Lambda: la nova variant del coronavirus altament infecciosa que ja ha arribat a Espanya procedent d'Amèrica del Sud

Es va detectar al Perú en 2020 i a Espanya ja s'han registrat 115 casos, cap en la Comunitat Valenciana

Guardar

manifestacion patentes vacunas covid Jorge Gil EP
manifestacion patentes vacunas covid Jorge Gil EP
Una característica inherent dels virus és la seua capacitat de mutació i canvi amb el pas del temps. I el SARS-CoV-2, el virus causant de la covid-19, també ho fa. Un any i mig després de l'inici de la pandèmia, ja s'han registrat diferents variants d'aquest virus com són la variant alfa, beta, gamma o delta.Ara s'ha descobert una nova variant anomenada lambda que té el seu epicentre a Amèrica del Sud. En concret, lambda es va detectar l'agost de 2020 al Perú i ja s'ha estés a 40 països entre els quals es troben l'Argentina, Mèxic, l'Equador i Xile, aquest últim on presenta una incidència més alta. Encara que, cal destacar que en cap d'aquests territoris és la variant més important.D'aquesta manera, l'OMS va considerar d'interés el mes de juny passat la variant lambda, però no hi ha motius suficients per a classificar-la com a variant de preocupació, com sí que ho són l'alfa, beta, gamma o delta.

Lambda a Espanya i la Comunitat Valenciana

En el cas d'Espanya, un últim informe del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), que dirigeix Fernando Simón, ha confirmat que la variant lambda "s'ha detectat de manera puntual, per davall de l'1%" al nostre país. En total, hi ha hagut 115 casos fins al moment.Així, s'han detectat diversos brots causats per aquesta nova variant a Cantàbria, un d'ells amb 90 casos. I també al País Basc s'atribueixen dos casos de contagi per lambda. No obstant això, en la Comunitat Valenciana no s'ha notificat cap cas associat a aquesta variació del virus, i la predominant continua sent la variant Delta.

Característiques de la nova variant

Malgrat la falta d'investigacions científiques sobre aquesta nova variació de la covid, un estudi de la Universitat de Tòquio, que encara ha de ser revisat, revela que hi ha tres mutacions en lambda que la fan altament infecciosa i resistent a les vacunes.En aquest sentit, s'ha identificat una mutació d'aquesta nova variant que fa que els anticossos que genera l'organisme després de rebre la vacuna contra la covid, no siguen suficients en alguns casos i la persona puga contagiar-se fins i tot estant immunitzada.No obstant això, Kate O'Brien, experta en immunització de l'OMS, recorda que les vacunes continuen mostrant eficàcia per a totes les variants i sobretot eviten quadres greus en pacients contagiats i ingressos hospitalaris.

Arxivat a:

Destacats