L'infrafinançament de la Comunitat Valenciana, prioritat de Puig i Baldoví en el nou govern

Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés, i Ximo Puig, president de la Generalitat, insten al govern central a fer front a aquest "problema irrenunciable" que no es pot aplaçar

Guardar

baldovi_congreso
baldovi_congreso

L'infrafinançament i el canvi de sistema de finançament de les comunitats autònomes no s'ha quedat només en la reivindicació des de les Corts o en la campanya electoral. Ximo Puig, socialista reelegit president de la Generalitat Valenciana per a la nova legislatura, i Joan Baldoví, diputat de Compromís en el Congrés, han fet d'aquest assumpte una prioritat en els seus moviments més pròxims perquè els valencians i les valencianes no es mantinguen en desavantatge respecte a la resta de conciutadans d'Espanya.

Així ho va voler deixar clar Ximo Puig en el seu discurs durant el debat d'investidura, on va assenyalar que el model de finançament autonòmic i l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana és un "problema irrenunciable, inajornable i imprescindible" no solament per als valencians i valencianes, sinó també per a Espanya, per la qual cosa espera que prompte es confirme "la voluntat expressada" per Pedro Sánchez per a abordar-ho des del govern central.

Aprofitant la presència de José Luis Ábalos, secretari d'Organització del PSOE, i de Luis Planas, ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, durant la seua investidura aquest diumenge, Puig va assenyalar que és necessari aconseguir "una relació justa en el si de l'arquitectura institucional espanyola" i que els "cinc milions d'espanyols volen ser iguals": "No volen privilegis, volen justícia". En aquest sentit, va matisar que "no hi ha un àpex de victimisme, perquè som conscients dels nostres errors i de la part que ens correspon assumir" en la seua reivindicació.

Així mateix, Puig va insistir que per a la Comunitat Valenciana és urgent, a més del canvi de model de finançament, les inversions adequades en línia amb els pressupostos de 2019 no aprovats i la solució al deute. "Senyors ministres, diputats i senadors, el nostre missatge és clar: el que és bo per a la Comunitat Valenciana és bo per a Espanya", va instar.

Aquesta reivindicació no és una novetat, però coincideix amb la que Joan Baldoví, l'únic diputat de Compromís en el Congrés nacional, reitera com a condició per a donar el seu suport al govern de Pedro Sánchez. I és que durant la ronda de consultes que està duent a terme el president del Govern en funcions, el valencià ha volgut deixar clar que no donarà suport a la seua candidatura si no es dóna resposta a aquesta demanda. La principal condició de Baldoví és que hi haja una "calendarització" en el canvi del sistema de finançament, "amb defectes reconeguts per presidents del govern, ministres i experts".

Segons Rafa Beneyto, que conforma el Comité Tècnic Permanent d'Avaluació del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), l'"asfíxia financera del govern valencià" no pot esperar més a causa de dues qüestions: el desequilibri financer de les CC.AA, que es va produir en definir el model de finançament de 2009 amb uns lliuraments a compte molt més elevades que la recaptació efectiva; i a la gran disminució de recaptació d'impostos amb la crisi econòmica de 2008, que el govern va tractar de combatre amb un augment de l'IVA i dels impostos especials, ja que, malgrat ser tributs compartits a parts iguals per les autonomies i l'Estat, es va modificar la norma perquè el govern reunira aqueixa diferència econòmica i, com a conseqüència, 16.000 milions d'euros del desequilibri vertical no van arribar a les diferents regions. "Si això s'aborda en la Llei de PGE, es podria repartir 14.000 milions per a les comunitats autònomes", insisteix.

Davant aquesta urgència, el de Compromís reivindica que en un any s'haja aprovat un nou model per a totes les comunitats autònomes, i que aqueix termini siga efectiu, "no que només s'aconseguisca fer la proposta". Beneyto apunta que si el govern estiguera conformat al setembre, al juny de 2020 podria haver-hi un "model definit, consensuat i pactat" perquè diversos experts han treballat ja en aquest tema i el govern té aquesta documentació.

Fins llavors, la Comunitat Valenciana hauria de rebre mesures de compensació, per exemple des dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) amb aqueixa repartició de 14.000 milions d'euros. A aquesta opció, que considera "ràpida" perquè pot fer-se a través d'un decret llei o amb la Llei d'Acompanyament dels PGE, s'afig una altra consideració com podria ser la compensació per transferència de despeses sanitàries, ja que, segons explica Baldoví, "som una comunitat que durant estiu atén molts turistes a nivell sanitari, cosa que no ocorre en altres regions, la qual cosa suposa un esforç extra".

Només així, insisteix Baldoví, donarà el seu "sí" a Pedro Sánchez perquè puga ser investit com a president del Govern.

Arxivat a:

Destacats