La reforma electoral del Botànic: els alcaldes no podrien ser diputats

La proposta que presenten PSPV, Compromís i Podem, té poques possibilitats de tirar endavant pel rebuig de Ciutadans

Guardar

IMG_0738
IMG_0738

Hui es presentarà la proposta del Botànic per a la reforma electoral a la Comunitat Valenciana, sabent que la seua aprovació és molt improbable atés que és necessària una majoria qualificada de les Corts Valencianes (dos terços de la càmera) i Ciutadans ja va anunciar que no donaria suport a la reforma sense les seues propostes. El rebuig del Partit Popular es dóna per fet en les files del tripartit.

Algunes de les línies roges que estableixen en la formació liderada per Mari Carmen Sánchez requereixen fins i tot la reforma de l'Estatut d'Autonomia. Així doncs, la proposició de llei que hui han presentat Antonio Montiel (Podem), Fran Ferri (Compromís) i Alfredo Miguel Boix (PSPV) previsiblement no tirarà endavant.

Antonio Montiel (Podem), Fran Ferri (Compromís) i Alfredo Miguel Boix (PSPV) | P. PLAZA

La reforma que presenten el PSPV, Compromís i Podem es basa en deu punts bàsics. Entre ells destaquen la introducció d'incompatibilitats, com que un membre de la corporació local no puga exercir al mateix temps de diputat o diputada en el parlament autonòmic. Tampoc ho podrien fer els integrants dels gabinets de membres de Consell, els directius d'una Caixa d'Estalvis o titulars d'autoritats portuàries nomenats pel govern valencià.

Així mateix, la proposta arreplega les llistes cremallera. És a dir, seria obligatòria la paritat en les paperetes electorals, de manera que els llocs parells anaren ocupats per persones d'un sexe, i els imparells, de l'altre sexe. Aquesta mesura suposaria un avanç en el que ja arreplegava la Llei d'Igualtat estatal; i ja ha sigut aprovada en altres territoris com Andalusia, Castella- La Manxa, Euskadi o Balears. L'actual llei electoral ha donat lloc a un hemicicle de 55 homes i 44 dones.

Fran Ferri, síndic de Compromís en les Corts

La implantació de llistes desbloquejades és altra de les idees proposades. L'objectiu és que l'elector puga expressar la seua preferència per determinats candidats o candidates, sempre dins d'una mateixa formació política i sense modificar el cap de llista. El votant podria marcar fins a tres candidats d'una llista, i aquells que obtingueren almenys un 10% dels vots totals de la seua candidatura, promocionarien fins als primers llocs, sempre respectant la paritat entre sexes. En cas que el votant no ho fera, el vot continuaria sent vàlid.

La proposta arreplega garantir el vot dels residents absents mitjançant paperetes electorals en format electrònic de cada circumscripció perquè puguen imprimir-se i utilitzar-se per part d'aquells residents en l'estranger.

En altre ordre de coses, la nova norma premiaria a aquelles formacions que realitzaren primàries obertes, almenys per a triar als caps de llista; i seria obligatori participar en debats electorals en la televisió pública valenciana "en horari de màxima audiència".

Tot açò cal sumar-ho a la regulació de l'enviament de propaganda electoral per a unificar-lo i estalviar recursos econòmics, amb un menor impacte en el medi ambient, i la ja anunciada intenció de rebaixar la barrera electoral del 5% d'àmbit autonòmic, al 3%.

Ciutadans i PP reiteren el seu distanciament i rebuig

Antonio Subiela (Ciutadans) | P. PLAZA

El diputat de Ciutadans Antonio Subiela ha mostrat la decepció del grup amb la proposta que s'ha registrat avui. "Creiem que s'han deixat aparte coses molt importants que s'havien de reformar", ha assegurat. L'assumpte de la proporcionalitat és primordial, segons Subiela, i d'açò "no s'ha parlat per res". Tampoc es preveu la premissa "un vot, una persona" per la qual "Ciutadans ha fet bandera sempre", ha afegit.

[audio src="https://www.ivoox.com/antonio-subiela-cs-sobre-reforma-electoral-estamos_md_24445360_wp_1.mp3"]

 

Luis Santamaría (PP) | P. PLAZA

Luis Santamaría, del Partit Popular, ha carregat contra aquesta reforma i l'ha qualificat de "tapadora dels múltiples problemes" que posseeix el Botànic. "Ens sembla insòlit que se n'isquen amb un tema" que "està absolutament allunyat del que de veritat els preocupa als valencians i valencianes", ha afegit.

[audio src="https://www.ivoox.com/luis-santamaria-pp-sobre-reforma-electoral-no_md_24446528_wp_1.mp3"]

Arxivat a:

Destacats