament de Sagunt, derivada de l'expedient per a l'adjudicació de la concessió de l'aigua i la gestió de la qual correspon a Aigües de Sagunt SA, "es va materialitzar en l'existència d'un préstec participatiu d'aproximadament 12.500.000 euros a favor d'Aguas de Valencia SA, i una absència d'ingrés de l'import restant fins als 24 milions d'euros" assenyalats.

El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, havia confirmat l'existència d'una operació oberta en relació amb aquests fets amb diversos escorcolls i detinguts, entre ells excàrrecs públics en relació amb presumptes irregularitats en la gestió de l'aigua a la localitat.

OPERACIÓ FLOTADOR

El jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 de Sagunt va llançar el 2016 l'operació 'Flotador', per presumptes irregularitats en les adjudicacions de contractes en diverses àrees del consistori saguntí, en l'època en què estava al capdavant de l'Ajuntament l'exalcalde i actual diputat del PP a Les Corts, Alfredo Castelló.

La investigació afectava onze regidors i exregidors de les dos últimes legislatures per presumptes delictes de suborn i prevaricació. Ja aleshores, a l'octubre d'eixe any, es va informar d'escorcoll per ordre de la instructora, en diverses dependències municipals i les oficines de sis empreses: tres seus municipals a Sagunt i Port de Sagunt, les oficines d'Aguas de Valencia a la localitat i a la capital i les seus d'altres quatre empreses.

Destacats