La Comunitat registra 90 donants i 224 trasplantaments d'òrgans en el primer semestre de l'any

Guardar

donante de órganos
donante de órganos

Segons el balanç del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana, durant el primer semestre de 2016 s'han registrat en la Comunitat un total de 90 donants d'òrgans, la qual cosa ha permés aconseguir la xifra de 224 trasplantaments. Pel que fa al mes de juliol, s'han registrat 21 donacions, aconseguint la xifra de 111 donants en el que portem de 2016.

El coordinador autonòmic de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana, el doctor Rafael Saragossa, hi ha assenyalat que "nos trobem enfront d'una bona dada, ja que fins al 31 de juliol s'han aconseguit més de la mitat dels donants registrats en 2015, xifra que es va situar en 206 i que va suposar un rècord en la Comunitat".

Per centres, l'hospital amb nombre més gran de donants ha sigut l'Hospital General de Castelló, amb 15 donants, seguit de l'Hospital General d'Alacant, amb 13, i per l'Hospital de La Fe, amb 12 donants. Esta xifra de donants ha permés realitzar, fins al 30 de juny, 124 trasplantaments renals, 64 hepàtics, 13 cardíacs, 20 pulmonars i 1 cardiopulmonar i 2 pancreàtics.

Dels 111 donants d'òrgans realitzats fins al 31 de juliol de 2016, destaquen els 25 que s'han produït en asistòlia (donants en parada circulatòria) , xifra que suposa 22,5% dels realitzats en este exercici. Es tracta d'una modalitat de donació que pretén impulsar-se i que, en 2015, va representar el 7,2% de les donacions. A més, cal sumar 13 donants vius que ha permés realitzar 12 trasplantaments renals i 1 hepàtic.

"El percentatge de famílies que diu sí a la donació en la Comunitat se situa en un 93%. Gràcies a la generositat de les persones que decidixen donar, sumat al treball dels 94 coordinadors ubicats pels diferents centres hospitalaris de la Comunitat que treballen coordinadament amb els metges d'urgències, emergències els intensivistas i reanimadors i els equips quirúrgics, comptem amb un programa de trasplantaments d'excelencia", explica el doctor Saragossa.

"Este any, en la primera quinzena de febrer es va realitzar en l'Hospital Universitari doctor Peset de València el trasplantament número 100.000 en l'Estat. Es va tractar d'un trasplantament renal que evoluciona satisfactòriament. La nostra Comunitat ha contribuït amb un 9,4% a esta important xifra gràcies a l'esforç de tots i sens dubte a la solidaritat, generositat i altruisme de les famílies dels donants.L'increment en la donació previst ens permetrà arribar en menys de dos anys a la xifra de 10.000 trasplantaments en la nostra Comunitat", ha explicat el doctor Zaragozá.

El coordinador autonòmic de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana hi ha assenyalat que els objectius que es marca la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a curt termini passen per consolidar la taxa de donació i, inclús, augmentar-la en un 10% en els pròxims quatre anys. En eixe mateix període vol incrementar-se en un 20% el nombre de pacients trasplantats i potenciar l'activitat de trasplantament renal de donant viu, per a aconseguir un augment del nombre de trasplantaments en els hospitals La Fe, General d'Alacant i Doctor Peset, que permeta evitar el pas previ del pacient amb insuficiència renal per diàlisi.

Destacats