Ni tancament perimetral, ni toc de queda: el que es podrà fer a partir del 9 de maig

El Govern espanyol va anunciar ahir que l'estat d'alarma no es prorrogarà més enllà del 9 de maig, el que farà que les restriccions extraordinàries que afecten la mobilitat social es convertisquen en anticonstitucionals

Guardar

POLICIA
POLICIA

El Govern espanyol ha decidit posar fi a un estat d'alarma que porta vigent des del 25 d'octubre de 2020. El president de l'Estat, Pedro Sánchez, va anunciar ahir que la seua intenció és que el 9 de maig siga el "punt final", per la qual cosa no s'ampliarà l'estat d'alarma queda, ara com ara, decidida.

Amb aquesta decisió, les restriccions excepcionals anirien, a partir d'eixe moment, en contra de la Constitució Espanyola. La Generalitat Valenciana no podrà aplicar cap classe de limitació de mobilitat, com és el cas del tancament perimetral o el toc de queda nocturn, ja que quedaria vulnerat un dret fonamental.

A partir del 9 de maig a les 00.00 hores, totes eixes limitacions s'alçarien. Serà a partir de llavors quan les Comunitats Autònomes, a partir dels acords adoptats pel Consell Interterritorial de Salut Pública, podran establir limitacions pròpies en determinats aspectes, com a horaris o aforaments, però no podrà veure's afectada la mobilitat social. Això sí, els experts indiquen que sí que podrien veure's encara tancaments perimetrals en zones sanitàries, barris o, com a màxim, ciutats, però mai de tota una comunitat autònoma. En aqueix cas excepcional els tancaments s'adoptarien per decret i haurien de comptar amb l'aval dels tribunals.

En el cas de la Comunitat Valenciana, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat sobre aquest tema en una entrevista a RNE que serà "possible" gestionar la pandèmia sense aquestes limitacions, llevat que hi haja un "canvi substancial" en la incidència acumulada de la Comunitat Valenciana, que actualment se situa en la xifra més baixa d'Espanya, 32 casos. Així doncs, el president considera que sense les limitacions de mobilitat encara hi ha "marge per a aprovar restriccions que, en el cas de la Comunitat Valenciana, van ser avalades pel Tribunal Superior de Justícia".

De moment, la Generalitat considera mantindre les restriccions fins al 9 de maig. Serà en la Comissió Interdepartamental que se celebrarà aquest dijous, on es decidirà si es prorroguen les mesures actuals fins a la fi de l'estat d'alarma. I és que el Botànic aposta per una desescalada "amb prudència" per a "arribar al 9 de maig en les millors condicions possibles", tal com va afirmar el dissabte el president de la Generalitat.

Arxivat a:

Destacats