Oltra: 'Des del Consell defensem les plantilles d'empleats públics d'emergències, garantia d'una vida digna coberta'

Guardar

VICE_fOTO2_Artana
VICE_fOTO2_Artana

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat "la importància del treball que realitzen els empleats públics d'emergències". "Des del Consell volem valorar de què aquests treballadors fan per lluitar contra el foc, garantir la seguretat de les persones i la nostra salut", ha assenyalat.

"Des del Govern valencià defensem les nostres plantilles d'empleats i empleades públiques són la garantia que tinguem els drets i la vida digna coberta", ha afirmat.

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la seua visita a l'Aeròdrom de Castelló, on ha pogut conéixer de primera mà els mitjans de prevenció i extinció d'incendis i d'atenció mèdica de la Generalitat amb base en aquestes instal·lacions, dotades d'una brigada helitransportada, mitjans aeris (tant avions com a helicòpters), així com un helicòpter sanitari per a l'atenció d'emergències.

Durant la seua visita, la vicepresidenta ha assenyalat que un dels problemes més greus "és que en pocs anys es jubila la plantilla d'extinció d'incendis; per tant, és important que des del públic defensem les nostres plantilles d'empleats públics".

Per a Oltra, "els serveis públics estan per a atendre coses tan importants com les emergències, extingir els incendis forestals o atendre la nostra salut. Aqueixos diners estan ben invertits; no és una despesa, és una inversió, i, per tant, el Govern valencià posarà l'accent a tenir el personal suficient i la formació suficient i els protocols més eficaços que puguem tenir".

En aquest sentit, ha criticat l'actitud del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que dóna prioritat a una Llei d'Estabilitat Pressupostària imposada a les comunitats autònomes que prioritza el sostre de despesa, els acords de no disponibilitat i impedeix la contractació de més personal públic, segons ha destacat.

"Aqueixes retallades que ens imposen des del Govern d'Espanya -ha explicat- ens porten a no poder contractar persones quan unes altres es jubilen. I açò és dramàtic perquè sí algú es jubila i no se substitueix la plaça, en un termini de 6 a 10 anys ens quedem amb la meitat de la plantilla i, per tant, no es poden atendre les emergències, els serveis públics ni la vida digna de les persones".

"La rebaixa fiscal de Montoro, ha suposat un minvament d'ingressos de l'Estat espanyol de més de 4.000 milions d'euros, que són les retallades que ens imposen a les autonomies amb unes rebaixes que l'única cosa que fan és impactar en els drets de les persones, i açò és alguna cosa que no anem a acceptar des del Consell", ha agregat.

"Volem tenir uns serveis públics que garantisquen un servei que salve vides i evite seqüeles, brigades d'extinció d'incendis i una resposta ràpida. Açò és qualitat de vida i preservar els nostres drets", ha conclòs.

Brigada helitransportada i visita als recursos aeris d'extinció i sanitari

Oltra també ha mantingut una trobada amb els brigadistes de la unitat helitransportada de l'Aeròdrom de Castelló, integrada per bombers forestals amb capacitat per a actuar immediatament en qualsevol punt del territori en 10-15 minuts, fins i tot aquelles de més difícil accessibilitat, gràcies a la utilització d'helicòpters.

En el recorregut per l'aeròdrom ha pogut veure un despatx automàtic, "un dels protocols que funcionen en el nostre territori i que altres comunitats autònomes volen implantar, que permet que, en el moment en el qual hi ha una sospita d'un foc, puga eixir directament una brigada de vuit homes per a determinar si cal donar una resposta o es tracta d'una falsa alarma".

També s'han traslladat a la zona en la qual es troben els mitjans aeris d'extinció mòbil (helicòpters) i d'ala fixa (avions), entre els quals hi ha avions terrestres, amb capacitat per a 3.300 litres d'aigua de càrrega, i amfibis, que poden operar des dels principals embassaments de la zona i des de la costa.

D'altra banda, s'ha reunit amb el personal mèdic que treballa amb l'helicòpter sanitari, per a conéixer com es fan els trasllats en l'helicòpter, que funciona com un SAMU, la qual cosa estalvia els temps de resposta i facilita l'atenció en territoris com Castelló, molt muntanyenc i amb pobles molt allunyats que tenen dificultat per a arribar a centres hospitalaris.

La Comunitat Valenciana compta amb sis brigades helitransportades: dos en la província de Castelló (la de Castelló que avui es visita i una altra a Tírig); dos a Alacant (amb base en la muntanya de Cocoll i a Mutxamel) i dues més en la província de València (Setaigües i Énguera), formades cadascuna d'elles entre cinc i vuit bombers especialitzats en forestal.

A més de la seua participació en les labors d'extinció, una de les primeres missions d'aquests professionals és valorar les característiques de l'incendi i emetre imatges immediates a les centrals de comandament, la qual cosa permet una actuació molt més eficient.

Cridada a la responsabilitat en la prevenció d'incendis

En la seua visita a Castelló la vicepresidenta també ha recorregut algunes de les zones afectades per l'incendi forestal iniciat el passat 25 de juliol, controlat aquesta mateixa setmana, i que ha afectat a 1.534 hectàrees dels termes municipals d'Artana, Onda, Tales, Alcúdia de Veig i Eslida, de les quals 927 es troben en espai protegit del Parc natural de la Serra d'Espadà.

En aquest sentit, ha reiterat la importància de "la implicació i col·laboració de la ciutadania per a prevenir que es produïsquen incendis com a est". "Els boscos són els nostres pulmons, són els nostres paisatges, són la font de riquesa econòmica per a tota la població i hem de cuidar-los entre tots i totes", ha afegit.

Arxivat a:

Destacats