La Generalitat millora l'accés a Internet en els centres educatius públics de la Comunitat

Guardar

fotonoticia_20210116101935_1920
fotonoticia_20210116101935_1920

La Generalitat, a través de la Conselleria d'Hisenda i la Conselleria d'Educació, ha tramitat un nou contracte per a ampliar l'amplada de banda en els centres educatius públics de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu de millorar la connectivitat a les aules i aplicar de manera eficaç les TIC en les metodologies educatives.

En concret, els centres que encara no comptaven amb fibra o 300 Mbps veuran millorada la seua connexió a Internet, incrementada la seua amplada de banda fins a aqueix mínim, amb possibilitat d'augmentar-lo en què case que algun centre així ho requerisca per les seues característiques i necessitats de trànsit, ha informat la Generalitat en un comunicat.

El nou contracte complementa les actuacions que ja s'estaven duent a terme en matèria de connectivitat i ampliació de l'amplada de banda en alguns centres de la Comunitat. L'objectiu és que, durant el curs 2020-2021, tots els centres educatius públics, prop de 1.650, compten amb una connexió a Internet amb fibra de banda ampla de 300 Mbps, fàcilment ampliable si és necessari i així se sol·licita.

El contracte té un cost total de 2.407.900,00 euros, IVA inclòs, que l'empresa adjudicatària, Telefónica, ha d'executar en un termini de cinc mesos, per a actuar sobre un total de 1.663 seus: 603 a la província d'Alacant, 268 en la de Castelló i 732 a València.

Fins a aquest moment, el 94% dels centres educatius comptava amb un servei d'Internet de banda ampla de 100 Mbps i alguns no comptaven encara amb fibra òptica a causa del seu emplaçament. Aquest procés completa la millora del servei i l'ampliació de l'amplada de banda, de forma generalitzada, en la totalitat de centres públics del sistema educatiu valencià.

Aproximadament 600.000 alumnes i el seu professorat es beneficiaran d'aquesta millora en els centres que imparteixen ensenyaments obligatoris (CEIP, CEP, CEE, CRA, IES, SES, CEED), a més d'uns altres com a escoles infantils públiques, els Centres Integrats Públics de Formació Professional (CIPFP), Centres de Formació de Persones Adultes (FPA), els CEFIRE, els serveis psicopedagògics (SPE), les Escoles Oficials d'Idiomes, els conservatoris professionals de música i dansa i els centres de l'ISEACV, dependents aquests últims de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

"INDISPENSABLE PER Al DRET DE L'EDUCACIÓ"

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha destacat la importància d'aquesta iniciativa, "ja que la velocitat d'Internet i una bona connectivitat són factors determinants per a la digitalització dels centres educatius i per a l'educació a distància".

García Duarte ha recordat que, "si bé Internet ens facilitava introduir metodologies innovadores a les aules, ara s'ha convertit en una eina indispensable per a garantir el dret a l'Educació dels nostres alumnes al mateix temps que preservem la seua salut", ha afegit.

A més, "la fibra dotarà a tots els centres d'una millor transmissió de dades i la possibilitat de connectar molts equips sense reduir la velocitat, minimitzant les interferències i els talls de connexió i millorant la seguretat de la xarxa i la qualitat de vídeo i so. Si pensem en l'ús que donem a les videoconferències, per exemple, aquestes millores facilitaran considerablement el dia a dia d'alumnes i docents", ha subratllat.

Aquesta mesura se suma a l'objectiu de modernització en TIC i digitalització dels centres educatius que ha impulsat l'actual Conselleria d'Educació i que compta ja amb altres accions com la dotació de prop de 80.000 dispositius mòbils, entre tauletes i ordinadors, per a treballar a les aules i la implantació progressiva de noves eines TIC de treball col·laboratiu.

Aquestes noves eines, subratllen des de la Generalitat, permeten l'agilitació de tràmits entre els centres i les famílies per a "desburocratitzar la gestió dels centres, millorar les destreses en la utilització de materials digitals per a l'aprenentatge a l'aula i fomentar les eines digitals col·laboratives de treball i coordinació telemàtica", conclou el comunicat.

Destacats