La Comunitat, pionera en la gestió judicial de les víctimes de violència masclista des del minut zero

Gabriela Bravo ha anunciat que aquestes dones tindran procuradors quan efectuen la denúncia per a agilitzar tot el procés judicial

Guardar

violencia-machista
violencia-machista

La consellera de Justícia i Reformes Democràtiques i Llibertats, Gabriela Bravo, ha anunciat que les dones que patisquen violència de gènere disposaran no solament d'assistència gratuïta de procuradors i advocats, com marca el Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere, sinó que tindran procuradors des del mateix moment en què denuncien als seus maltractadors. Aquest ha sigut l'acord a què han arribat la consellera i la Degana de l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de València, Laura Oliver, juntament amb representants del Consell Autonòmic del Col·legi de Procuradors, segons han informat als mitjans.

En paraules de Laura Oliver, gràcies al fet que el jutjat notifique de forma telemàtica al procurador, el procés serà més àgil, amb un major control sobre la tramitació que es traduirà en un estalvi de durada del 30%. Respecte a açò, José García Añón, Director General de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia de la Generalitat Valenciana, explica a València Extra que així la comunicació serà molt més estreta entre del tribunal i totes les parts, amb un contacte diari que garantisca aquest control i seguretat. "Moltes vegades és difícil localitzar a les víctimes, però ara serà molt més fàcil", afig.

"És molt positiu per a elles, ja que s'aconsegueix un millor treball del lletrat i del procurador, una doble garantia per a dotar i protegir amb el major confort a aquestes dones", explica Laura Oliver a València Extra. "Cal saber divulgar i explicar a aquestes persones tot el que tenen a la seua disposició perquè puguen sentir-se més segures i no es perden en el procés", afig.

En aquest sentit, la degana ha volgut remarcar que l'assistència gratuïta era un dret que contempla la llei, però que des de fa més de dos anys es reivindicava que la dels procuradors anara des del minut zero, doncs la llei actual ho contempla quan comença el judici oral. Per açò, confessa que veu un camí positiu a la Comunitat Valenciana, que serà pionera en la designació automàtica d'aquests dos professionals.

Necessària formació especialitzada

En la reunió entre Gabriela Bravo i Laura Oliver també s'ha posat un altre tema sobre la taula: el de la formació especialitzada dels procuradors. Per a la degana del Col·legi de Procuradors de València, encara que el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere destina partides de pressupost a aquesta fi, no es fan efectives finalment.

"S'ha treballat molt en l'erradicació de la violència de gènere, però ha arribat el moment de posar en pràctica el que s'ha detectat perquè la víctima organitze tots els serveis que té en la seua mà", explica Oliver. En concret, ha enumerat programes com els pisos d'acolliment, ajudes per a entrar en el mercat laboral, beques d'estudi i de menjadors escolars, entre altres. També ha posat l'exemple de les "Sales de vista", un sistema de protecció de menors en el qual, amb solament un enregistrament de les declaracions, no és necessari que acudisquen als judicis perquè suposa una prova preconstituïda.

La degana opina que aquesta és una mesura que no es coneix prou i "és important perquè protegeix als fills i a les mares". Per açò, considera necessari formar als procuradors més enllà de refrescar els seus estudis, perquè sempre sàpien com ajudar a les víctimes. "Tots hem de ser com una gran cadena que protegisca a les dones de la violència de gènere", conclou.

El Director General de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, per la seua banda, assegura a València Extra que la Generalitat Valenciana es farà càrrec d'aquesta demanda. "El Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere contempla aquest tema i a la Comunitat Valenciana ja s'ha millorat la formació dels membres del Col·legi d'Advocats de València. Ara la idea és aprofundir i fer-ho en el Col·legi de Procuradors", diu.

Destacats