Montón: 'Estem elaborant un pla de prevenció del suïcidi per a afrontar aquest problema de salut pública'

Guardar

SAN_suicidio2__FOTO
SAN_suicidio2__FOTO

La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública està ultimant l'elaboració del Pla de prevenció de suïcidi i maneig de la conducta suïcida. Es tracta d'un programa que s'emmarca dins de l'Estratègia Autonòmica de Salut Mental de la Conselleria de Sanitat que contempla una atenció de qualitat, integral i transversal.

Coincidint amb el Dia mundial per a la prevenció del suïcidi de l'Organització Mundial de la Salut, la consellera de Sanitat, Carmen Montón ha remarcat la importància que la conselleria de Sanitat concedeix a aquest problema de salut pública, com demostra el fet que Sanitat, per primera vegada, estiga treballant en un pla preventiu en la línia d'accions que ja desenvolupa la Unió Europea o plantegen les recomanacions de l'OMS.

"Ens trobem enfront d'un problema de salut pública al que hem d'enfrontar-nos i deixar d'ignorar com s'ha fet durant massa temps", ha comentat Carmen Montón.

"Per això des de Sanitat considerem prioritari treballar per la prevenció i el maneig del suïcidi. Un equip de 25 persones que agrupa a professionals sanitaris, usuaris i associacions està ultimant un document que aborda aquesta qüestió des d'una perspectiva multidisciplinària i orientada a totes les polítiques", ha assenyalat Montón.

El desenvolupament del pla de prevenció de suïcidi i maneig de la conducta suïcida es troba ja en la seua última fase i està previst que es presente abans de finalitzar l'any. El dijous passat es va celebrar una sessió de treball dels integrants del grup de 25 persones entre professionals, familiars i pacients que estan desenvolupant el pla. La trobada ho va presidir la consellera Carmen Montón.

El pla contemplarà diferents àmbits d'actuació. Entre ells, la intervenció en situacions de crisis amb procediments basats en guies clíniques o mesures de suport a famílies o persones relacionades amb situacions de suïcidi. Inclou accions de sensibilització social i de formació a professionals i a açò se sumen eines en la història clínica que faciliten la identificació i seguiment de les persones en risc de suïcidi.

El pla arreplegarà diversos aspectes relacionats amb la recopilació de dades que permeta conéixer els factors associats al suïcidi i a la conducta suïcida. El protocol aposta per elaborar un sistema de detecció que facilite l'atenció precoç de les persones que puguen presentar risc. Per això s'implicarà a professionals d'atenció primària, urgències i salut mental. La formació dels professionals i la ciutadania és un altre dels eixos que contempla aquest programa.

7,59 casos de suïcidi per cada 100.000 habitants a la Comunitat

En l'exercici 2014 el Servei d'Atenció Sanitària a les Urgències de la Comunitat Valenciana va comptabilitzar en els seus registres un total de 4.214 intents (2.502 dones i 1.712 homes) i un total de 380 suïcidis duts a terme, una xifra que situa a la Comunitat en la tercera posició en nombres de suïcidis a Espanya (3.910 suïcidis en 2014), d'acord amb la seua població.

En tot cas, el nombre va descendir en 2014 respecte a 2013 (399 suïcidis) quasi un 5%.

A més, la taxa de suïcidi de la Comunitat en 2014 se situa en 7,59 casos per cada 100.000 habitants, per la qual cosa ocupa l'onzé lloc entre les diferents comunitats autònomes, i queda per sota tant de la mitjana d'Espanya, que es va situar en una taxa de 8,36, com de la mitjana europea, que és d'11,9 (Eurostat 2012).

En referència a l'edat, el nombre més gran de suïcidis en tots dos sexes es produeix entre els 40 i els 49 anys, i segons els registres, el risc s'incrementa amb l'edat, sobretot en homes de més de 70 anys, moment en què s'arriba a taxes que superen els 25 casos per 100.000 habitants. Des de l'any 2000 s'han registrat a la Comunitat més de 5.500 suïcidis dels quals 4.080 eren homes i 1.449 dones.

Arxivat a:

Destacats