Mª Josep Amigó: "Per a governar cal fer-ho més amb el cap que amb el cor"

Guardar

maria josep amigo
maria josep amigo

Propera, alegre, optimista, treballadora, amb les coses clares, amb ganes de treballar i lluitar per millorar la vida dels seus veïns... molts són els qualificatius que podrien definir a Mª Josep Amigó però sens dubte un d'ells és el d'enamorada de la seua terra. Esta advocada de Bonrepòs i Mirambell sempre ha estat en contacte amb el món de l'associacionisme i les reivindicacions però va ser en 1999 quan va entrar en política. Regidora del seu ajuntament i alcaldessa, Amigó va arribar esta legislatura a la vicepresidència de la Diputació amb la ferma proposta de canviar, al costat dels seus socis de govern, la maquinària i la forma de treballar de la institució, així com de llavar-li la cara i retornar-li el prestigi perdut en els últims 20 anys.

Un balanç del realitzat fins al moment i quins objectius tenen fins a final de temporada?

El balanç és molt positiu perquè quan arribem a la Diputació en 2015 ens trobem amb una institució esguitada de casos de corrupció i una manera de funcionar molt peculiar amb criteris subjectius. Nosaltres vam tenir clar que el primer que volíem canviar era eixa forma de funcionar i instaurar els criteris objectius i donar autonomia municipal. No obstant això, ens trobem que havien molts convenis signats que calia tirar avant i també amb molts projectes teledirigits.

Açò el volíem canviar i quan complim amb les obligacions adquirides ho vam fer. Cercàvem potenciar les polítiques que potenciaven l'autonomia municipal pel que es va augmentar les IFS (Inversions Financerament Sostenible) i es va fer arribar a tots els municipis i amb el SOM. S'han canviat els criteris i enguany es reparteixen 72 milions d'euros entre els municipis de la província. Este canvi s'ha fet amb molta pedagogia, explicant molt bé com volem treballar a tots els alcaldes. Ells ho han entés i creiem que estiga qui estiga a partir d'ara en la Diputació este sistema no canviarà.

També hem aconseguit una estreta col·laboració amb altres administracions i açò és bàsic. Quan entrem ens vam adonar que la relació era més d'enemics que una altra cosa i nosaltres pensem que no som competidors sinó companys que venim a millorar la qualitat de vida dels veïns. Les Conselleries estan sense diners i l'infrafinançament que estan tenint es nota. No és que la Diputació siga rica però sí que té 473 milions d'euros de pressupost per a invertir que si es reparteix bé, es poden fer moltes coses. Pel que anem col·laborant amb les iniciatives que les diferents conselleries tenen. La Diputació ajuda als ajuntaments de menys de 10.000 habitants i la conselleria a aquells de més d'eixa xifra.

El nostre objectiu de cara a final de legislatura és consolidar tots estos canvis que hem dut a terme. Incrementar l'autonomia municipal, els criteris universals, la col·laboració interinstitucional...

Quan i per què entra Mª Josep en política?

Realment en el 99 va ser quan vaig entrar en política. Sempre he estat molt vinculada a tots els moviments associatius del meu poble, Bonrepòs i Mirambell, i de la Comarca. Per exemple, vaig ser sòcia-fundadora de Per l'Horta. També en moviments culturals en el poble... sempre he estat molt a prop de la gent del meu poble que estava vinculada a Unitat del Poble Valencià, després el primer regidor nacionalista, Miquel Esteve, li'l va deixar... la gent del Bloc de la comarca veien que els vots de les autonòmiques en el meu poble hi havia suficient per a traure un regidor pel qual van decidir muntar llista i van venir a parlar amb nosaltres.

Vaig entrar per a anar en llista però de sis o set, vaig acabar sent el número u i traiem dos regidors. Sempre he entés que la política que no la fem nosaltres la faran contra nosaltres així que tenia clar que calia passar de la reivindicació a l'acció. Sabia que per a canviar les coses cal fer-ho des de dins, cal entrar en el sistema. Des de llavors exercisc la política.

Què ha canviat la seua visió de la política des que entra en el 99 fins ara?

Del que m'he adonat és que per a governar cal fer-ho moltes vegades més amb el cap que amb el cor perquè cal tenir clar que governes per a tot el poble. És cert que representes a la gent que t'ha votat però també per a la resta del poble. No pots estar governant en contra de la majoria i deixes de costat algunes coses que eren conflictives. Hem evolucionat i demostrat que podem governar, gestionar i fer-ho bé. Des del Bloc en principi i després Compromís tenim una base municipalista i hem demostrat que podem fer les coses bé, que escoltem, que treballem bé. Som gent molt preparada, amb molta il·lusió per fer les coses bé, amb capacitat d'escoltar... eixa evolució que la gent ens vera com els reivindicatius als quals millor defensem els interessos dels valencians és alguna cosa que hem fet de poble a poble.

Com entén Amigó la política?

Per a mi és una vocació. Si no tens vocació de servei, no et pots dedicar a la política perquè no tens hores, no tens 'vida', has d'atendre a la ciutadania quan et necessiten. Entenc que el polític ha de dedicar-se professionalment quan està a cert nivell perquè és un treball que s'ha de fer bé i s'han de dedicar moltes hores. Jo he compaginat el meu treball d'advocada amb la regidoria de Bonrepòs, fins i tot hui en dia ho compagine. Entenc que la gent s'ha de dedicar però també ha de tenir la seua professió per a no agarrar-se a la butaca, açò és finit.

Com trasllades eixa vocació de servei a la Diputació?

Ho trasllade atenent als alcaldes perquè en Diputació ja no tens el contacte directe amb la ciutadania sinó amb els seus representants que és amb els qui tenim el contacte directe. La sort que tenim alhora per a empatitzar amb ells és que tots venim del municipalisme i els entenem perfectament. Intentem xafar molt el territori. Cal fer molt treball de despatx però hem de visitar els pobles, parlar amb ells perquè quan vas i ho veus entens les seues necessitats, és diferent que t'ho expliquen en el despatx.

Quan vas pels pobles que et trobes?

Em trobe gent amb molta energia, amb moltes ganes de canviar les coses, de millorar la qualitat de vida dels seus veïns, de fer eixes coses xicotetes que fan gran un poble. M'adone que s'ha acabat l'època de les grans obres doncs estan invertint els diners que reben de Diputació a millorar les instal·lacions que ja tenen. Xicotetes coses que milloren la qualitat de vida. Els diners s'està invertint amb molt de cap.

Com es porten els socis de govern en la Diputació?

L'esperit és el mateix que el del Pacte del Botànic perquè sabem l'alternativa com és. Hem congeniat molt bé tots perquè a més tenim la mateixa idea de treball, no volem estar en la premsa com abans s'estava pel mal treball que es feia.

Com és Mª Josep Amigó?

Em considere una persona molt optimista, alegre. M'agrada envoltar-me de gent optimista i alegre que encara el dia amb molta energia i ganes. Crec que si vas amb eixe optimisme de cara la vida, la vida t'ho retorna i sempre veig el got mig ple. Quan trobe un obstacle pense que açò ens farà aprendre, ens farà més grans i seguir avant. Sóc una persona molt justa, no m'agraden les injustícies en tots els sentits. Em molesta tot el que està passant en el món i que la gent no faça res. Encara queda molt a fer.

Què pot aportar Mª Josep per a canviar estes coses?

Hem de fer molta pedagogia, les coses les hem d'explicar moltes vegades. No podem dir que ja està tot si una persona pensa que açò està bé. No podem consentir fer passos arrere després de tot el que s'ha aconseguit en el terreny laborar, en l'econòmic, en la tolerància, en el feminisme... Crec que explicant les coses al final cala. Hem de lluitar a força d'educació perquè la censura no és bona.

Que t'agradaria que es quedara en la història de la teua labor?

Crec que sobretot l'amor pel territori. He lluitat molt per la defensa de l'horta i amb l'aprovació de la llei m'adone que val la pena lluitar durant tants anys per deixar-li als nostres fills i néts un trosset de la nostra terra. Fer els nostres pobles més amables, que existeix i es fomente la participació ciutadana que és molt important. Hem de cuidar la nostra llengua perquè és el nostre senyal d'identitat, no podem continuar picant o deixant que piquen la nostra llengua. Crec que açò quedarà. Igual que m'agradaria que la gent canviara el concepte dels polítics doncs tots no som iguals.

Arxivat a:

Destacats