S'accelera la carrera per a frenar el coronavirus: nous estudis i avanços en vacunes

Un estudi de la Universitat d’Alacant i de la Universitat Miguel Hernández d’Elx demostra que el coronavirus és menys sever a les zones càlides

Guardar

vacuna-oxford
vacuna-oxford

La carrera per la cerca de la vacuna contra el coronavirus s'ha accelerat, i moltes d'elles ja es troben en la fase 3 d'assajos clínics a gran escala per a determinar la seua eficàcia i la seua seguretat. Vacunes com les que estan desenvolupant la companyia Moderna o la Universitat d'Oxford juntament amb Astra Zeneca són unes de les més avançades. De fet, mentre la farmacèutica Moderna començava fa una setmana la fase final de proves clíniques en un grup de 30.000 persones i amb la previsió de comptar amb una vacuna efectiva per a finals de la tardor; la d'Oxford planteja la possibilitat de produir fins a 30 milions de dosis a partir del mes de setembre.

No obstant això, no són les úniques investigacions que s'estan duent a terme. D'aquesta manera, la Xina, Rússia i l'Índia volen avançar-se en la carrera per aconseguir la vacuna contra la Covid-19. En aquest sentit, les autoritats russes han informat que ja han conclòs les proves clíniques de la seua primera vacuna i, per tant, consideren la possibilitat de registrar i autoritzar la vacuna en aquest mateix mes d'agost.

Per part seua, mentre la Xina ja ha provat una de les seues vacunes, de manera experimental, en militars; el govern de l'Índia ha anunciat que el pròxim 15 d'agost llançarà al mercat la vacuna contra el coronavirus. Una decisió que ha sigut molt criticada per l'acceleració de terminis, ja que experts han advertit que un assaig de vacuna requereix un mínim de sis a nou mesos.

Però a més de la importància de comptar amb una vacuna efectiva i segura, també és essencial conéixer més detalls del comportament del virus. Un estudi realitzat per científics de la Universitat d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández d'Elx, que es va dur a terme durant el confinament a Espanya, ha revelat que el coronavirus es contagia més per factors ambientals i no influeix tant la mobilitat de les persones.

Així, tal com han explicat, tenint en compte l'anàlisi realitzada als diferents territoris, s'ha conclòs que els factors ambientals i atmosfèrics aporten elements que poden agreujar o minorar la intensitat del virus. De fet, afirmen que la Covid-19 havia afectat amb menor severitat a les zones més càlides del país.

Totes dues universitats continuaran treballant per a continuar amb la investigació per a la lluita contra la pandèmia actualitzant constantment la informació. Això sí, han fet valdre la importància que la ciutadania continue respectant les normes de seguretat i higiene, com l'ús de la mascareta o el distanciament social, amb l'objectiu de poder controlar l'augment de contagis que està tenint lloc des que es va entrar en la nova normalitat.

Destacats