La Generalitat autoritza excepcionalment la crema de la palla de l'arròs en l'Albufera per raons fitosanitàries

Guardar

Llac de l'Albufera
Llac de l'Albufera

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha autoritzat, amb caràcter extraordinari i únicament per raons fitosanitàries, la crema de la palla de l'arròs en l'entorn del Parc Natural de l'Albufera.

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha aclarit que "esta decisió s'adopta perquè no tenim encara alternatives viables que permeten la retirada d'eixes restes agrícoles dels cultius de l'arròs, però estem treballant amb tots els actors implicats en esta matèria per a trobar eixes alternatives i evitar així que esta situació es repetisca l'any que ve".

Hauran de respectar-se determinades condicions. A fi d'evitar la producció d'aigües anòxiques, la crema del restoll o palla d'arròs haurà de realitzar-se de manera que garantisca la seua completa mineralització, per la qual cosa esta s'efectuarà durant el període necessari per a això. En aquelles parcel·les contiguts o amb una proximitat menor de 500 metres de terreny forestal, esta autorització serà vàlida si, prèviament a la crema, s'ha netejat d'herbes i matolls una faixa d'amplària suficient, i no inferior en cap cas als dos metres al voltant d'on es vol realitzar la crema.

El foc haurà de quedar completament extingit abans de les 18.00 hores. No s'abandonarà la vigilància de la zona de crema fins que el foc estiga totalment apagat. La persona autoritzada prendrà totes les mesures complementàries que considere oportunes, i en tot moment serà el responsable de quants danys puga causar.

Prevenció d'incendis

Conforme a l'article 156 del Decret 98/1995, en aquelles parcel·les contigus o amb una proximitat menor de 500 metres de terreny forestal en els dies i zones en què l'índex de perill d'incendis siga extrem (nivell de preemergència 3 per risc d'incendis forestals) esta autorització quedarà en suspens.

Igualment, i atenent a les possibles molèsties als residents en les poblacions veïnes a les zones arrosseres de l'Albufera i a la seguretat del trànsit aeri, esta autorització quedarà en suspens els dies en què les condicions meteorològiques així ho aconsellen. Per a això, diàriament s'avaluaran les condicions atmosfèriques i meteorològiques en l'entorn del llac de l'Albufera, comunicant les condicions previstes als ajuntaments i consells agraris dels termes municipals afectats, per al seu trasllat als interessats.

Localització i condicions

Es podrà procedir així amb la palla de l'arròs dels cultius ubicats en els termes municipals de la Ribera, Albal, Alfafar, Algemesí, Catarroja, Corbera, Cullera, Favara, Fortaleny, Llaurí, Massanassa, Polinyà del Xúquer, Riola, Sedaví, Silla, Sollana, Sueca i València, fins al 29 d'octubre, des de les 13.00 hores fins a les 18.00 hores.

Els dies amb inversió tèrmica només es podrà cremar en la zona Sud del llac de l'Albufera.

Les cremes s'ordenen en els següents sectors i amb estes condicions:

  • Sector Nord del llac de l'Albufera: es podrà cremar els dies amb vents de direcció compresa entre el nord i l'oest (entre 270º i 360º), i la velocitat del qual siga igual o inferior a 20 km/h.
  • Sector Este del llac de l'Albufera: es podrà cremar els dies amb vents de direcció nord-est i sud-est (entre 45º i 135º), i la velocitat dels quals siga igual o inferior a 15 km/h.
  • Sector Sud del llac de l'Albufera, es podrà cremar amb dies amb vents de direcció nord i sud-oest (entre 225º i 360º), i la velocitat del qual siga igual o inferior a 15 km/h.
  • Sector Oest del llac de l'Albufera, es podrà cremar amb dies amb vents de direcció nord-oest i sud-oest (entre 225º i 315º), i la velocitat del qual siga igual o inferior a 20 km/h.
Destacats