"La covid19 no desapareixerà"

Així ho han assegurat els creadors de la vacuna Pfizer, que, a més, expliquen com serà la vida en el futur

Guardar

malvarrosa mascarilla
malvarrosa mascarilla

Un any i quatre mesos. És el temps que ha passat des que es va detectar el primer cas d'aquell virus desconegut a la ciutat xinesa de Wuhan. Malgrat això, s'ha sabut recentment que, potser, el virus ja circulava pels carrers xinesos l'octubre de 2019. Siga com siga, hui, la paraula 'coronavirus' no només està present als nostres llavis en cada moment, sinó que, a més a més, ha fet que la nostra vida done un gir de 180 graus. Res és com era. Mobilitat restringida. Coses que no es poden fer i que sí que canvien d'una setmana a una altra. Segones, terceres i quartes onades. Repunts, davallades, més hospitalitzacions, UCIs plenes...

A dies presents, la pandèmia no està, encara, sota control. Ni de bon tros. Els experts asseguren que l'Estat espanyol està a les portes d'una quarta onada. La gran majoria dels països europeus registren xifres d'hospitalitzacions i de morts que molt s'assemblen als dies de març de 2020. La vacunació pareix ser l'única esperança que ens portarà a la vida que tant enyorem.

QUAN S'ACABARÀ LA PANDÈMIA? QUINA ÉS LA SOLUCIÓ?

Sí. La vacuna és l'única solució. En això els experts no discrepen. Malgrat això, els creadors de la vacuna Pfizer-BioNTech, Ugur Sahin i Özlem Türeci, han parlat sobre el futur que li espera a la societat a nivell mundial en una entrevista en Business Insider. Ells ben bé saben del que parlen. Són els creadors d'un dels antídots que s'estan subministrant a Europa. En el cas de la Comunitat Valenciana, la dosi de Pfizer està destinat als majors de 80 anys i al personal sanitari, principalment.

Sahin i Türeci no especifiquen quina serà la data exacta en què es posarà fi a la pandèmia provocada per la Covid-19. De fet, reconeixen que no tenen una resposta totalment certera. En eixe sentit, es limiten a replicar allò que diuen els epidemiòlegs: la vacunació ha d'assolir unes xifres entorn del 70% de la població immunitzada per poder parlar d'un control de la pandèmia. El Govern d'Espanya assegura que eixe percentatge s'haurà aconseguit en setembre.

Els creadors de la vacuna, a més, insisteixen en el fet que el més important és vacunar els majors primer: "són els que estan sota major risc".

Si bé no posen data a la fi de la pandèmia, sí que s'atreveixen a dir quan la tindrem sota control. "Passarà aproximadament un any més fins que tinguem el control mundial sobre la situació", han afegit.

PERÒ, QUINA SERÀ LA SITUACIÓ EN ESTIU?

Els creadors de Pfizer veuen l'estiu de 2021 com el punt d'inflexió pel que fa a l'evolució de la pandèmia. De fet, s'atreveixen a afirmar que "alguns països ja no hauran d'estar tancats" per eixes dates.

No obstant això, diuen que seguiran produint-se brots locals. "Sempre estaran ahí". És més, "les mutacions de la Covid-19 seguiran produint-se". Hi haurà noves soques. És per això que la "vacuna haurà d'adaptar-se". En eixe sentit, asseguren que les farmacèutiques ja estan treballant en això.

ENS DESFAREM DEL VIRUS EN ALGUN MOMENT?

No. Rotundament, no. O, almenys, això és el que Sahin i Türeci pensen. Haurà de vore's "si necessitem una vacuna cada any o cada cinc anys". És per eixa raó per la qual s'ha preguntat als experts sobre si serà necessària una vacuna que es puguen administrar els mateixos ciutadans a si mateixos. La resposta de Sahin ha sigut que no: "no serà necessari". De fet, assegura que no serà un problema vacunar a milers de persones cada any, ja que "és important que les persones amb formació mèdica siguen les que posen les injeccions".

Arxivat a:

Destacats