La consellera d'Habitatge visita el primer habitatge tutelat d'Espanya que es destinarà a dones exrecluses amb diversitat funcional

Guardar

Ambit_1Pisos_socials_13-9-16
Ambit_1Pisos_socials_13-9-16

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha visitat el primer habitatge tutelat d'Espanya que es destinarà a la inserció, recuperació i rehabilitació de dones exrecluses amb problemes greus de salut mental.

En la seua visita a aquest habitatge públic, rehabilitada per l'Entitat d'Infraestructures de la Generalitat (EIGE), la consellera ha estat acompanyada per la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Sandra Casas; la directora general d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rebeca Torró; i representants de l'Associació Ambit, encapçalats pel seu president, Enrique Alcáñiz. Allí ha explicat que el projecte que s'engega amb la cessió d'aquest habitatge és "fruit de l'estreta col·laboració entre la Conselleria d'Habitatge i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives".

Salvador ha recordat que, a la fi de juliol, se signava un protocol d'intenció amb la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en el qual es comprometien a recolzar aquest projecte pioner a Espanya, denominat Papallona, de la mà de l'associació Ambit.

Mes i mig després, aquesta iniciativa és una realitat. La Conselleria d'Habitatge ha cedit l'ús d'aquest pis del parc públic de la Generalitat, en el qual ha invertit 15.400 euros en les obres de reparació. Al principi seran tres les dones que residiran en aquest habitatge tutelat, que comptaran amb el suport i l'orientació dels educadors socials de Ambit. Posteriorment, s'ampliarà el nombre de residents.

La consellera ha destacat "el full de ruta emprés pel nou Govern valencià, que ha posat a disposició un habitatge a una associació que treballa amb exrecluses perquè, per a nosaltres, l'important és posar a disposició recursos que beneficien a persones amb dificultats".

A més, ha afegit, "estem parlant de dones que han passat per la presó i l'estigma de la qual és molt major. Són dones que deuen escenificar una nova vida i, per això, aniran acompanyades per la Generalitat en un projecte pioner que esperem poder desenvolupar amb més experiències d'aquest tipus al llarg de la legislatura".

Papallona és un projecte que el seu objectiu és aconseguir la integració i la rehabilitació de dones exrecluses amb malalties mentals, per a promoure la seua autonomia personal i recuperació en un entorn sociocomunitari normalitzat.

La Conselleria d'Habitatge ha cedit l'ús d'aquest habitatge social, mentre que la Conselleria d'Igualtat finançarà el projecte Papallona a partir del 2017 i durant enguany es farà a través de la col·laboració de Bankia.

Àmbit és una associació sense ànim de lucre que promou la creació de mesures per a eliminar les desigualtats socials tendents a la inadaptació de persones sotmeses a processos judicials i/o penals, amb especial atenció a la malaltia mental, el vih-sida i les drogodependències.

Des d'aquesta associació s'ofereixen diferents vies per a facilitar l'accés als recursos socials com a informació, ocupació, educació, cultura, salut i defensa jurídica. A més, també organitza activitats de prevenció, educació, difusió i conscienciació social sobre la delinqüència, desigualtat, control i repressió social.

Destacats