Puig enalteix l'"essència" del feminisme i demana "no perdre la unitat" per a acabar amb "llacunes inacceptables"

Apunta que les dones han patit "més encara" els efectes socials de la pandèmia i defensa "revaloritzar i repartir" les cures

Guardar

ximo puig
ximo puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha enaltit l'"essència" del feminisme per a "erradicar la subordinació, la marginació, l'explotació, la dominació i la violència contra les dones" i ha demanat "no perdre la unitat", "avançar en les solucions" i "acabar amb llacunes inacceptables" com la bretxa salarial, que "continua sent insultant". "Ja n'hi ha prou de privilegis i dominis", ha afegit.

Així s'ha manifestat Puig en un article publicat aquest diumenge en 'eldiario.es' amb motiu de la celebració dilluns que ve del 8-M, Dia de la Dona, en el qual ha expressat els seus "huit desafiaments" per a aquest esdeveniment. En primer lloc, ha citat l'al·legat de Mary Wollstonecraft: "No desitge que les dones tinguen poder sobre els homes, sinó sobre si mateixes", que, al seu judici, "ens adverteix de l'essència del feminisme dos segles després".

"No és una lluita contra els homes, sinó contra les estructures masclistes que discriminen les dones. Una combinació d'igualtat, llibertat, autonomia, drets i oportunitats per a les dones. Això és. Que ningú ens confonga", ha assegurat.

El cap del Consell ha advocat per la unitat en "aquests temps de turbulències i clivelles innecessàries" i ha assenyalat: "Porta tota la raó la filòsofa Concha Roldán: Són molts els feminismes, i està bé que prolifere eixa pluralitat, sempre que totes continuem defensant un feminisme, en singular". Així, ha posat en valor un feminisme "compromés amb erradicar la subordinació, la marginació, l'explotació, la dominació i la violència contra les dones". "No perdem la brúixola, no perdem la unitat", ha remarcat.

Així mateix, Puig ha reconegut que ha sigut "un temps dur per a tots" però "duríssim per a totes" i ha apuntat que les dones "han patit, més encara, els efectes socials" de la Covid. "La pandèmia no ha sigut igual per a tota la ciutadania", ha reflexionat.

"AVANÇAR EN LES SOLUCIONS"

"La Covid ens ha col·locat enfront d'un espill més incòmode del que percebíem. Dones maltractades aïllades en la seua llar amb els seus maltractadors. Dones amb ocupacions precàries que han acusat més l'impacte laboral a curt termini. Dones obligades a teletreballar, a cuidar dels fills sense col·legi, a atendre els seus majors vulnerables i a haver de sobreviure. I tot això, alhora", ha postil·lat.

El president de la Generalitat ha destacat la labor de la sociòloga María Ángeles Durán, qui, ha valorat, "ha posat nom al treball de cures que sosté la societat i que entra en poques estadístiques". "El 'cuidatoriat' agrupa eixa classe social sense consciència de ser-ho que es dedica a cuidar d'uns altres, quasi sempre de manera gratuïta, quasi sempre dones. És una paraula per a la reflexió: cuidatoriat. Les lluites, ja va passar amb el proletariat, comencen quan s'identifica que un problema ho és. Ara toca avançar en les solucions", ha indicat.

Sobre aquest tema, Puig ha proposat "tres erres" amb les cures: "revaloritzar-los, reforçar-los i repartir-los". "I això ens interpel·la a tots", ha recalcat. Així, ha assenyalat que les empreses "han de contribuir amb plans d'igualtat que traspassen el paper", les institucions "han d'ampliar la xarxa de serveis públics" i els homes "han de comprometre's, cada dia més, en la corresponsabilitat de les cures".

Respecte als homes, Puig ha coincidit amb Octavio Salazar i ha assegurat que "queda molt camí perquè prenguen consciència crítica de les desigualtats que llastren a les dones" i "assumisquen un paper crític i activista respecte a la masculinitat dominant". En aquesta línia, ha afirmat que eixe "despertar masculí" és "crucial" perquè el feminisme "siga hegemònic". "Mirar cap a un altre costat o el mig somriure ja no valen, no són una opció", ha resolt.

"HI HA MOLT A MILLORAR"

D'igual manera, el president ha recalcat que en el nostre entorn "hi ha molt a avançar i millorar" i ha subratllat que, com "en tota gran causa", el feminisme "no pot oblidar el seu caràcter internacionalista".

"No podem oblidar a les 279 xiquetes nigerianes alliberades aquesta setmana després d'un macrosegrest més de menors. No podem oblidar a les tres presentadores de televisió assassinades a tirs el dimarts a l'Afganistan. No podem oblidar a les deu dones que cada dia maten a Mèxic pel feminicidi que no cessa. Tot això ens concerneix i ens dona la mesura d'aquest urgent repte", ha insistit.

D'altra banda, sobre l'ocupació femenina, ha valorat que, en 1977, "les dones representaven el 28,5% de l'ocupació total de la Comunitat Valenciana" i quatre dècades després "són més del 44%". Davant aquesta situació, Puig ha celebrat que és un "gran avanç" però amb "llacunes inacceptables", com la bretxa salarial, que "continua sent insultant".

"Nou de cada deu excedències per maternitat/paternitat les demanen les dones. I els contractes a temps parcial per cura de menors o malalts són de les dones en el 94% de les vegades", ha recalcat, al mateix temps que ha criticat que "no és raonable que les decisions que afecten la vida laboral i familiar estiguen tan desequilibrades".

Per tot això, Puig ha insistit: "Ja n'hi ha prou de privilegis i dominis, de mantells de silenci, d'estructures d'opressió superposades, per sexe, per classe, per raça, de cibermasclisme i assetjament en les xarxes, de violències simbòliques -tants cossos femenins representats en horitzontal, febles i passius- que antecedeixen a les violències físiques, de referents invisibilitzats en l'espai públic que haurien de substituir els vells estereotips caducs".

Finalment, el president també ha dit "ja n'hi ha prou de desigualtat per sexe" i ha reivindicat que és "la gran causa política del nostre temps". "Per què afecta la meitat de la societat? No. Perquè afecta la dignitat, a la decència i al progrés de tota la societat", ha finalitzat.

Arxivat a:

Destacats