Medi Ambient, oberta a un gestor mixt per al Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn d'envasos

El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic s'ha reunit amb empresaris en la Cambra de comerç de València.

Guardar

Medio Ambiente
Medio Ambiente

El secretari autonòmic de medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha expressat la voluntat de la conselleria d'acceptar un gestor mixt per al Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn d'Envasos (SDDR).

Durant una reunió mantinguda en la Cambra de Comerç de València, Julià Álvaro ha afirmat que, amb esta fórmula, es busca una major implicació per al seu màxim desenrotllament i implantació.

A més, Álvaro ha assenyalat que s'està preparant la cobertura legislativa a través d'un ampli procés de participació i consens, i s'està realitzant l'estudi econòmic que el sistema porta unit, amb l'objectiu que la normativa estiga acabada en 2017 i que, en 2018, puga començar a aplicar-se després d'un procés d'adaptació.

També ha destacat que el SDDR s'emmarca en la nova política de gestió de residus del Consell per a complir als estàndards que marca la normativa espanyola i europea en matèria de rebuig d'abocadors i de reciclatge.

El SDDR s'emmarca també en l'economia circular, que convertix el residu en recurs i fomenta noves activitats i ocupacions.

En la va reunir, Julià Álvaro ha explicat que el depòsit del nou sistema serà per a envasos d'aigua, suc, cervesa i refrescos en formats de vidre, pet (plàstic), llandes i tetrabrik, i que serà un sistema complementari a l'actual d'arreplega d'envasos en contenidors.

S'abonaran 10 cèntims de depòsit al comprar el producte envasat i es recuperaran al retornar l'envàs, i que el comerciant que realitze tasques d'arreplega, custòdia i entrega dels envasos retornats percebrà 2 cèntims per cada unitat. Qui s'encarregue d'arreplegar-los dels comerços percebrà altres tants per envàs. Aixina, este sistema posarà en circulació entre 30 milions d'euros per a recompensar al comerç valencià.

Álvaro ha remarcat que, diàriament, es consumixen set milions d'envasos a la Comunitat Valenciana, dels que cinc milions acaben en el contenidor de residus orgànics, soterrats en abocadors, o abandonats en carrers, jardins, platges o cunetes.

Destacats