Puig reivindica la importància dels Premis Jaume I

Ximo Puig, ha destacat la importància i el potencial que tenen els Premis Rei Jaime I per a "posar la ciència en l'agenda de la societat".

Guardar

PREMIOS JAIME I
PREMIOS JAIME I

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la importància i el potencial que tenen els Premis Rei Jaume I per a "posar la ciència en l'agenda de la societat", perquè "representa valors que aspiren a millorar el futur de la humanitat", i aquests valors "han de penetrar i impregnar el teixit social". Així ho ha expressat durant la cerimònia de proclamació dels guanyadors d'aquests guardons, atorgats per la Fundació Premis Rei Jaume I.

Ximo Puig també ha explicat que els Premis Rei Jaime I cerquen reconèixer "l'excel·lència científica d'investigadors i emprenedors", i que aquesta es convertisca en una "font d'inspiració" tant per als joves investigadors com per als joves en general. D'aquesta manera, els guardons suposen un reconeixement del fil conductor que enllaça i completa "les labors científica, tecnològica i emprenedora" en les societats contemporànies, ha indicat.

Tal com ha destacat el cap del Consell, la ciència espanyola i la valenciana han experimentat un fort impuls durant els últims 30 anys. Uns resultats que, com ha assenyalat, han sigut possibles gràcies al "impuls de les universitats públiques valencianes i dels organismes públics de recerca que depenen del CSIC i de la pròpia Generalitat", i també pel "esforç, lliurament i entusiasme de la comunitat científica".

A la Comunitat Valenciana existeix actualment una "clara aposta" de la Generalitat per la recerca per a "intensificar la productivitat", ha assegurat Puig, qui a més ha recordat que la futura Agència Valenciana de la Innovació "avança en aqueixa adreça". Aquest organisme va ser valorat positivament per l'Alt Consell Consultiu en R+D+i, que "està integrat majoritàriament per guanyadors dels Premis Rei Jaume I d'anteriors edicions", ha afegit.

En l'edició d'enguany s'han lliurat distincions en sis modalitats, que no són, tal com ha destacat el President, "fruit de la casualitat", sinó que "se centren en reptes i preocupacions permanents i ineludibles per a la societat". Per açò, s'ha escollit "l'economia, el emprendimiento, les noves tecnologies, la recerca biomèdica, la recerca mediambiental i la recerca bàsica" ha detallat.

Guardonats de l'edició de 2016

Per categories, el guanyador del Premi Rei Jaume I de Recerca Bàsica ha sigut el microbiólogo Francisco Juan Martínez Mojica, professor titular de la Universitat d'Alacant. El jurat ha premiat "el descobriment del CRISPR, la base de la immunitat innata en bacteris", la qual cosa suposa un gran avanç en biologia molecular perquè permet diagnosticar, de forma més precisa, les malalties produïdes per aquests organismes. El President de la Generalitat ha ressaltat la rellevància dels avanços en recerca bàsica perquè "aporta els fonaments sobre els quals s'alça el gran edifici de la ciència i dels desenvolupaments tecnològics".

En segon lloc, el Premi Rei Jaume I d'Economia ha recaigut en Albert Marcet Torrens, Doctor en Economia per la Universitat de Minnesota i director de l'Institut d'Anàlisi Econòmica (IAE - CSIC), per la seua important contribució en diverses àrees de la macroeconomia moderna i el disseny de polítiques econòmiques. El cap del Consell ha recordat que la societat necessita "recerca en economia, perquè el benestar econòmic necessita una major eficiència en l'ús dels recursos i una més justa distribució de les oportunitats". Així mateix, ha assenyalat que "la relació entre economia i ciència resulta indubtable" perquè "en els països avançats són les empreses i els fons públics els qui actuen com a tractors de la recerca".

El Premi Rei Jaume I de Recerca Mèdica ha sigut atorgat al professor i anatomopatólogo Elías Camp Güerri, per la seua labor en la classificació de diferents leucèmies. Açò ha permès diversificar els tractaments, millorant la supervivència d'alguns dels grups d'aquest tipus de càncer i disminuint els efectes secundaris dels tractaments. Ximo Puig ha celebrat les "notícies formidables que aporta amb freqüència la recerca biomèdica", la qual cosa convida a considerar "futurs i intensos canvis en la salut humana". Així, ha insistit que "els habituals tractaments indiferenciados" han de passar a ser "tractaments individualitzats", i ha recalcat la necessitat de "pensar en nous models de medicina preventiva i d'educació saludable".

Estretament relacionat amb la salut i la qualitat de vida de les persones, "adquireix una importància insoslayable el medi ambient", ha assenyalat el President. D'aquesta manera, Puig ha apel·lat "a la responsabilitat dels Estats i els ciutadans", perquè de la seua assumpció depèn "el compromís intergeneracional que necessita el canvi climàtic". En aquesta línia, el jurat del Premie Rei Jaume I a la Protecció del Medi ambient ha reconegut el treball de l'investigador del CSIC Miguel Basts Araújo, que ha sigut "fonamental per a l'establiment dels actuals estàndards de modelització que prediuen els canvis en la biodiversitat en el temps i en l'espai".

Continuant amb la cinquena categoria, el Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies ha recaigut en el doctor en Ciències Químiques i catedràtic de la Universitat Politècnica de València Hermenegildo García Gómez. El jurat d'aquests guardons científics ha premiat el seu treball en el desenvolupament de catalitzadors en fase heterogènia, molt eficients, que han servit per a impulsar noves tecnologies capaces de resoldre problemes socials importants com la química sostenible o les energies renovables. Per al President de la Generalitat, la recerca en el camp de les noves tecnologies és essencial perquè "l'avanç de les civilitzacions ha estat subjecte a la seua capacitat de desenvolupament tecnològic i a la seua habilitat per a imaginar noves tecnologies", ha apuntat.

Finalment, el guanyador del Premie Rei Jaume I a l'Emprenedor ha sigut l'empresari Alberto Gutiérrez Garrido, fundador de la companyia Aquaservice. La fallada del jurat ha valorat la seua "capacitat per a generar ocupació, innovació i riquesa entorn d'un producte bàsic com és l'aigua de beure". Per la seua banda, Ximo Puig ha recordat que l'empresa "constitueix un complement necessari de l'activitat científica i tecnològica", per la qual cosa celebra que els Premis Rei Jaume I incloguen el reconeixement al emprendimiento.

Arxivat a:

Destacats