La Comunitat Valenciana recupera el control de la pandèmia a nivells previs a Nadal

Les mesures restrictives semblen haver funcionat i ha augmentat la traçabilitat dels casos

Guardar

ximo puig
ximo puig

Des que s'imposaren les últimes restriccions que es mantindran fins a l'1 de març, la incidència acumulada en la Comunitat Valenciana ha baixat de 1.622 positius per cada 100.000 habitants a 1.016 positius per cada 100.000 habitants. A més que aquesta baixada de la incidència acumulada ve acompanyada d'una reducció de casos positius, cal destacar la recuperació de la traçabilitat, és a dir, la proporció de casos dels quals es coneix l'origen.

Segons l'últim informe de situació de l'Institut de Salut Carles III, la traçabilitat en la Comunitat Valenciana actualment és del 64,1%. Això significa que sis de cada deu casos detectats han tingut contacte amb un altre positiu de covid i de quasi un 30% es desconeix l'origen.

El 21 de gener es van intensificar les restriccions amb els establiments hostalers tancats, les grans ciutats perimetrades els caps de setmana i la limitació de reunions entre no convivents. A més, amb el pla de vacunació en marxa, en els últims dies ja va començar a notar-se una reculada del virus en passar dels 1.622 positius per cada 100.000 habitants el 28 de gener a 1.016 casos positius l'11 de febrer.

Per tant, ara es té un major control del virus perquè ha augmentat el percentatge de traçabilitat. Segons els criteris que manegen el Ministeri i la Conselleria de Sanitat, percentatges per davall del 30% de traçabilitat signifiquen risc extrem. El 21 de gener el percentatge en la Comunitat Valenciana era del 32,5%, just en el moment en el qual es va posar en marxa les últimes mesures restrictives.

Amb l'actual situació d'un 64,1% de traçabilitat, es pot afirmar que ara es coneixen l'origen del doble de casos de coronavirus que fa tres setmanes i que el descens de contagis durant el mes de febrer ha permés recuperar a poc a poc el control de la pandèmia. S'ha passat del risc quasi extrem (per davall del 30%) al quasi baix (entre el 65 i 80%). La situació el mes de desembre, concretament el dia 3, era del 62,4%.

En comparació amb altres comunitats autònomes, la Comunitat Valenciana encara es troba lluny d'aquelles amb les millors dades. Canàries (87,9%), La Rioja (82%), Navarra (79,6%) i Múrcia (78,5%) són algunes d'eixes comunitats en millor situació. Per contra, autonomies com Andalusia (35,5%), Madrid (32,5%), Illes Balears (19,7%), Astúries (5%) i Euskadi (1,8%) es troben en situació de risc extrem.

Un altre indicador que apunta a la millora de la situació de la pandèmia en la Comunitat és el percentatge de proves PCR que ixen positives per a la infecció d'entre totes les que es realitzen durant un temps determinat, és a dir, la positivitat. Aquesta variable era a 11 de febrer del 20,9%, dins del risc extrem (que se situa per damunt de 15%). No obstant això, el nivell és millor que el 21 de gener, quan la positivitat va arribar al 31%, o el que és el mateix, de cada 100 test que es van fer eixe dia, 31 van donar positiu.

A la província de València, la situació continua sent especialment greu pel fet que la positivitat és del 29,6%, segons les últimes dades. El que suposa una situació de risc extrem, ja que organitzacions com El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) o L'Organització Mundial de la Salut (OMS), consideren situació de risc taxes per damunt del 3% o del 5%, respectivament.

Arxivat a:

Destacats