La Generalitat busca exhumar "com més prompte millor" a les víctimes de la fossa 126 de Paterna

La consellera Pérez Garijo assenyala l'exhumació de les fosses de la Comunitat Valenciana com un objectiu de legislatura

Guardar

Fosa paterna
Fosa paterna

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha anunciat aquest dijous que la Generalitat busca fórmules per a realitzar "com més prompte millor" l'exhumació de les víctimes de la fossa 126 de Paterna (València).

Després d'una trobada amb l'Associació de Familiars de les Víctimes del Franquisme Fossa Comuna 126 de Paterna, de la qual formen part 35 famílies, Pérez Garijo ha recordat que un dels objectius de legislatura és realitzar l'exhumació de les fosses de la Comunitat Valenciana i la creació d'un banc d'ADN de les víctimes per a la correcta identificació.

Per a això, "és fonamental el treball i la coordinació amb totes les fosses i poder portar avant la tasca d'identificació", per la qual cosa el departament de Qualitat Democràtica estudia la millor forma per a iniciar els treballs "al més prompte possible i que siga la Generalitat la que els execute".

Per part dels familiars, María Navarro ha destacat que la Generalitat els rep "per primera vegada" i ixen "molt esperançats perquè el futur de l'exhumació està més a prop". "La creació del banc d'ADN serà molt important per a garantir que, després de l'exhumació dels nostres familiars, es puga realitzar una identificació exhaustiva", ha augurat.

La Fossa 126 és una de les de major grandària del cementeri de Paterna, considerat la Paredassa d'Espanya, i on es calcula que hi ha un total de 2.238 víctimes enterrades en 65 fosses comunes, recorda l'administració autonòmica en un comunicat.

Destacats