Mulet (Compromís) denúncia que el Govern "continua esprement fiscalment als músics" i insisteix a rebaixar l'IVA d'instruments

Guardar

banda musica mujeres
banda musica mujeres

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha celebrat que el Govern "reconeix el paper de les societats musicals" després de la seua declaració per part del Consell de Ministres com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, però ha denunciat que l'Executiu "continua esprement fiscalment als músics". Així, ha insistit a rebaixar l'IVA dels instruments del 21 actual al 10 per cent.

Mulet, en un comunicat, ha assenyalat que les societats musicals, malgrat ser una eina "fonamental" per a la convivència que "genera espais de relació intergeneracional i que compten amb més de 43.000 músics", el Govern "ha optat per continuar gravant els seus instruments musicals amb el tipus màxim d'IVA".

El senador de Compromís ha proposat, a través d'una moció que va ser aprovada al Senat, rebaixar de l'actual 21 al 10 per cent l'IVA per a la compra d'instruments musicals. No obstant això, ha lamentat que el Govern "encara no ha complit" aquesta mesura.

"El Govern reconeix la labor educativa, cultural i social d'aquestes organitzacions, però, lamentablement, a l'hora de la veritat, segueix sense rebaixar-los la fiscalitat a un segment poblacional que s'estima en 3,6 milions de persones que practiquen de manera habitual la música a Espanya", ha afirmat.

Compromís va insistir en aquesta mesura i va introduir esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat i a la Llei d'Educació (LOMLOE), amb diferents propostes per a millorar la fiscalitat de les societats musicals, les seues escoles i bandes de música, així com dels mateixos músics.

Després de converses amb la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), la coalició va traslladar esmenes a totes dues lleis de manera que fora "més just" el seu esforç fiscal i per a "atendre la voluntarietat dels músics i a la mena de societats", ja que les musicals "manquen de finalitat lucrativa i reverteixen els seus beneficis en activitats d'idèntica naturalesa".

Les esmenes reclamen reduir el tipus de gravamen aplicable en l'impost de societats als rendiments de les activitats pròpies que desenvolupen les bandes de música del 25 al 10% i, d'altra banda, demanen que les compensacions que reben els músics voluntaris continuen estant tractades en l'IRPF com a rendiments del treball, quan "haurien d'estar-ho com a meres dietes i assignacions per a la manutenció", ja que es tracta d'unes quantitats "simbòliques" per "les molèsties i costos dels seus desplaçaments que porten música i cultura a nombroses places en festes i activitats".

La rebaixa en el tipus d'IVA aplicable en l'adquisició dels instruments musicals beneficiaria a més de 3,6 milions de persones amb un impacte "molt xicotet anual" pròxim als 11 milions d'euros, ha ressaltat Mulet.

"És important recordar que la mitjana europea està en el 12,5% d'IVA. Quan poden demostrar de veritat la seua voluntat real amb els músics amb mesures com podria ser la reducció de l'IVA aplicable, no ho fan, prefereixen continuar esprement-los", ha finalitzat el senador.

Destacats