Puig defensa la gestió de l'incendi de Llutxent

Guardar

INCENDIO-LLUTXENT
INCENDIO-LLUTXENT

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat aquest dimarts la gestió en la coordinació dels efectius que han intervingut en l'extinció de l'incendi declarat a Llutxent, un foc que ha arribat a qualificar de "llançaflames enorme", i ha demanat distingir eixa gestió de la reclamació dels drets laborals dels bombers.

Així ho ha indicat en una visita a Monòver (Alacant), en ser preguntat per les crítiques de representants de sindicats de bombers valencians que han exigit la dimissió del director de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, i han denunciat el "desastre" i "caos" en la gestió de l'incendi, amb "més coordinadors que treballadors", i han demanat la unificació dels diferents cossos.

Enfront d'aquestes crítiques, Puig ha defensat l'"extraordinàriament positiva" resposta a l'incendi per part de tots els cossos i persones que van intervenir, en un treball "ben planificat" amb el qual es va aconseguir que no hi haguera cap desgràcia personal, que va ser l'objectiu fonamental.

"En eixe incendi haguera pogut ocórrer moltes desgràcies personals, solament fa falta veure com van quedar les cases i va haver-hi moments de 60 quilòmetres de foc per hora, una velocitat enorme, era un llançaflames enorme", ha fet notar el 'president' sobre un incendi que va obligar a evacuar a més de 3.000 persones i va afectar a més de 3.200 hectàrees de set termes municipals.

Sobre aquest tema, ha insistit que va haver-hi una resposta de coordinació "molt positiva", ha negat que existira algun problema d'aquest tipus, encara que van intervenir diversos cossos "que actuen cadascun segons la seua perspectiva", com la UME o bombers forestals, que van actuar "cadascun fent el seu treball i ho han fet bé".

A part d'això, ha reconegut que existeix un problema laboral amb els bombers forestals, en el qual la Generalitat "ha tingut una posició des del principi favorable a l'acord" i ha subratllat que, de fet, "estàvem disposats des de la perspectiva del pressupost de la Generalitat a intervenir".

"Hem estat aquests dies fent diferents contactes amb el Ministeri d'Hisenda i Agricultura i Presidència del Govern perquè volem desbloquejar aquesta qüestió, que depén del Govern perquè hi ha una part dels forestals que estan contractats amb Tragsa, empresa pública de l'Estat", ha explicat.

Per això, existeix un "problema de caràcter burocràtic, que cal veure com es dóna resposta" i sobre el qual afirma que s'està "en via de solució". Sobre aquest tema, ha indicat que eixos efectius "a mitjà termini s'integraran en l'Agència de Resposta a les Emergències" de la Generalitat.

En tot cas, ha demanat "distingir els drets dels treballadors, que entenc i evidentment han de defensar la seua millora de condicions de treball i salarial, i una altra cosa és la direcció de la lluita contra els incendis, que s'està fent de manera professional, de qualitat i amb exercici de la responsabilitat enorme".

Destacats