La Generalitat amplia el pressupost, millora les condicions i agilita els tràmits del Pla Renhata 2018

La consellera María José Salvador ha presentat en Cevisama les principals novetats de la pròxima convocatòria d’aquestes ajudes de reforma d’interior d’habitatges i accessibilitat

Guardar

180208_Cevisama_Renhata_i_VEUS_2
180208_Cevisama_Renhata_i_VEUS_2

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha anunciat aquest dijous les principals novetats de la pròxima convocatòria de les ajudes de reforma d'interior Pla Renhata 2018. En aquest sentit, ha assegurat que el Pla Renhata 2018 "compta amb més pressupost per a aquestes ajudes, es milloren les condicions d'accés i s'agiliten els tràmits administratius per a sol·licitar les subvencions". Així ho ha explicat durant la jornada de rehabilitació que ha organitzat la Generalitat en el marc de Cevisama, la fira internacional de ceràmica que se celebra aquests dies en Fira València.

Entre les millores introduïdes en aquesta segona convocatòria, Salvador ha subratllat que "s'ha augmentat el pressupost en passar de tres milions en l'anterior convocatòria a 5,5 amb possibilitat d'ampliació, la qual cosa permetrà arribar a més gent i que més famílies puguen millorar les condicions de les seues llars" i ha indicat que s'espera que més de 1.500 unitats familiars puguen beneficiar-se d'aquest Pla que té "una clara vocació de generar espais de col·laboració públic-privada".

"La primera convocatòria d'aquestes ajudes que de forma pionera va llançar la Generalitat en 2017 va ser tot un èxit i es van superar les expectatives", per açò, entre les novetats també destaca que "les obres que van quedar sense subvenció per falta de pressupost en l'edició passada podran optar de nou a rebre-la enguany", ja que, les obres susceptibles d'ajuda seran totes aquelles acabades entre el 18 de maig de 2017 i el 30 de juny de 2018.

A més, s'han millorat les condicions perquè enguany s'inclou també una subvenció bàsica d'un 5% per a pagar els treballs tècnics previs a tots aquells que complisquen els requisits. Aquesta subvenció bàsica es completarà amb la subvenció addicional que s'obtindrà en funció de la baremació fins a un màxim del 35% de l'obra i 4.200 euros.

També s'han facilitat, com ha indicat la consellera, les condicions d'accés per a persones amb diversitat funcional, ja que, s'elimina el pressupost mínim d'obra en els casos en què la discapacitat siga igual o superior a 50% o es tracte de persones majors de 75 anys.

Finalment, se simplifiquen els tràmits administratius perquè en 2017 hi havia dues fases de tramitació i ara es millora aquest procediment amb una única fase de sol·licitud i final de l'obra.

Efecte multiplicador de les ajudes

Durant la seua intervenció en aquestes jornades dirigides al sector, la consellera ha destacat l'efecte multiplicador d'aquestes ajudes perquè "una inversió de l'administració autonòmica de tres milions d'euros en 2017 ha suposat un impacte econòmic global de 12 milions d'euros que han beneficiat al sector i han contribuït a millorar la qualitat constructiva de 863 habitatges de la Comunitat". En augmentar el pressupost en 2018 es preveu que l'impacte econòmic siga molt major fins a arribar als 17,5 milions d'euros.

Cal recordar que aquestes ajudes van dirigides a les famílies per a la reforma de cuines, banys i obres d'accessibilitat, és a dir, dirigides a quasi un milió i mitjà d'habitatges principals que existeixen a la Comunitat. "La rehabilitació i la regeneració urbana són i van a seguir sent clau en la recuperació econòmica del sector de la construcció, i per açò l'esforç per part de la Generalitat està sent clar", ha indicat.

En aquest sentit, la consellera ha desgranat totes les ajudes que ha impulsat la Generalitat en matèria de rehabilitació com les ajudes vinculades al Pla Estatal d'Habitatge o les Àrees de Regeneració Urbana (ARRUS) i ha exigit al Govern d'Espanya que publique quan abans el nou Pla Estatal d'Habitatge i incorpore ajudes de reforma d'interior com les que ha engegat la Generalitat.

Finalment, en aquesta jornada s'han presentat els recents instruments creats per la conselleria com són les Directrius per a una Estratègia en Regeneració Urbana, i el VEUS, Visor d'Espais Urbans Sensibles, que "no solament ens ajudaren a fer el diagnòstic de la realitat de les nostres ciutats i pobles, sinó a com poder executar iniciatives i actuacions per a revitalitzar i recuperar els nostres barris i ciutats", ha conclòs Salvador.

Destacats