La Diputació ha engegat el 54% dels seus 99 projectes de Transparència per a tota la legislatura

El diputat de Transparència i Govern Obert, Roberto Jaramillo, rendeix comptes sobre els resultats del desplegament de l’Estratègia per a enfortir la cultura de transparència i obertura de la Diputació de València d’enguany

Guardar

_img_1949
_img_1949

La Diputació de València ja ha engegat més de la meitat dels 99 projectes de transparència planificats per als quatre anys de la present legislatura, segons es desprèn de la rendició de comptes realitzada pel diputat de Transparència i Govern Obert, Roberto Jaramillo, i el Cap del Servei de Transparència, Ricard Martínez.

“Hem fet un pas més per a complir els compromisos que vam adquirir: vam dir que anàvem a rendir comptes al final de cada any del treball que estàvem realitzant”, va declarar el diputat aquest dijous amb motiu de la rendició de comptes que es va exposar en una Jornada GO sobre transparència i corrupció.

“El pla estratègic tenia 99 projectes per a 4 anys i una de les xifres més importants que estem donant és que, d'eixos 99 projectes, més de la meitat, el 54%, els hem posat ja en funcionament”, va destacar Jaramillo.

L'Estratègia GO (Govern Obert) es va aprovar en el ple de la Diputació el 27 d'abril i va ser guardonada com el millor projecte de govern obert d'Iberoamèrica per Novagob.

Jaramillo va recordar que a la seua arribada a la Diputació, la Delegació de Transparència va assumir el seu “dret a no saber-ho tot”, per la qual cosa va enquestar als ajuntaments per a conèixer la seua situació i les seues preocupacions respecte a aquest àmbit.

Les enquestes, va relatar el diputat, van reflectir un grau de compliment de la Llei de Transparència molt baix i la necessitat d'ajuda, especialment en els municipis més menuts. “El problema no era la voluntat política, sinó que no hi havia suficients recursos”, va reconèixer.

De fet, el servei més sol·licitat a la Diputació ha sigut el de formació per als funcionaris, seguit de l'atenció a dubtes i consultes, i l'assessorament en l'organització i presa de decisions.

“Utilitzàrem eixa base per a realitzar l'Estratègia GO, que es divideix en 6 àrees de treball i 99 projectes, uns 20 dels quals van eixir d'un procés participatiu amb els ajuntaments i la societat civil”, va dir Jaramillo.

Dels 99 projectes que pretenen enfortir la cultura de govern obert i l'obertura de la Diputació, 26 estan finalitzats, 8 estan en marxa, 13 porten retard i 6 estan avançats respecte a les dates compromeses.

 

Dificultats en la implementació dels projectes

La Delegació ha trobat dificultats en l'elaboració i implantació de guies de transparència per als ajuntaments, així com en la creació de normativa interna i en els procediments de drets d'accés, projectes que queden pendents.

Respecte al dret d'accés a la informació, Ricard Martínez va asseverar que, encara que la reelaboració d'informació sol·licitada per la ciutadania té com a preu una lentitud que a voltes “angoixa” a l'usuari, s'ha procurat evitar “al màxim” que açò impedisca obtenir-la. L'execució econòmica és un altre dels punts per millorar segons la Delegació de Transparència, que atribueix aquest fet a un equip encara incomplet. “És un projecte que hem assumit amb els nostres treballadors, sense externalitzar i amb recursos propis. No s'ha executat tot el pressupost, però és preferible pagar eixa pena que balafiar els diners”, va convenir el Cap de Servei.Assoliments en matèria de transparència i govern obert

La Delegació considera que s'han executat amb èxit els projectes de l'àrea de Transparència d'assistència als ajuntaments, publicació d'obsequis i viatges d'alts càrrecs, i el programa de portals Transparència 1000.

En aquest sentit, s'han realitzat 130 assistències amb un període mitjà de resposta de tres dies hàbils; s'han publicat 667 obsequis i 45 viatges d'alts càrrecs, i més de la meitat dels ajuntaments (47) de municipis inferiors a mil habitants estan adherits al programa i treballant en els seus portals de transparència.

De fet, la valoració del servei en les sessions de treball de Transparència 1000 és de 9,8 sobre 10, amb totes les sol·licituds ateses dins del terme i el 21% dels portals ja llests per a carregar informació abans de la data acordada.

Altres assoliments que destaca la Delegació són la signatura del protocol de col·laboració al costat de 30 administracions per a crear plataformes de participació ciutadana per a tots els ajuntaments de la província, i les aliances per al treball en xarxa amb la Generalitat, les universitats, la Xarxa d'Entitats Locals i la Fundació Democràcia i Govern Local.

Finalment, Martínez va posar de relleu les iniciatives de Cultura GO, com el Telegram GO i els projectes de formació; la creixent presència en xarxes socials de la Delegació i el seu premi Novagob a la millor iniciativa de Govern Obert.

Jaramillo va manifestar la voluntat de la Diputació de rendir comptes en matèria de transparència cada any, com a mínim, i va assegurar que tant les dificultats com els assoliments serveixen per a aprendre i millorar el servei de la Delegació.

“Rendir comptes és constatar, amb dades i nombres, que fas el treball que has dit que anaves a realitzar. És explicar el que s'ha fet bé i malament, i els motius”, va resumir el diputat.

“Hi ha coses que es poden fer amb voluntat política i no requereixen més esforç que un equip treballant en això”, va concloure.

Arxivat a:

Destacats