Marzà: 'À Punt omplirà de recursos les nostres escoles i serà altaveu per a crear públic cultural i per a promoure l'activitat esportiva'

Guardar

17.12.21_Conveni_CVMC
17.12.21_Conveni_CVMC

El conseller d'Educació, Investigació Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el president de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Enrique Soriano, han signat un conveni de col·laboració per a coordinar accions en matèria d'educació, cultura, divulgació de la investigació, potenciació del món de l'esport i la normalització lingüística. Aquest conveni tindrà una vigència de quatre anys.

A l'acte també han assistit els secretaris autonòmics Miquel Soler i Albert Girona i el director general de política lingüística, Rubén Trenzano, així com la directora d'À Punt, Empar Marco, i els membres del Consell Rector de la CVMC.

El conseller ha reiterat que "À Punt omplirà de recursos les nostres escoles i serà altaveu per a crear públic cultural i per a promoure l'activitat esportiva" i ha afegit: "Els mitjans de comunicació públics valencians ajuden a reconfigurar un 'star system' cultural i un esportiu propis i necessaris, fan de la nostra llengua una eina de comunicació normal i poden fer partícips l'alumnat de diferents experiències en programes, així com generar continguts que es poden treballar de manera proactiva molt bé a les aules. Això calia, calia molt i un conveni com aquest permet eixa retroalimentació".

El president de la CVMC, Enrique Soriano, ha explicat que "aquest conveni marca els camins que han de seguir els mitjans públics, el de la formació, la cultura i la innovació. Suposa, per tant, un punt de partida i un instrument de col·laboració que permet donar la màxima rendibilitat als recursos de la nostra comunitat".

D'altra banda, la directora general d'À Punt Mèdia, Empar Marco, ha assenyalat que "la signatura d'aquest conveni és un pas important en la posada en marxa dels mitjans públics perquè representa un contracte amb la ciutadania. Amb el conveni reafirmem el nostre compromís amb la comunitat educativa, amb els artistes, amb els esportistes, amb les tradicions i amb la memòria dels nostres pobles. També és una empenta a un dels nostres compromisos: ajudar a l'aprenentatge del valencià".

En aquest sentit, el conseller Marzà ha destacat la importància de la coparticipació de l'alumnat en la creació i l'accessibilitat als mitjans de comunicació públics: "Ja ho estem comprovant amb programes radiofònics com el concurs 'Rosquilletres' i, alhora, als centres educatius es fan moltes experiències que poden farcir els mitjans de comunicació com és el cas del projecte 'L'Escola fa ràdio', que acabem de presentar a Castelló, per exemple".

D'altra banda, ha fet èmfasi en els referents mediàtics per als xiquets i xiquetes valencians, «no només per a gaudir a casa, sinó també per a treballar a l'escola», en referència a l'espai 'La Colla' de la web d'À Punt, amb sèries infantils en valencià i en anglés, i ha afegit que "crec que ens farem molt fans d''Els bíters'".

Alhora, ha explicat que "ja s'ha trencat amb el silenci dels mitjans de comunicació autonòmics públics, les valencianes i els valencians ens ho mereixíem, la primera programació de la ràdio pública autonòmica i la web d'À Punt reflecteixen la recuperació de moltes coses". En aquest sentit, el conseller ha comentat que "programes com 'Al ras', 'Plaerdemavida', 'Una habitació pròpia', 'L'Escoleta' o 'Territori sonor' ens submergeixen en grans pilars de difusió d'educació i cultura".

El document que s'ha signat donarà també un impuls a la difusió de les programacions culturals del territori valencià. Es faran col·laboracions dels dos ens per a la promoció de l'audiovisual valencià en fires i mercats nacionals i internacionals, així com la compra de drets d'emissió per part de la CVMC de les produccions subvencionades per l'Institut Valencià de Cultura, sense oblidar la retransmissió dels diferents premis de l'Institut Valencià de Cultura pel que fa a arts escèniques, música i cinema, i també de l'àmbit del llibre.

Els mitjans de comunicació públics autonòmics seran també un aparador per a difondre la riquesa patrimonial valenciana i els diferents espais museístics en diferents formats.

Pel que fa als esports, el conveni apunta al disseny de programació específica de promoció de l'esport base valencià de diferents modalitats esportives, tenint en compte també la perspectiva de gènere i diferents projectes en què l'esport és una eina d'inclusió social, així com el fet de donar a conéixer l'ampli elenc d'esportistes valencians de tot tipus d'esports que porten molt de temps invisibilitzats.

Tindrà, a més, especial interés la promoció de la pilota valenciana des del punt de vista esportiu, però també cultural, i projectes com 'Pilota a l'Escola', que dóna a conéixer aquest esport a l'alumnat valencià, així com altres accions que es fan a les escoles com 'Esport a l'Escola', que acosta als xiquets i xiquetes esports que no són tan practicats com els que solen acaparar les graelles de programació esportiva mediàtica.

Arxivat a:

Destacats