Set de cada deu nous contagis a la Comunitat Valenciana es deuen a la soca britànica

Els casos d'aquesta variant han augmentat un vint per cent en una setmana, segons un informe del ministeri de Sanitat

Guardar

Sanitaris a l'hospital La Fe
Sanitaris a l'hospital La Fe

La soca britànica del coronavirus ja predomina en territori valencià. Així ho assenyala un nou informe publicat pel Ministeri de Sanitat, actualitzat en data del 26 de març, que analitza la situació epidemiològica de les variants de SARS-CoV-2. Així, la variant britànica ja suposa el 71,4% dels nous contagis en la Comunitat Valenciana, entre el dia 15 i 21 de març, per la qual cosa set de cada deu nous positius pateixen aquesta variant de la Covid-19.

Aquesta soca del coronavirus es caracteritza per ser més contagiosa que unes altres i està molt activa en països com el Regne Unit, Irlanda o Israel. En la Comunitat Valenciana, ja predomina en disparar-se un vint per cent la seua presència entre la segona i la tercera setmana de març. Del 8 al 14, la variant britànica suposava el 52,2% dels nous contagis, mentre que a la setmana següent, aquestes dades van augmentar fins al 71,4%.

Quant al potencial impacte que pot suposar per a la salut pública que aquesta soca vaja guanyant cada vegada més terreny, el Ministeri de Sanitat adverteix que es transmet més ràpidament i que existeix "un possible increment de la letalitat". Per a les persones vacunades, tanmateix, això no suposarà un problema a priori, ja que aquesta variant té una "lleugera reducció de l'efectivitat vacunal", per la qual cosa "no sembla que la fuita a la immunitat siga important".

Posant les dades en context nacional, la Comunitat Valenciana és la novena autonomia en la qual el soca britànica té major presència. En l'última setmana, segons l'informe, aquesta variant ha crescut fins al 90% dels casos en algunes comunitats, la qual cosa mostra el seu "ràpid augment a nivell global".

Pel que respecta a la resta de soques de coronavirus, no estan tenint tanta presència a escala nacional com la britànica. Segons la informació del Ministeri de Sanitat, la sud-africana és "probablement més transmissible i amb possibilitat de fuita a la reposada immune adquirida després d'infecció natural o generada per algunes vacunes". Fins al moment,  s'han detectat 75 casos a Espanya, encara que d'eixos només 26 han sigut confirmats.

La variant brasilera, d'altra banda, està sent estudiada sobretot per la seua capacitat de transmissió i la seua virulència, ja que hi ha "una possible fuita a la resposta immune". En el conjunt de l'estat espanyol, només s'han detectat 22 casos d'aquesta variant.

Tenint tot això en compte, la Comunitat Valenciana es troba amb molt bones dades quant a la situació epidemiològica, sobretot d'incidència acumulada (27 casos per cent mil habitants). La Generalitat continuarà amb una desescalada prudent i esperarà al 12 d'abril per a analitzar si flexibilitzar les actuals restriccions o no, després de les festes de Pasqua i Setmana Santa.

Arxivat a:

Destacats