Residències sota el focus: Experts demanen més inspectors i inversió per a protegir als majors

Guardar

residencias-lliria
residencias-lliria

Les imatges d'ancians desatesos en la residència DomusVI de Llíria (València) gravades per una extreballadora han tornat a posar en el punt de mira als centres de majors: especialistes demanen més inspectors i inversió per a protegir als ancians, un col·lectiu extremadament vulnerable.

En la Comunitat Valenciana existeix actualment un protocol sobre les places i el funcionament dels centres de majors, però casos com el de Llíria --residencia que ja va ser sancionada en 2019 per diferents irregularitats-- han plantejat dubtes i propostes per part d'alguns experts consultats per Europa Press.

"Cal posar més mitjans. Vigilar més de prop els centres perquè tinguen més pressió a fer les coses bé", opinen alguns representants del ministeri públic, que creuen que el Servei d'Inspecció ha de ser reforçat amb més funcionaris. Amb més personal i inspeccions periòdiques hi hauria més capacitat d'acció per a previndre el maltractament o qualsevol altre incompliment per part de la residència, consideren.

"Cal actuar abans que passen les coses", han afegit. En aquest sentit, des d'Aerte s'han sumat a la reivindicació de més inspectors, el número dels quals han reconegut que s'ha anat augmentant en els últims anys, i en més inversió.

Segons el parer d'Aerte, per a tindre més capacitat "hi ha comunitats autònomes que han dotat amb més diners al sector i paguen millor les places perquè en els centres hi haja reforç de personal". "Es podria treballar millor i més amb més gent, però per a això fa falta un esforç inversor per part de l'Administració", asseveren.

També des d'Aerte han volgut aclarir que l'assumpte de Llíria, encara que "preocupant", no és representatiu de com funciona el sector. "Pot ocórrer una cosa així en algun lloc de manera puntual però en cap cas és una qüestió que reflectisca al sector", han insistit. En general, han dit sobre aquest tema, les inspeccions a residències en la Comunitat no sembla que hagen detectat incompliments greus ni reiterats, amb el que no existeix la sensació d'un mal treball en els centres.

Per a exercir un major control sobre aquests centres, experts consultats també advoquen per la possibilitat d'establir algun tipus de servei de videovigilància o una policia especialitzada "per a mirar amb coneixement de causa", subratllen.

DE 21 A 33 INSPECTORS

Des de la Conselleria d'Igualtat han apuntat a Europa Press, en relació amb el Servei d'Inspecció, que en l'actualitat hi ha 21 funcionaris treballant però s'ha aprovat augmentar la xifra fins als 33, amb el que es compleix amb la llei, han remarcat. De fet, la xifra és superior a l'estipulat en la normativa.

Han subratllat que existeixen unes normes "clares" que, si es compleixen, les residències haurien de funcionar bé, però "sempre" pot haver-hi casos aïllats de mal funcionament.

Sobre aquest tema, han recordat que porten treballant des de 2018 en un document sobre el model residencial consensuat amb sindicats i el sector i han assenyalat que ja estan començant a transformar el model de residències, "de manera que quan abans era vist com un negoci, ara s'ha de veure com una llar".

Per a arribar a aquest objectiu, quan es liciten les places es donen punts extra si les residències compten amb infermeria 24 hores, servei de podologia o d'acompanyament, per exemple. Amb el que s'intenta guanyar en qualitat del servei, han indicat des de la conselleria.

I aquest augment de serveis, han assenyalat, va acompanyat d'un increment de preu-plaça. "La idea cap a la qual s'avança és crear residències que no siguen grans centres, sinó que siguen llars, com la de Sant Mateu, ja adjudicada. En definitiva, xicotetes unitats de convivència", han assenyalat. "Pas a pas però s'estan fent grans canvis", han postil·lat.

Destacats