Palaus oberts, la mort de Jaume I segons Pinazo i jocs infantils en el 9 d’Octubre de la Diputació

La corporació obri este divendres la programació per a commemorar el Dia de la Comunitat amb jocs tradicionals i teatre infantil en la Plaça Manises i jornades de portes obertes durant el cap de setmana

Guardar

Sala gótica
Sala gótica

Ignacio Pinazo va immortalitzar els últims instants de vida del Rei Jaume I, en el moment de l'abdicació en el seu fill Pere. Este oli sobre tela de 304 x 418 centímetres, part del tresor patrimonial de la Diputació, data de 1881 i ha sigut exposat durant anys en el Museu del Prado. El pròxim cap de setmana podrà visitar-se en el Saló de Respecte de la corporació provincial, dissabte i diumenge de 10 a 14 i de 16 a 20 hores.

L'exposició sobre ‘La mort del Rei en Jaume I’, que es completa amb tres esbossos del mateix autor, és només un dels atractius del programa de la Diputació per a commemorar el Dia de la Comunitat. L'apartat expositiu es completa amb una mostra sobre el ‘9 d’Octubre’, amb fotografies de gran format que rememoren la celebració de la festa l'any de 1932 a la ciutat de València.

A més, en l'avantsala del Saló de Respecte s'exposarà la Cadira d’Or, un altre dels tresors patrimonials de la Diputació, ocupada pel rei Alfons XIII en l'Exposició Regional de 1909 a València. Es tracta d'un treball d'ebenisteria d'estil neo-rococó elaborat en tallers valencians, una talla de fusta recoberta amb pa d'or utilitzada com a tron real en diverses visites de monarques a València, i al seu torn butaca des d'on presideixen la seua proclamació les Falleres Majors.

Activitats gratuïtes

En el marc de la col·laboració entre la Diputació i la Generalitat en els actes commemoratius d'este 9 d’Octubre, en el qual la corporació comparteix la imatge de les reines medievals valencianes impulsada pel Consell en defensa de la Igualtat, la institució provincial completa la programació amb activitats dirigides a famílies, un concert nocturn per als més joves i jornades de portes obertes en els palaus de la Batlia i els Scala.

L'activitat en Plaza Manises començarà este divendres 4 d'octubre, amb jocs tradicionals, teatre infantil i ‘pintacaras’ entre les 17 i les 20 hores. El dissabte i el diumenge entre les 10 i les 14 i les 16 i les 20 hores, compartint horari amb les exposicions, estaran obertes les portes dels palaus que constitueixen la seu central de la Diputació, per a tot aquell que vulga visitar estos edificis declarats Monument Històric Nacional, en el cas de la Batlia, i Bé d'Interés Cultural, en el cas de les mansions senyorials del marqués de la Scala.

En la nit del dimarts, entre les 23.30 i la 1.30, la corporació provincial posarà fi al seu programa d'actes en vespres del 9 d’Octubre amb un concert en la Plaça Manises en el qual tocaran Els Jóvens i Soledad Vélez, i que comptarà igualment amb la participació dels djs Zero en Conducta. Totes les activitats incloses en la programació seran gratuïtes.

Arxivat a:

Destacats